Mit tehetsz az egészséges, hófehér mosolyért?
Csemetéd számára is fontos, hogy ne kelljen szégyellnie a mosolyát. Tudd meg, mit tehetsz ezért!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az egészséges és szép mosolyért jeligével többnyire a felnőtteket csábítják fogkrémvásárlásra, a hibátlan fogsor csemetéd esetében is fontos részlet. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a maradandó fogak szempontjából cseppet sem lényegtelen, milyen az elődök állapota.

Ha a kicsi tejfogai szuvasak és gyengék, nagyobb kockázattal lesznek felnőttkorában is problémái. Tudd meg, mit kell tenned, hogy porontyod bűbájos mosolyával mindenkit elkápráztasson!

Az első fogacskák ápolása

Az első fogakat letörölheted tiszta, nedves gézlappal, törlőkendővel vagy egy kifejezetten erre a célra tervezett, eldobható ujj-fogkefével, de moshatod őket vízzel nedvesített, nagyon puha, kicsi csecsemőfogkefével is, melynek csak háromsornyi sörtéje van. Amint az első fehér gyöngyöcskék megjelennek a kicsi szájában, gondolj a fogorvosra is: hamarosan ideje lesz elvinned az első kontrollra. Ha tanácstalan vagy, kérdezd meg a dokit, hogy ő melyik fogápolási módszert javasolja. Amíg az őrlők ki nem jönnek, várhatóan jobban tisztít a törlés, de a fogmosást sem árt mihamarabb megtanítani a gyereknek, hiszen egész élete során megfelelően kell majd ápolnia fogsorát.

Csemetéd fogait étkezések után és lefekvés előtt is tisztítsd, azonban légy óvatos, hiszen az első fogak nagyon puhák. Gyengéden mosd meg emellett a nyelvet is, mivel szintén lehetnek rajta baktériumok, azonban ne nyúlj túlságosan hátra a kicsi szájában, ugyanis ez öklendezéshez vezethet. Ebben a korban még nincs szükség fogkrémre, de megízesítheted a fogkefét egy pici fluoridmentes pasztával, hátha ez érdekeltebbé teszi a babát a fogmosásban.

Mire ügyelj nagyobbacska korban?

Ha nagyobb gyermeked fogkeféjére fluoridos krémet szeretnél tenni, csak egy borsónyit használj belőle. A legtöbb gyerkőc ugyanis imádja a fogkrém ízét, és amikor vége a fogmosásnak, kiköpés helyett lenyeli, így túl sok fluoridot fogyasztana.

Valószínűleg azzal sem lesz gondod, hogy magadnak kell a kicsi fogát sikálnod, az apróságok ugyanis kifejezetten vágynak arra, hogy maguk csinálják, ám a megfelelő kézügyességük ekkor még általában nincs meg a művelethez. Miután már ez a feltétel is adott, engedd, hogy a kicsi saját maga mossa meg a fogait étkezések után, de lefekvés előtt ragaszkodj hozzá, hogy rendszeresen áttörölhesd őket te is egy gézlappal.

Ne csak a fogmosásra ügyelj!

Bár a fogmosás gyermeked élete során folyamatosan fontos lesz, a megfelelő táplálkozás szintén befolyásolhatja fogainak egészségét. A optimális mennyiségű kalcium, foszfor, fluorid és más ásványi anyagok, illetve vitaminok fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermeked maradandó fogai ugyanolyan hófehérek legyenek, mint a tejfogacskák, illetve még ezeknél is erősebbek. Különösen hasznos a C-vitamin, ami segít az ínyek egészségének megőrzésében, tehát érdemes naponta legalább ötször valamilyen gyümölcsöt vagy zöldséget is beiktatnod a kicsi étrendjébe. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy minél kevesebb finomított cukorban gazdag ételt fogyasszon gyermeked.

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a háztartási keksz, illetve az aszalt gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, ha kevesebbet is, mint egy tábla csokoládé, mégis az a legjobb, ha ezekből is csak napi egyszer-kétszer nassol szemed fénye.

Az édességet lehetőség szerint közvetlenül étkezés után add a kicsinek, mivel így kevésbé károsítja a fogakat, mint akkor, ha ebéd és vacsora között fogyasztja őket. Ha mégis étkezések között nassolna, utána feltétlenül iktass be egy kötelező fogmosást, vagy, ha nincs erre lehetőség, adj neki egy darabka sajtot, lehetőség szerint ementálit. Ez ugyanis képes a lepedékben lévő baktériumok által termelt savakat közömbösíteni, így segít megelőzni a fogszuvasodást.

Mikor vidd fogorvoshoz?

A megfelelő otthoni fogmosás és étkezés mellett az is elengedhetetlen, hogy rendszeresen vidd a kicsit fogorvoshoz. Amikor elkezdődik a fogzás, kérd meg csemetéd kezelőorvosát, hogy javasoljon egy megbízható gyerekfogászt, illetve olyan orvost, aki sok gyereket kezelt, és jól tud velük bánni, hiszen valószínűleg nem az lesz porontyod legkedvesebb élménye, amikor műszerekkel próbálnak a szájában matatni.

Az első rutinellenőrzés az első és a második születésnap környékén javasolt, de minél korábbi az orvosi vizsgálat, annál nagyobb az esély a fogproblémák megelőzésére.

Az sem utolsó szempont, hogy a tapasztalatok szerint a fogorvosi vizsgálattal kapcsolatos fóbia is gyakoribb azoknál, akiket csak nagyobb tipegőkorukban visznek először fogorvoshoz.

Amennyiben nincs különösebb panasza gyermekednek, akkor is legalább évente vidd el kontrollra, hiszen nem csak az jelenthet bajt, ha már fáj a foga.

Amikor elkezdenek kibukkanni a maradandók, a távol elhelyezkedő fogakat, melyek később még egymás mellé húzódhatnak, nem szükséges kezelni, de felügyeletet igényelnek. Később, ha az orvos javasolja, érdemes minél hamarabb belevágnod a fogszabályozásba is, hiszen fiatalon még elviselhetőbb a szerkezet, mint amikor kamaszként egyre fontosabbá válik a külső megjelenés.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük