Agyő, rántott hús! - Jövőre emberi étel lesz a menzákon?
Ha minden igaz, igen, bár azért van néhány elgondolkodtó pontja a rendeletnek.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Tökéletes szemöldök gyanta nélkül: így fésüld, hogy szedni is alig kelljen »

Nincs köldöke a Victoria’s Secret modelljének: ilyen a hasa retus nélkül »

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Idén novemberig már 250 főzőkonyha csatlakozott a Mintamenza programhoz, és egyre több gyártó veszi figyelembe az elvárásokat - mondta Pesti Imre budapesti kormánymegbízott csütörtöki sajtótájékoztatóján, a fővárosban.

A program némi megkönnyebbülést jelenthet az érintett diákoknak, hiszen legalább részlegesen megszabadulnak a népszerűségi listájukon hátul kullogó mindent bele levestől, burgonyás ételkompozícióktól, valamint karottás rizstől, bármit is fedjen ez a kifejezés.

Mintamenza program

A Mintamenza programot az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség indította el. Az egész országból várták-várják azon konyhák, önkormányzatok jelentkezését, amelyek elkötelezettek az egészséges táplálkozás és a közétkeztetés megújítása iránt, valamint aktívan részt kívánnak venni egy korszerű gyermekétkeztetés kialakításában.

A program célja az is, hogy felmérjék, a jelenlegi közétkeztetésre fordított normatív támogatás mennyiben elégséges egy egészséges étrend kialakítására, és ennek tükrében, ha szükséges, változtatásokat javasoljanak a döntéshozóknak

Mostanáig 250 főzőkonyha csatlakozott a programhoz, a felmérés pedig már az év elején elindult.

Az elmúlt 11 hónap során 35 fővárosi és Pest megyei konyhán tesztelték az új menüsort, különös tekintettel az ételek energia- és sótartalmára, mindeközben pedig érzékszervi vizsgálatokat végeznek. Januártól pedig elméletileg már élesben zajlik az egészséges közétkeztetés, ami az alábbiakat fedi.

Tej és édesítőszer

Az EMMI rendelete szerint napi háromszori étkeztetés esetén két adag gabonaalapú élelmet, legalább két adag zöldséget vagy gyümölcsöt - a burgonya ebbe a körbe nem tartozik bele -, három deciliter tejet vagy kalciumtartalom szempontjából azzal egyenértékű tejterméket, továbbá két adag állati fehérjét kell biztosítani, bár arról, hogy az utóbbi két táplálékcsoport milyen mennyiségben és mennyire egészséges, a szakemberek véleménye is megoszlik. Igaz, a három év felettiek maximum 1,5%-os tejet kaphatnak - kivételt képez ez alól, ha a tehén gyümölcsét kistermelő szállítja, ez esetben lehet teljes is.

Előrelépést jelent, hogy a rendelet értelmében édesség önállóan ebédként nem adható; egyéb főétkezésként és kisétkezésként kizárólag legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható. A hat éven felüliek esetében megengedettek viszont az édesítőszerek, melyek korántsem nevezhetőek veszélytelennek, egyebek mellett a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak. A teljes rendeletet ide kattintva olvashatod el.

Egészséges nyersanyagok

Örvendetes, hogy a programban részt vevők az eddig nem kellő gyakorisággal használt nyersanyagok, például hal, gyümölcs, minőségi tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk szélesebb körű alkalmazására, ennek megfelelően pedig az étlapok megújítására törekszenek. A közétkeztetésbe a helyi szállítók, helyi őstermelők termékeit, valamint a bioélelmiszereket is nagyobb számban, illetve mennyiségben igyekeznek bevonni.

Ezt is szeretjük