Támogatja az immunrendszert, erősíti az idegeket, és még szépít is - Mi az?
Igazi ínyencségek alapanyaga a köles, és még egészséges is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb családban ritkán vagy soha nem kerül asztalra köles, holott olcsó, számos finomság készíthető belőle, és számtalan kedvező élettani hatással bír.

Ilyen finomságok készültek ebből az egyszerű gabonából a BGF kölesfőző szemináriumán, fotó: dr. Remenyik Bulcsú

Magyarország egyik legfontosabb gabonája volt

A pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk, a köles legalább tízezer éves múltra tekint vissza. Vavilov Kína területét nevezi meg géncentrumaként. Magyarországon első régészeti bizonyítéka már a neolitikum korai dunántúli vonaldíszes kultúrájának időszakából ismert, majd a köles az ókori és a középkori Magyarország egyik legfontosabb gabonája lett.

Sokféle étel - kenyér, lepény, kása, valamint sör, úgynevezett boza - készült belőle, és nem csak a parasztság eledele volt. A köles fogyasztásának kultusza különösen fő termőhelyén, az Alföldön alakult ki, máig fellelhetően. Disznóvágáskor a hurkába köleskását használtak, hétköznapokon szintén gyakran került az asztalra különböző formákban, elfogadott volt böjti ételként is.

Egészségmegőrző hatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Nádasdy nádor feleségéről 1554-ben tréfásan írja háziorvosa: Az én nagyságos asszonyom, a kunok főbírónéja tán a bozaivástól oly egészségben van, hogy Matuzsálemnél is egészségesebbnek látszik.

Mi mindent tud a köles?

A háziorvos feltételezését mostanra a tudomány is alátámasztotta - ma már nem kérdés, hogy a köles számos kiváló élettani hatással bír.

A benne lévő A-vitaminnak köszönhetően erősíti a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szem, és javítja a látást. Bővelkedik az A-vitamin-képződéshez szükséges karotinban is. B1- és B2-vitamin-tartalmánál fogva jótékony hatást fejt ki az idegrendszerre, így közvetett módon támogatja az értelmi fejlődést. Ugyancsak gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban.

Az ásványi anyagok közül fellelhető benne továbbá az anyagcsere-folyamatokat támogató magnézium, az immunrendszert erősít szilícium és a vérképzésben fontos szerepet játszó vas; kálium-, valamint kalciumtartalmából adódóan erősíti az izmokat, illetve a csontokat. Mindemellett hétféle esszenciális aminosavval büszkélkedhet, a melyek nélkülözhetetlenek a fehérjeépítéshez. Rosttartalma révén megkönnyíti az emésztést, ráadásul kiválóan lúgosít.

És ha mindez nem volna elég: a köles kovasav tartalmából adódóan egyfajta természetes szépítőszer is. Jelentős mennyiségben tartalmaz kovasavat, amely erősíti a hajat és a körmöket, a bőrt pedig üdévé, rugalmassá varázsolja.

Méltatlanul háttérbe szorult

A fentiek ismeretében érdemes minél többször adni a családnak, különös tekintettel a gyerekekre, hiszen az ő fejlődő szervezetük különösen igényli az ásványi anyagokat és vitaminokat. Annak, hogy a köles mégsem igazán része a legtöbbek étrendjének, az a prózai oka, hogy termesztése más kultúrnövények - kukorica, burgonya, rizs, kenyérgabonák - megjelenésével még a XVIII-XIX. században visszaszorult. Így ez a rendkívül értékes gabona - csúnya szóval élve - kikopott a köztudatból is. Akadnak persze, akik ismerik, kapható is a nagyobb élelmiszer-boltokban és a piacokon - ám az áru nagy része külföldről származik, holott az import finoman szólva sem tűnik indokoltnak.

A köles reneszánsza

Ezen az áldásosnak nem nevezhető állapoton kíván most változtatni a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság és a Budapesti Gazdasági Főiskola. A köles reneszánsza címmel tartottak tanácskozást, ismeretátadó rendezvényt, valamint ételbemutatót és -kóstolót a BGF-en október 25-én, amely számos különféle szempontból foglalkozott a hagyományos magyar gabonafélével. Céljuk, hogy a feledésbe ment köles újra népszerűvé váljon a gyermek- és közétkeztetésben, a vendéglátásban, a cukrászatban, a pékségekben, a háztartásokban és a sörgyártásban - e tekintetben számos hasznos információ található ide kattintva.

A főiskola által szervezett kölesfőző tanfolyamon pedig az újságíró háziasszonyok-anyukák megtapasztalhatták, milyen sokoldalúan felhasználható ez a csodálatos gabona, Hídvégi Hedvig és Pálvölgyi István mesterszakácsok receptjeinek köszönhetően. Mint kiderült, semleges ízéből a köles édes és sós irányba egyaránt "elvihető", így a hagyományos magyar ízvilágot idéző fogások éppúgy készíthetőek belőle, mint különféle édességek. Ráadásul ezek ételkompozíciók nemcsak tetszetősek és mennyeien finomak, hanem egészségesek is.

Ezt is szeretjük