3 dolog, amit sose mondj egy túlsúlyos gyereknek: örökre nyomot hagynak a lelkében a mérgező szavak
A diáktársak csúfolódásai mély nyomokat hagyhatnak a gyermekben, de a szülőtől érkező bántó mondatok még rosszabbul eshetnek neki.

GettyImages-505032890
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon ma minden negyedik gyerek elhízott vagy túlsúlyos az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Magyar Diáksport Szövetség 2018-as adatai szerint. Ez hazánkban ma nagyjából 200 ezer súlyosan elhízott gyermeket jelent, átlagosan harminc tanulóból egy túlsúlyos lesz.

A túlsúly nemcsak azért veszélyes felnőttre és gyermekre egyaránt, mert komoly egészségügyi problémák sorozatát indítja el, de a lelkiállapotukra, önértékelésükre és önbecsülésükre is rányomhatja a bélyeget. 

Mondatok, amiket ne mondj egy túlsúlyos gyereknek

A diáktársak csúfolódásai mély nyomokat hagyhatnak a gyermek lelkében, de a szülőtől érkező bántó mondatok még rosszabbul eshetnek neki, hiszen az ő véleményük meghatározó a számára, és azt is befolyásolja, hogy milyennek látja, és mennyire tudja tisztelni, elfogadni saját magát. Ha a szülő állandóan piszkálja, és pikírt megjegyzéseket tesz az alkatára, az a kettejük közötti kapcsolat romlásához is vezethet.

GettyImages-687884048

Serdülőkorban még inkább érzékenyek a gyermekek, hiszen a testi és lelki változások felborítanak mindent, tele vannak kétségekkel, lázadnak, de közben mindennél jobban vágynak a szeretetre és az elfogadásra. Szülőként ezek miatt is fontos kerülni a bántó megjegyzéseket.

Husim, Pufikám

A gyermeknek van neve, így az olyan becézéseket, mint a Husi, Pufi, Gömböc és társai, jobb, ha a szülő hanyagolja, még ha nem is gondolja feltétlenül bántónak, hiszen ezekkel a becenevekkel egy életre beskatulyázhatja a gyermeket. Nem beszélve arról, hogy irtó ciki, ha az iskolában mindenki füle hallatára így búcsúzik el tőle a szülő.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Nincs édesség!"

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretné az édességet, vagy legalábbis az édesebb ízeket és ételeket, de a kijelentés, miszerint nem kaphat belőle, egyfajta büntetés azért, amiért a szülő nem fektetett kellő energiát már kicsi korától kezdve abba, hogy milyen ételekkel kínálja a gyermeket.

Pedig az édesebb hozzávalókból is számos egészséges variáció készülhet, például sok idénygyümölcs, kölesgolyó, aszalt gyümölcsök és olajos magvak felhasználásával. Ha a szülő cukrozott üdítőkkel és egészségtelen ételekkel tömi meg a hűtőt, ne csodálkozzon, ha a gyermek is abból eszik, amit otthon talál.

"Hány kanállal szedtél?"

„Hány kanállal szedtél már? Azt hiszem, neked ennyi elég lesz” -  dorgálja meg kedvesen a szülő az éhes gyermeket, aki a sok piszkálódás miatt lelkiismeret-furdalást érezve azon nyomban vissza is teszi a kanalat a fazékba. Az ilyen jellegű mondatokkal érdemes vigyázni, hiszen idővel étkezési zavarokhoz is vezethet. A szomorú, szorongó és önértékelési gondokkal küzdő gyermek csak az evésben találja meg a boldogságot, amit elvesznek tőle, ez pedig a későbbi viselkedészavarok kiindulópontja lehet.

GettyImages-914676310

Betegséget is jelezhet a hízás

Az elhízás nem csak a genetikával, a rossz táplálkozási szokásokkal, a szegényes testmozgással függ össze, több rejtett betegség is szerepet játszhat benne, például pajzsmirigy-alulműködés, stresszhormonok magas szintje vagy ételintolerancia, így ha a hízás hirtelen történt, érdemes orvoshoz fordulni.

Mi lehet a megoldás?

A támogatói szülői közeg sokat segíthet abban, hogy a gyermek ne érezze azt, hogy a hízás egyedül az ő problémája lenne. Szakember bevonása nélkül semmi esetre sem szabad diétáztatni, de ha a gyermeknek fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási és életviteli szokásait. Ez csak akkor fog sikerülni, ha az egész család részt vesz benne.

Több gyümölcs, zöldség kerüljön az asztalra, és kevesebb zsíros vagy félkész étel, a cukros üdítőket érdemes házi limonádéra cserélni. Nem kell háromfélét főzni a hétvégi ebédek alkalmával, de az is jó megoldás lehet, ha a szülő minden családtag számára kiporciózza az ételt, vagy egyszerűen kevesebb adagot főz.

GettyImages-682172872

A képernyőidőt érdemes a minimálisra csökkenteni, helyette sokat kiránduljon a család, vagy legalább naponta egy órát közösen mozogjanak a kertben vagy a friss levegőn.

Remek gyerek-szülő program, ha együtt járnak focizni, úszni vagy futni, hiszen a mozgás mellett a közösen együtt töltött idő is sokat számít.

4 mondat, amit soha ne mondj egy kamasznak

Bár vannak olyan mondatok és megjegyzések, amelyek berögzülve a lehető legrosszabbkor hagyják el a szülők száját, ezek egyáltalán nem hatékonyak, mi több, egy kamasz számára inkább idegesítők és bántók lesznek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük