Szépen csengő régi lánynevek, melyeket ritkán választanak a szülők - Nem lenne párjuk az oviban

Ha nehezen megy a névválasztás.

Szép régi magyar női nevek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nomen est omen - tartja a latin mondás. Vagyis nevedben a sorsod. Amikor a születendő gyereknek nevet választanak a szülők, érdemes tisztában lenni a név jelentésével, ezenkívül ajánlott tekintetbe venni, hogy mennyire passzol a vezetéknévhez.

Végül, de nem utolsósorban arra is jó figyelni, hogy mennyire divatos a kiválasztott keresztnév. Ha például Hannának nevezitek, jó eséllyel nem lesz egyedül ezzel a névvel az óvodában, iskolában.

Szépen csengő ritka, régi lánynevek

Míg az 1950-es évek táján az első három legnépszerűbb női név a Mária, az Erzsébet és az Ilona volt, napjainkban az újszülötteknek adott első száz legkedveltebb név között sincsenek. Biztos, hogy egyszer még újra divatba jönnek ezek a szépen csengő keresztnevek, ám erre még várni kell néhány évtizedet. Napjainkban a Hannák, a Zoék és az Annák vannak túlsúlyban, ezek állnak az újszülötteknek adott nevek népszerűségi listáinak élén. Ha szeretnél olyan szépen csengő, régi magyar nevet választani a kicsinek, ami az elmúlt években nem volt különösebben közkedvelt, nézd át az alábbi listát. 2021-ben nem voltak benne az első hatvan legnépszerűbb, újszülötteknek adott kislánynévben.

Bíbor

A Bíbor név eredete az Árpád-korra vezethető vissza, jelentése finom lenszövetre utalt. Az előkelőbb hölgyek bóknévként, a szövőnők foglalkozásnévként kapták az államalapítás utáni századokban. Névnapjukat április 6-án ünneplik a Bíborok.

Borka

A Borka a magyar Borbála név önállósult változata. Jelentése: idegen, külföldi nő. Névnapjukat december 4-én ünneplik a Borkák.

Hajna

A szépen csengő nevet Vörösmarty Mihálynak köszönhetjük: ő alkotta meg a hajnal szóból az 1825-ben kiadott Zalán futása című művében. Névnapjukat augusztus 21-én ünneplik a Hajnák.

Hanga

A Hanga név feltehetőleg az Árpád-korból ered, a hanga növénynemzetség nevéből alkották meg. Névnapjukat augusztus 31-én ünneplik.

Ilka

Az Ilka az Ilona névből önállósult, -ka kicsinyítő képzős alak. Jelentése: fényes, sugárzó. Névnapjukat - az Ilonákkal együtt - augusztus 18-án ünneplik.

Illangó

Az Illangóval tündérnévként Jókai Mór Bálványosvár című regényében találkozhatsz. Jelentése: fürge, gyors lábú tündér. Ajánlott névnapja október 12-én van.

Kincső

A Kincső ugyancsak Jókai Mór alkotása: az 1872-ben megjelent A jövő század regénye című művében szerepel, igaz, itt még nem személynévként, hanem az elképzelt őshaza magyar formájú neveként. Névnapjukat július 24-én ünneplik a Kincsők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lelle

A Lelle a Lehel név női párja, jelentése ebből adódóan: lélek, kürtfúvó. Névnapjukat október 16-án ünneplik a Lellék.

Villő

A szépen csengő női név egy régi magyar téltemető szokásra, a villőzésre - ilyenkor a lányok feldíszített fűzfaágakkal járták a falut - vezethető vissza. Névnapjukat június 12-én ünneplik a Villők.

Fiú- vagy lánynév?

Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. Tízből vajon hány kérdésre tudod a helyes választ?

Fiú- vagy lánynévről van szó? Nem mindig egyszerű eldönteni – Kvíz!

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük