Top 10 magyar keresztnév ma és 2000-ben - 20 év alatt sokat változott a divat

Két évtizede a Viktóriák és a Dánielek vezették a toplistákat.

GettyImages-938325632
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mostani óvodás csoportokban meglepően sok Bencével és Hannával találkozhatunk, hiszen öt-hat évvel ezelőtt ezek a keresztnevek voltak a legnépszerűbbek.

A divat azonban néhány évtized alatt változik a névadások terén is: 2020-tól napjainkig is történtek változások e tekintetben.

Az ezredforduló legnépszerűbb nevei

Lányok

2000-ben - talán nem a sydney-i olimpia miatt, de - a legnépszerűbb lánynév a Viktória lett: csaknem 1500 újszülött kislány kapta ezt a keresztnevet. A latin mitológiai eredetű név jelentése: győzelem. Napjainkra a 39. helyre csúszott vissza: 2021-ben már csak évente 328 kislányt anyakönyveztek ezen a néven. A millennium évében a második legnépszerűbb név a Vivien lett: majdnem 1400 kislánynak adták szülei ezt a nevet. Az 1980-as évektől egyre népszerűbbé váló név jelentése: élő, eleven. 2021-re azonban veszített a közkedveltségéből: már csak 57. a listán. Az ezredfordulón a harmadik legkedveltebb lánynév az Anna volt: durván 1100 kislány baba kapta ezt a nevet születésekor. Ez a már az 1950-es évek előtt is kedvelt név, úgy tűnik, nem tud veszíteni népszerűségéből: 2021-ben még mindig a harmadik a toplistán. Titka talán egyszerűségében rejlik, melynek köszönhetően sokféle vezetéknévhez passzol. Jelentése is szép: báj, kecsesség, kedvesség, kegyelem.

Fiúk

2000-ben a Dániel név lett a legnépszerűbb újszülötteknek adott fiúnév: több mint 1800 babát anyakönyveztek ezen a néven. A héber eredetű férfinév - melynek jelentése: Isten a bírám - a ’80-as években kezdett igazán divatba jönni, és egészen jól tartja a magát: 2021-ben is a nyolcadik legkedveltebb újszülötteknek adott név volt. A második helyezett a hasonló csengésű Dávid lett: ezt a nevet is csaknem 1800 kisfiú baba kapta. Az ugyancsak héber eredetű név - melynek jelentése: szeretett, testvér - 2021-ben a 14. helyre csúszott vissza a listán. A fiúnevek között még dobogós lett az ezredfordulón a Bence is: a statisztika szerint mindössze hárommal maradt el a Dávidhoz képest. 2001-től azonban 2020-ig minden évben a „győztes” jelentéssel bíró Bence név állt a népszerűségi listák élén. Csak 2021-ben szorult vissza a negyedik helyre.

2021 legnépszerűbb nevei

Lányok

A Hanna név immár 11. éve vezeti a népszerűségi listát. 2021-ben is ez lett a legkedveltebb az újszülötteknek adott nevek között: több mint 1300 kislány baba kapta ezt a keresztnevet szüleitől. A héber eredetű név jelentése kegyelem. A második helyen a Zoé név végzett: több mit 1100 kislányt anyakönyveztek ezen a néven. A görög eredetű név, melynek jelentése „élet”, 2005 óta egyre népszerűbb. A harmadik helyen pedig - mint fent is írtuk -, az Anna név végzett, mely 2000 óta tartja dobogós helyét. Tavaly csak öttel maradt el a Zoé név mögött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fiúk

A Levente név már 2005 óta népszerű volt, de csak 2021-ben lett első: több mint 1330 kisfiút anyakönyveztek ezen a néven. Jelentése: vadász. A második legnépszerűbb újszülötteknek adott fiú név a Máté lett 2021-ben: több mint 1300 kisfiú kapta ezt a nevet. A héber eredetű név, melynek jelentése Isten ajándéka, a rendszerváltás táján vált népszerűvé hazánkban: azóta szerepel a top 5-ben. A dobogó harmadik fokán a Dominik név állt 2021-ben: csaknem 1290 babát anyakönyveztek ezen a néven. A latin eredetű név jelentése: Istennek szentelt.

Utónévkvíz

Téged össze lehet zavarni a különleges utónevekkel, vagy legalább a hangzás alapján sejted, hogy kislányokat vagy kisfiúkat hívhatnak így? Tedd próbára magad kvízünkkel!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük