Milyen a gyerek iskolatáskája? Gerincferdülést okozhat, ha nem ilyen a pántja

Előzd meg a mozgásszervi panaszokat egy ilyen táskával!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már csak két hét van vissza a nyári szünetből. A gyerekek ilyenkor még igyekeznek kihasználni a vakáció utolsó napjait, a szülők gondolataiban azonban már ott motoszkál egy hosszú lista mi kell az iskolakezdéshez címmel.

Az iskolatáska a felszerelés talán legfontosabb kelléke, hiszen évekig ebben hordja a gyerek a tanszereket.

Nemcsak azért fontos jó minőségűt választanod, hogy több tanévet is kibírjon, elsősorban azért érdemes áldozni rá, hogy ne okozzon gerincferdülést, illetve egyéb mozgásszervi betegséget. Hogy milyen a jó iskolatáska, arról Dr. Zsiska Beáta reumatológust kérdeztük.

Milyen a jó iskolatáska?

Ilyen legyen a pánt!

Azt talán felesleges is mondani, hogy az iskolatáska minden esetben hátizsák legyen. Ha ebben teljes az egyetértés, már csak arról kell meggyőzni gyermekedet, hogy egyszerre használja mindkét vállpántot - felső tagozattól ez egyre nehezebb feladat.

Lényeges még, hogy a vállpántok szélesek - varrásai erősek -, jól párnázottak és állíthatóak legyenek az optimális súlyelosztás érdekében. A táska ennek eredményeképpen megfelelően illeszkedik majd, akár pólót, akár télikabátot visel a gyerek.

Mekkora legyen az iskolatáska?

Az iskolatáska mérete akkor megfelelő, ha a váll vonalától a medencecsontig ér. Ellenőrizd, hogy nem nőtte-e ki a gyerek a tavalyi zsákot! Fontos, hogy maga a táska minél könnyebb legyen, hiszen épp elég súlyt kell cipelnie a gyereknek amúgy is. Arról se feledkezz meg, hogy egy megpakolt iskolatáska súlya optimális esetben nem haladhatja meg a gyermek súlyának 10%-át. Egy 20-25 kilós első osztályos esetében tehát ez 2-2,5 kilót jelent. Ennek eléréséhez fontos, hogy a táskába csak a valóban szükséges dolgok legyenek bepakolva!

Ezekre ügyelj még!

- Rendkívül lényeges szempont, hogy a táska ergonómiailag tervezett legyen, vagyis a háti része illeszkedjen és igazodjon a gerinc vonalához! Vásárlás előtt azt is teszteld le, hogy az iskolatáska támaszték nélkül is megáll-e a talpán - figyelmeztet Dr. Zsiska Beáta.

Végül, de nem utolsósorban érdemes olyan fényvisszaverős táskát választani, melynek anyaga kellőképpen strapabíró, illetve a megfelelő helyeken légáteresztő, hogy a gyermek ne izzadjon bele. Lényeges még a több rekeszes belső tér: a háthoz közel kerüljenek a nehezebb könyvek, külső rekeszekbe a füzetek, iskolaszerek.

Ezt is szeretjük