Nem attól boldog a gyerek, ha diplomája lesz: hogyan segíthetünk szülőként, hogy elégedett felnőtt legyen?

Kell ma diploma a boldoguláshoz?

GettyImages-78435117

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokszor a szülők anyagi áldozata, valamint lelki támogatása kell ahhoz, hogy diplomát adhassanak gyermekeik kezébe, és elindítsák őket az élet rögös útján.

A diplomának pár éve, évtizede még komoly presztízsértéke volt, hiszen a papír megszerzése egyet jelentett azzal, hogy jó állásuk és tisztes fizetésük legyen. Nem beszélve arról, hogy a szülői minőség fokmérőjének számított, ha a gyermek diplomát kap, hiszen ez egyet jelentett az értelmiségi léttel és a biztos megélhetéssel.

Kell ma diploma a boldoguláshoz?

Míg a szüleink évtizedeket lehúztak ugyanabban a munkakörben, addig a mai fiatalok számára már nem az az elsődleges szempont, hogy egy munkahelyen töltsék az életük nagy részét, ma már egyre többen látják azt, hogy a diploma megléte nem garancia egy jól menő és jól fizető állásra. Egy jó szakmunkás többszörösét keresheti annak, mint egy szellemi munkát végző diplomás, így ha egy diák nem vágyik rá, akkor miért kellene hosszú évekig az iskolapadot koptatnia?

GettyImages-963192098

A profession.hu szerint több oka lehet a változásnak, mint például a munkaerőpiac átalakulása, a megváltozott karrierút, a tanulói igények és a fizetések megváltozása vagy az, hogy a munkaadók bizonyos munkakörökben nem a végzettséget igazoló papírt, hanem a releváns tudást, a nyelvismeretet és a szakmai tapasztalatot részesítik előnyben olyan jellembeli tulajdonságok szükségességével, mint a rugalmasság, jó kommunikációs készség, kreativitás, lelkiismeretesség, maximalizmus és az, hogy csapatjátékos legyen.

A portál szerint ma egyre több állást találunk olyan irodákban, ahol elég a középfokú végzettség, emellett csupán a nyelvismeret és a gyakorlati tudás számít. Az IBM - International Business Machines - 2017-ben újonnan felvett alkalmazottjainak már több mint 15%-a nem tanult a felsőoktatásban. A Google, az Apple és a Bank of America is azok közé a cégek közé tartozik, ahol eltekintenek a diplomától, és inkább gyakorlati teszteken keresztül győződnek meg a jelentkezők képességeiről. Persze attól függ, milyen állásra vágyik az ember, mit szeretne elérni. Egy biztos: a diploma hiánya egyre kevésbé gátja a sikeres elhelyezkedésnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Szüleim értelmiségiek, mindketten diplomával rendelkeznek, így számomra is evidens volt, hogy a középiskola befejezése után felsőfokú végzettséget szerezzek. Tíz év munkatapasztalat után és három munkahelyváltást követően elmondhatom, hogy csupán a legelső munkahelyemen kérték a papírt, azt is csak azért, mert a kommunikációs cég, ahol dolgoztam, nem diplomásokat foglalkoztatott, így én voltam az egyedüli ilyen végzettséggel, ami biztosítékot jelentett számukra a tevékenységeik végzéséhez. Mindegyik munkahelyemre a korábbi évek tapasztalatai és szakmai tudásom révén kerültem. A testvérem és a férjem nem fejezte be az egyetemet, mégis mindketten vezető pozícióban dolgoznak nyelvismeretük és személyes kompetenciáik miatt. Ők azok, akik fokozatosan, munkahelyről munkahelyre járták meg a ranglétrát, így ma már egy olyan pozícióban dolgozhatnak, ami sok diplomásnak talán nem is sikerülne - árulta el nekünk Anna, aki szerint nem feltétlenül fontos a papír, persze ez attól is függ, hogy milyen területen szeretne dolgozni valaki. 

GettyImages-1049624088

Hogyan támogasd szülőként a gyermeked?

Sokszor a családi hagyományok miatt kell a gyermeknek főiskolára vagy egyetemre mennie, de akkor is ez lehet a helyzet, ha a szülő nem diplomás, és úgy érezhette, emiatt nehezebb az élete, emiatt nem válogathatott a jobb munkahelyek között, a gyermekének pedig mindent meg akar adni, amiből ő kimaradt. Így iskolaválasztásnál sokszor megesik, hogy nem a gyermek motivációit és érdeklődési körét helyezik a szülők az első helyre. Egy 18-19 éves fiatal felnőtt, még ha nem is tudja pontosan, mivel szeretne a jövőben foglalkozni, nagyjából tudnia kell, melyek azok a területek, amelyek érdekelhetik őt. Reál vagy humán beállítottságú volt a középiskolában? Jó a sportokban, vagy érzéke van az idegen nyelvekhez, netalán ügyes a barkácsolásban?

Az, hogy a gyermek el tudja dönteni, melyik irány lenne számára a legoptimálisabb, a nevelésen is múlik. A fiatalnak a középiskola végére ki kell, hogy alakuljon az önismerete, tisztán kell látnia a saját tudását, a fizikai és szellemi képességek valós értékét. Az is segítség, ha a szülő több lehetőséget, alternatívát kínál neki a kibontakozásra. Ez persze sokszor pénz kérdése, hiszen a szakköröknek, különóráknak mind anyagi vonzata van, de azáltal, hogy minél több dolgot megismer és megtapasztal a fiatal, annál jobban körvonalazódik benne, hogy merre tovább, így könnyebb lesz számára a döntés is.

Mit tesz az iskola a gyerekkel? Vicces fotók

Bár sokan úgy érezhetik, szívesen visszaülnének az iskolapadba, úgy tűnik, a gyerekeknek sokszor egy nap is bőven elég belőle:  az őszinte tekintetek mindent elárulnak az első oktatási nap végén.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük