3 ok a túlsúly hátterében, amire nem biztos, hogy gondolsz
Olyan mindennaposak, hogy fel sem tűnnek. Nagyon sok családban jelen vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem biztos, hogy kizárólag a tévézést-számítógépezést, a reklámokat és az iskolai büfét kell hibáztatni akkor, ha a gyerek túlsúlyos.

Persze a felsoroltaknak is lehet köze - valószínűleg nem is kevés - a felesleg kialakulásához, de olyan okok is meghúzódhatnak a háttérben, amikre a legtöbb szülő nem is gondol. Ismerd meg őket!

Az étel mint nevelési eszköz

Az ételek sok családban a büntetés, jutalmazás eszközeiként szolgálnak. A szülő rendre megeteti a gyereket, amikor az nyűgös vagy pláne sír, függetlenül attól, hogy esetleg csak fáradtság, unalom, hasfájás vagy bármi más áll a háttérben. Könnyen elszaladhat a ló akkor is, ha a lurkónak rendszeresen édességgel kedveskednek - így azt tanulja meg, hogy az evés a legjobb fájdalom-, szorongásűző és egyben boldogságfokozó.

Később a nagyszülők, rokonok látogatásai kapcsán adott csemegék is ezt az összefüggést erősíthetik, amely nagyban elősegíti a túlsúly, elhízás kialakulását.

A szakember szerint legjobb, ha a gyermek a kezdetektől az élelmiszerek saját, természetes ízét szokja meg. Desszertnek inkább gyümölcsöt vagy gyümölcsturmixot érdemes adni neki, így egyben a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok pótlásáról is megoldódik.

A közös családi étkezés hiánya

A rendezett körülmények között élő és rendszeresen családi körben étkező tíz év alatti gyerekeknek 50%-kal kisebb az esélyük az elhízásra egy magyar részvétellel végzett nemzetközi kutatás közelmúltban összesített eredményei szerint.

Molnár Dénes orvosprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem - PTE - gyermekklinikájának igazgatója az MTI-nek elmondta: az Európai Közösség által támogatott I Family elnevezésű kutatási program ezen legfontosabb megállapítása nyolc európai országban élő 16 ezer, köztük 3600 magyar gyermek vizsgálatán alapul. Az elhízás összefügg a stresszel. Azon családok tagjai, amelyek közös étkezésekkel, programokkal, beszélgetésekkel több időt töltenek együtt, sokkal jobban kezelik a stresszt, és ez a gyermekek testi, lelki fejlődésére is kedvező hatással van - jegyezte meg. Ide kattintva többet is megtudhatsz a témáról.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Nem a büfé, hanem a túlterheltség a hibás

Ami az iskola büfé kínálata és a túlsúly kialakulása közötti összefüggést illeti, tanulságos lehet egy amerikai kísérlet. Jennifer Van Hook, szociológiai és demográfiai professzor és tanítványa, Claire Altman megvizsgálta, van-e kapcsolat a tizenévesek iskoláiban az eladott egészségtelen ételek és italok, valamint a gyerekek elhízása között. A vizsgálat 1998-1999-ben indult az amerikai óvodákban, és a kutatók ebből a gyermekközösségből emeltek ki csaknem 20 ezer ötödik osztályost, akik 2003-2004-ben 10-11 évesek, illetve nyolcadikost, akik 2006-2007-ben 13-14 évesek voltak.

A fiatalabb korosztályok iskoláiban a hizlaló ételek a tanintézetek 60%-ában voltak jelen, a nyolcadikosok iskoláinak 86%-ában. A tudományos értékelés szerint az idősebb gyerekek iskoláiban több gyerek juthatott hozzá az egészségtelen ennivalóhoz, ennek ellenére a túlsúlyos és kövér gyerekek aránya nem különbözött. Valójában a tényleges eredmény fordítottnak bizonyult: a súlytöbblet az ötödikesek körében 39%-os volt, a nyolcadikosoknál 35%.

A szakemberek szerint nem annyira a sulibüfé, mint a túlterheltségből adódó kapkodás okolható a túlysúlyért - a gyerkőcök túl gyorsan gyűrik magukba az ételt, aztán tanulás közben - vagy a tévé, számítógép előtt - ha kell, ha nem, nassolnak. Legalább ennyit nyom a latban azonban a negatív szülői példa is. Kattints ide, ha szeretnél többet megtudni a témáról!

Ezt is szeretjük