5 szülői mondat, ami tönkreteszi a gyerek önbizalmát - Iskoláskorban különösen bántó

Felnőtt koráig kísérheti, amit hall.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szó elszáll - szokták mondani, de ez nagy tévedés, amennyiben gyermeki fülekről van szó. Azok ugyanis magukba szippantják, és megőrzik, akár kedveset, akár bántót hallanak.

Az utóbbi eset sajnos akár felnőttkorig is kihathat, pláne, ha olyan embertől hallja a gyerek a bizonyos megjegyzést, akit szeret, akire felnéz. A szülő például ilyen ember, ezért is kell nagyon vigyázni, mit mond a gyermekének: akár egyetlen mondat, ami haragból vagy akár komolytalanul hangzik el, örök nyomot hagyhat. Az alábbi öt mondat kerülendő, mert tökreteszi az iskoláskorú gyerek önbizalmát.

Öt ártó mondat, amit jobb elkerülni

Buta vagy hozzá

Nem szabad leminősítő mondatokat mondani a gyereknek. Épp fordítva kell megközelíteni, amiben javítania, tökéletesítenie kellene a tudását, arra buzdítani kell: ha kicsit odafigyelsz, ha kicsit többet készülsz, menni fog.

Csalódtam benned

Gondolj csak arra, amikor a gyerek örömmel mutatja meg a rajzát: pozitív visszajelzésre van szüksége, és ez igaz az élet minden területére. Ilyen lélekromboló mondatokra, mint ez is, nincs szükség. Ettől csak lelkifurdalása lesz, és rossznak érzi majd magát. Ha hibázik, el kell vele beszélgetni, hogy cselekedett volna helyesen, de éreztetni kell vele, hogy a szülei még mindig szeretik, és büszkék rá.

Bezzeg az osztálytársad

A gyereket nem jó más gyerekekhez hasonlítani, hiszen attól ő kevesebbnek érezheti magát. Bizonyára van olyan dolog, amiben épp ő a jobb a kitűnő osztálytársánál. Mindenki másban a legjobb - erre kell inkább rávilágítani.

Ki fognak téged nevetni a többiek

A gyerekben óriási görcsöket, félelmeket gerjeszthet, ha azzal riogatja a szülő, hogy a többi gyerek ki fogja őt nevetni valami miatt. Ez nem figyelmeztetés, inkább azt sugallja, hogy ő nevetséges, és nevetség tárgya lesz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Te vagy a legkövérebb az osztályban

Elkerülendő, hogy a gyerek testképzavaros legyen, nem szabad lekövérezni, vagy épp ropinak nevezni, mert túl vékony. A szülő feladata, hogy odafigyeljen, hogy a gyerek egészségesen étkezzen, mozogjon, sportoljon. Ha ezek ellenére van valamilyen változni nem akaró alkati probléma, fel kell keresni egy gyerekorvost. Az önbizalom lerombolása semmi jóra sem vezet, így viszont akár egy tápanyag-felszívódási probléma vagy hormonprobléma is napvilágra kerülhet.

Ezt is szeretjük