3 fontos tanács a pszichológustól, ha idén megy iskolába a gyerek: idejében kezdd a felkészítést!

Az iskolakezdés fontos mérföldkő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Emlékszel, milyen volt, amikor elsőbe mentél? Izgalommal töltött el, vagy szorongtál miatta? Ha most gyermeked jár ebben a cipőben, és szeptembertől ő is koptatni fogja az iskolapadot, érdemes sokat beszélgetnetek vele arról, mi előtt áll.

Fontos, hogy felderítsd, milyen gondolatokkal néz az iskola elébe, ha ugyanis félelmei vannak, azokat meg kell próbálnod eloszlatni. Ehhez sok beszélgetésre van szükség. Lipták Zita gyerekpszichológust kérdeztük, miért nem szabad ezt elmulasztani, illetve milyen vonalon indulj el, ha szeretnéd, hogy szeptemberre gyermekednek minden iskolával kapcsolatos aggodalma elillanjon, és örömmel üljön be az iskolapadba az első napon.

Minden gyerek fél az iskolától?

Ahogy nincs két egyforma ember, nem lehet általánosítani a félelmekkel kapcsolatban sem - van, amelyik gyerek fél az iskolától, van, amelyik nem. A szerencsésebbek életéből ez kimarad, de a félelmek meglétét sem kell túlreagálni, hiszen az ismeretlen sokszor félelmetesnek tűnik elsőre.

- Ha a gyerekeket szeretettel, bizalommal veszik körül, és a gyermekkel, családjával alapvetően minden rendben van, akkor nem lesznek félelmei az iskolakezdéssel kapcsolatban. A hat-hét éves gyerekek még nyitottak, érdeklődőek, befogadóak, és sokkal inkább izgalommal, kíváncsisággal, várakozással tekintenek az iskolakezdésre - mondja Lipták Zita.

- Félelmeket a gyakran hangoztatott szülői aggodalmak - "jajj, mi lesz vele az iskolában?" - és a vészjósló felnőttintelmek kelthetnek bennük - "ezt majd az iskolában már nem nézik el neked, majd ott megtanulod mi a rend". Illetve bizonyos családi körülmények, élethelyzetek befolyásolhatják az iskolával kapcsolatos várakozásaikat - például kistestvér születése, családi konfliktusok -, de a gyerekek jellemzően pozitívan tekintenek az iskolakezdésre - mondja a gyerekpszichológus.

Ezt a hibát ne kövesd el

Felmerül a kérdés, mi a helyes reakció, ha kiderül, a gyerek fél az iskolakezdéstől. Fontos, hogy ha így van, ne bagatellizáld el a dolgot, és ne rendezd le egy félmondatos válasszal, például, hogy ugyan, kisfiam, jó lesz, meglátod. Ez ugyanis nem old meg semmit.

- Ha a gyermek azt tapasztalja, hogy félelmeit nem veszik komolyan, akkor előbb-utóbb elvész a bizalma a felnőttekben, a hite abban, hogy segítséget, megértést, támogatást kaphat, ha szüksége van erre. Nem fog segítséget kérni akkor sem, amikor esetleg komolyabb bajba kerül. Azt fogja megtanulni, hogy a félelmeket nem lehet megosztani másokkal, segítséget kérni nem érdemes. Hosszú távon általános bizalmatlanságot szül. A gyermek bezárkózik, befordul, és életének egyéb momentumait sem fogja megosztani a szülővel - mondja Lipták Zita.

Miről beszélj feltétlenül a gyerekkel?

Az iskolától szorongó gyerekben szisztematikusan végigvéve bizonyos kérdéseket kell megpróbálni feloldani a félelmeket, és az is jó, ha saját pozitív élményeiddel bátorítod.

- Mindenképpen beszélgessünk a gyermekkel arról, miben fog megváltozni az élete, napirendje, milyen új elvárásokkal kell majd szembenéznie. Az iskola jelentős változás nemcsak a gyermek, az egész család életében is, újfajta szabályokat, alkalmazkodási módokat kíván. Ezekre fel kell készíteni a gyermeket - mondja a gyerekpszichológus.

- Érdemes a pozitívumokat hangsúlyozni: az új baráti kapcsolatok, a rengeteg új ismeret, tudás megszerzésének lehetőségét, az új élményeket. Meséljünk gyermekünknek saját általános iskolai emlékeinkről - főként a pozitívakról -, de adott esetben arról is, számunkra mi volt nehézség, és hogyan birkóztunk meg azzal. Afelől mindenképpen biztosítani kell a gyermeket, hogy problémáival a szülőkhöz mindig fordulhat, bármi is történik az iskolában, rájuk minden esetben számíthat - folytatja Lipták Zita.

Ne mulaszd el

Fontos tehát, hogy ne vedd komolytalanul a gyerek aggodalmait, illetve, ha fél az iskolakezdéstől, ha nem, mindenképpen kerüljön elő a téma rendszeresen, ugyanis időközben is felmerülhet benne egy-egy kérdés, és ő is találkozhat majd olyasmivel, amire talán nem is számít.

A szorongó, illetve az iskola elébe izgalommal tekintő gyereknek is kell, hogy néha-néha erősítsétek benne, hogy ami várja, az jó.

- Ahogy korábban említettem, a gyerekek általában várják az iskolakezdést, de ezekről a jövőbeli változásokról minden gyermekkel fontos beszélgetni, hogy a rengeteg újdonság ne érje váratlanul, felkészületlenül. Ha ezt elmulasztjuk, sok kellemetlen meglepetéssel szembesülhet a gyermek, ami aztán szorongást, ellenállást válthat ki az iskolával kapcsolatban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük