Mit érez a baba a terhesség alatt?

Gondolnád, hogy a pici már ekkor átérzi hangulataidat, vagy, hogy a terhesség végére zenei ízléssel is rendelkezik?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mialatt a pocakodban van, a baba hall, érez és lát dolgokat. Ahogy növekszik, mozdulatait te is egyre jobban érezheted, és fokozatosan kitapasztalhatod, hogyan rúg, amikor rosszul fekszel éjszaka, vagy milyen nyugtalan ficánkolásba kezd, ha ideges vagy. De vajon mit él át mindeközben? Hogyan jut el hozzá a biztonságos, meleg kuckóba a külvilág zaja?

Mit hall a baba?

A halláshoz szükséges szervek a terhesség 15-20. hetére alakulnak ki, és ekkor már zajok felismerésére is képesek. Ebből a szempontból a magzat rendkívül ingergazdag környezetben nevelkedik, hiszen tested már önmagában is rengeteg zajt produkál működés közben, amihez még a külvilág hangjai is hozzáadódnak.

Bár a hallás szervrendszere ekkorra már kialakult, ultrahanggal csak a 25. héten mutatható ki, hogy a baba a hozzá érkező zajokra reagálni is képes. A méhen belüli élet utolsó három hónapjában a fejlődő kis agyat elöntik az ingerek, melyek többségét vitathatatlanul a hangok adják.

Nemrégiben a kutatóknak sikerült egy, az anyaméh közelében elhelyezett minimikrofon segítségével rögzíteni az ott hallható hangokat. Az eredmény elképesztő volt: tanúsága szerint ugyanis a pici egyszerre hallja a magzatvíz loccsanásait, gyomrod korgását, a benne áramló folyadék zubogását, illetve azt, ahogy a gerinc menti nagyerekben surran a vér. Az első, legmeghatározóbb zaj azonban, amit érzékel, az szíved egyenletes dobogása, ami mellett az is eljut kis füleihez, ha csuklasz, tüsszentesz vagy beszélsz. Porontyod tehát korántsem alszik összekucorodva kilenc hónapon keresztül: az ő kis világát ugyanannyi zaj színezi, mint a tiédet, csak másképp jut el hozzá.

Zene
A méh falain át beszűrődő zene fantasztikus élmény a magzat számára, és fontos szerepet tölt be a lelki fejlődésében. Ne felejtsd el, hogy a benned növekvő kis lény valamennyi pozitív és negatív érzésedben osztozik, vagyis amikor lábadat felpolcolva hátradőlsz, hogy élvezd a zene nyugalmát, valószínűleg ő is relaxál odabent. Akármilyen meglepő, a 38. hét végére már szakavatottá válik a baba, vagyis a gyakrabban hallott számokat felismeri, emlékszik rájuk, és örömmel hallgatja őket.

Az első tapasztalatai rólad

A rengeteg inger közül, ami a magzatot éri, a legnagyobb hatással a te hangod van rá. Bár a szöveteken át kicsit tompítva és nem eredeti tisztaságban ér el hozzá, semmi mással nem téveszti össze beszédedet, ami megnyugtatóan hat rá. Ennek köszönhetően, amikor a fényes új világba kerül, rögtön felismeri majd hangodat, és ami a biztonságos kilenc hónapban végig jelen volt, az a szülés után is bizalommal tölti el. A növekvő apróság azonban nem csak a hangod, hanem egyáltalán a beszéd és a nyelv iránt is rendkívül fogékony: méhen belüli utolsó három hónapját azzal tölti, hogy ráhangolódik anyanyelve dallamára, ezen belül is a te hangszínedre, hanghordozásodra.

Különös háttérzajként a többi ember hangja is eljut hozzá: olyan ez, mint amikor zárt ajtók mögött beszélgetnek az emberek, és csak halk duruzsolás szűrődik ki. A jelek szerint azonban nem minden beszéd kivehetetlen aláfestőzene a baba számára, sok kismama számol be ugyanis arról, hogy amikor idegen nyelvre vált, magzata odabent rugdosásba kezd. Tudományos kutatások is alátámasztották, hogy ilyenkor a szívverése is gyorsul, ami jelzi, hogy az idegen nyelv ismeretlen dallama és hangképzése eleinte még stresszt és félelmet ébreszt benne.

Hogyan éli meg a stresszhelyzeteket?

Ahogy a magzat fejlődik, és egyre többet megért a környező világból, úgy válik egyre érzékenyebbé a körülötte élők hangulatváltozásaira, sőt, bizonyos mértékig át is éli ugyanazt, amit te. A jelenségnek biológiai magyarázata is van: az ideges, feszültséggel telt anyai szervezetből egy sor olyan kémiai anyag szabadul fel, mely először az anyai, majd a méhlepényen át a magzati véráramba jutva a piciben is hasonló érzéseket, de leginkább nyugtalanságot vált ki.

A baba tehát már a hasadban töltött idő alatt is, akár egy miniszenzor, megérzi, ha valami nincs rendben odakint, és félelmét élénk mozgással, rúgásokkal jelzi feléd. Bár, ha kiabálsz vagy sírsz, az megerősítheti abban, hogy probléma van, a biológia arról is gondoskodik, hogy akkor is mindenről értesüljön, ha csendesen tűröd a feszült helyzeteket. Nem csaphatod be, hiszen nem az számít, amit mondasz, hanem az, ahogyan érzel.

Ne hagyd, hogy a várandósság ideje alatt életedet a stressz uralja, egy-egy ilyen időszak után ugyanis babádnak hosszabb ideig tart megnyugodnia, mint neked.

Ha az esetek gyakran ismétlődnek, előbb-utóbb már nem is tér vissza a lelki béke és nyugalom állapotába, és ez nem csupán a méhen belüli fejlődését zavarja, de komoly kihatással van az alvási ritmusára és a születés utáni értelmi és érzelmi stabilitására is.

Cikkünk az Amit a baba kérdezne - ha beszélni tudna című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük