Top 10 magyar keresztnév ma és 60 évvel ezelőtt - Meglepő összehasonlítás

Ezeket a neveket adják az újszülötteknek ma. És ezeket kapták hatvan évvel ezelőtt.

fortepan-lipovits-karoly

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hol vannak már az Erzsébetek és a Máriák! - sóhajt fel sok nagymama unokájuk óvodai csoporttársainak neve hallatán. És igazuk van, hiszen ezeket a keresztneveket - csakúgy mint a Lászlót vagy a Sándort -, napjainkban már gyerekek nemigen viselik.

A gyereknevelésben is tetten érhető divatirányzatok nem csupán az igény szerinti szoptatásban, az együtt alvásban vagy a hordozásban mutatkoznak meg, hanem a névválasztás terén is. A Magyar Keresztnevek Tárának táblázatai jól mutatják, melyek a legnépszerűbb keresztnevek ma, és melyek voltak évtizedekkel ezelőtt. 

Top 10 magyar keresztnév ma

A fiúknál a Bence név sikere a statisztikák szerint 2001 óta megdönthetetlennek látszik: 2001-től 2020-ig minden évben ez volt a legnépszerűbb fiúnév az újdonsült szülők körében. Ez azt jelenti, hogy minden egyes évben körülbelül 1400-1800 újszülött kisfiút anyakönyveznek ezen a néven. Bár a latin eredetű Bence - melynek jelentése: győztes - nem számít újkeletűnek, az ’50-es, ’60-as években az első száz legnépszerűbb férfikeresztnévbe sem került be. Az 1990-es évektől azonban mind több kisfiút anyakönyveztek ezen a néven: a rendszerváltás táján már a 28. volt a népszerűségi listán. A Top 10-es lista a következő fiúnevekkel folytatódik napjainkban: Máté, Dominik, Levente, Noel, Dániel, Zalán, Marcell, Olivér és Ádám.

A lányoknál egyértelműen a Hanna vezeti a népszerűségi listát: 2011 óta áll a toplista első helyén - évente 1300-1800 baba kapja ezt a nevet a szüleitől. A két női név egybeeséséből - a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja - született Hanna név jelentése kegyelem. Térhódítása meglehetősen gyors volt: nem csak a ’60-as, de még a ’80-as évek második felében sem került fel a százas listára. A jelenlegi top tízes lista a következő nevekkel folytatódik a lányoknál: Anna, Zoé, Léna, Luca, Emma, Zsófia, Boglárka, Lili és Mira.

Top 10 magyar keresztnév 60 évvel ezelőtt

Az 1955-től 1964-ig tartó időszakban az újszülött fiúk esetében a László volt a legkedveltebb név - melynek jelentése hatalom és dicsőség. A szláv eredetű férfinév popularitása még a ’70-es évek első felében is töretlennek látszott, ám 1975 után a Zoltán és a Gábor nevek utasították maguk mögé. Az 1955-től 1964-ig tartó fénykorában még azonban a László nevet az István és a József követte. A top tízes listába pedig a következő férfi keresztnevek kerültek még be ebben az időszakban: János, Sándor, Ferenc, Zoltán, Tibor, Imre és Lajos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lányoknál az első helyen, toronymagasan a Mária név állt hatvan évvel ezelőtt. Népszerűsége cseppet sem volt újkeletű: az 1955 előtti statisztikák is a legnépszerűbb női névként említik, illetve Szűz Mária tiszteletével magyarázható, hogy a középkor óta folyamatosan a leggyakoribb női nevek között szerepel. Az 1955-1964 közötti időszakban a Mária nevet az Erzsébet és az Éva követte a sorban. A top tízes listába pedig ekkor még a Katalin, Ilona, Zsuzsanna, Anna, Ildikó, Judit és az Ágnes nevek kerültek be. Érdekes, hogy egyedül az Anna név került bele a top tízes listába ma és hatvan évvel ezelőtt is. Hazánkban az Árpád-kortól kezdve a népszerű női nevek közé tartozik.

Fiú vagy lánynév? 

Nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy egy rendhagyó név vajon fiút vagy lányt takar. Kvízünkben most tesztelheted, mennyire ismered a magyar utóneveket. 

Borítókép: Fortepan/Lipovits Károly

Ezt is szeretjük