5 ok a hiperaktivitás hátterében, amire sokan nem gondolnak
Nem is hinnéd, mi minden okozhat hiperaktivitást a kicsiknél, pedig ezek kiküszöbölhetők.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermeke egészséges, boldog és hétköznapi gyerek lehessen, ám sajnos nagyon sok kicsinél jelentkeznek a hiperaktivitás tünetei, kinél erősebben, kinél gyengébben.

A hiperaktív gyerek fő ismérvei, hogy nehezen koncentrál hosszasan egyvalamire, szertelenül, gondolkodás nélkül cselekszik, rengeteget izeg-mozog és nagyon szófogadatlan.

Persze ezek a jellemzők sok - úgymond - neveletlen gyerkőcre is ráillenének, ezért nagyon fontos, hogy szakember bevonásával kerüljön megállapításra, fennáll-e a hiperaktivitás, vagy nem.

Természetesen senki nem szeretné azt hallani, hogy gyermeke hiperaktív, hiszen a figyelemzavar és a magatartásproblémák, ha csak a tanulásra, iskolába járásra gondol az ember, problémát jelentenek.

A hiperaktivitás ugyanakkor, noha lehet örökletes, vagy szülés közbeni homloklebeny-sérülés eredménye, sok minden mástól is kialakulhat, amire talán nem is gondolnál. Az alábbi öt ilyen.

Helytelen táplálás

A gyerek optimális testi és szellemi fejlődése érdekében nagyon fontos, hogy hozzájusson a számára szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez és minden tápanyaghoz, ami csak az egészséges növekedéshez kell.

Mindezeket a tápanyagokat változatos és minőségi ételek adásával tudod a gyerek szervezetébe juttatni. Mindemellett az is fontos, hogy kerülj bizonyos ételeket, amelyek a hiperaktivitást kiválthatják. Ilyenek például egyes ropogtatnivalók, dzsemek és felvágottak. Itt olvashatsz erről bővebben.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Kevés alvás

A gyerekeknek nagy szüksége van elegendő mennyiségű alvásra. Az alvásigény életkortól függően változik, átlagosan 10-11 óra. Ha azonban a gyerek nem alszik eleget, napközben nyugtalan, nyűgös lehet, nem megy olyan jól a tanulás az iskolában, ráadásul mindez még hiperaktivitáshoz is vezethet. Mindig ügyelj arra, hogy a csemetéd eleget aludjon, lehetőleg zavartalanul.

Mozgáshiány

Nem telhet el úgy nap, hogy a gyerek ne töltsön a szabadban, a friss levegőn szaladgálva néhány órát. Fontos, hogy ne legyen túl sokat a négy fal közt, még ha nem is egyhelyben ül, hanem játszik, akkor sem.

Ez nem csupán a megfelelő izomfejlődés miatt lényeges, hanem azért is, mert a mozgáshiány hiperaktivitást okozhat.

Rendszertelen napirend

Fontos, hogy a gyereknek egészen a kezdetektől fogva legyen egy kialakult napirendje. Legyenek fixek az étkezési időpontok, a lefekvési idő és minden, ami csak a nap folyamán történik. Mindemellett érdemes kis rituálékat is kialakítani az életében, például lefekvés előtt esti mesét olvasni.

Minderre azért van szükség, mert az állandóság a gyerek számára ad egyfajta biztonságérzetet, hiszen tudja, mikor mi fog történni, mire számíthat. Ha ez nincs meg, a gyerek nyugtalanná válhat, sőt, mindez hiperaktivitáshoz is vezethet.

Túl sok idő a számítógép előtt

Egy kicsi gyereknek semmi keresnivalója a számítógép előtt, pláne nem órákon át. Ha mégis beszereztek valamilyen interaktív, számítógépes fejlesztő gyerekprogramot, azzal se hagyjátok a kicsinek, hogy napi rendszerességgel órák hosszat játsszon.

A számítógépről, az internetről érkező információáradat sok lehet egy kisgyereknek, ráadásul mozgásszegény mindennapokat is magával hozhat. Semmiképp ne engedd, hogy a gyerek sokat üljön a gép előtt, mert ez is kiválthat hiperaktivitást.

Ezt is szeretjük