3 dolog, amit feltétlenül nézz meg a terhesvitamin címkéjén, mielőtt megveszed

A gyógyszertárak és drogériák polcain rengeteg típusú, összetételű és márkájú terhesvitaminnal találkozik az ember. Vajon melyik a legjobb választás, és mi alapján döntsön a kismama? Ennek jártunk utána.

GettyImages-497711650
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden közös jövőt tervező pár esetében elérkezik egyszer az érzés, hogy szeretnének kisbabát. Éppen ezért a gyermekre vágyók gyakran már a fogantatás előtti hetekben, hónapokban is tesznek azért, hogy minél hamarabb pozitív legyen a terhességi teszt.

A tervezési időszak során fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, a káros szenvedélyek elhagyása, a megfelelő testmozgás. Egyre elterjedtebb a terhesvitaminok szedése már a babatervezés korai szakaszában, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén segítenek a fogantatásban, és a magzat egészséges fejlődése szempontjából is fontosak.

Milyen terhesvitamint válassz?

A gyógyszertárak és drogériák polcain rengeteg típusú, összetételű és márkájú terhesvitaminnal, étrend-kiegészítővel lehet találkozni. Vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy magzatvédő vitamin kiválasztásánál, melyek azok a nyomelemek és ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet és a magzati fejlődés számára, és hogyan találd meg számodra a legmegfelelőbbet? Ehhez dr. Vass Viktóriát, a Vass Gyógyszertár diplomás gyógyszerészét hívtuk segítségül.

GettyImages-804454930

Hogyan készüljenek fel a babára vágyó párok a fogantatás előtti időszakban? Mikortól érdemes terhesvitamint szedni?

- Jó, ha a babára vágyó pár már hat hónappal a fogantatás előtt elkezd odafigyelni a testére. Érdemes elhagyni a dohányzást, a mértéktelen alkoholbevitelt az apajelöltnek is. A nők elkezdhetik felkészíteni a testüket: rendszeres testmozgással növelhetik az általános kondíciót, főleg a has-, hát- és törzsizmokat kell felkészíteni a majdani baba súlyának cipelésére. Az erős hasizommal rendelkező nők pocakja nem nyúlik meg annyira, mint a nem edzetteké, így kisebb mértékű lesz a bőr károsodása, és gyorsabb lesz a regeneráció is. 

- A pároknak érdemes lélekben is felkészíteni magukat az elkövetkező időszakra, próbálják meg letenni a felesleges stresszt, és lehetőség szerint csökkenteni a túlvállalt feladataikat. Ebben az időszakban érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, a vegyes étrendre, és a már leendő nőgyógyásznál is lehet egy látogatást tenni. A fogantatás előtti három hónapban el lehet kezdeni a felkészítő multivitaminok, azaz terhesvitaminok szedését, amelyek jelentős mértékben csökkentik a velőcsőzáródási és más fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűségét - mondja a szakember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen fontos vitaminokat, nyomelemeket kell, hogy tartalmazzon egy terhesvitamin? Hogyan tudnak különbséget tenni a kismamák a sok forgalmazott márka között?

- A legfontosabb a babatervezés kezdeti szakaszában és a várandósság során az, hogy a terhesvitamin a lehető legjobban lefedje a napi szükségletet, és ehhez lehetőleg a kismamának ne kelljen sok tablettát szednie. Alapvetően egy készítmény kiválasztásának fontos szempontja, hogy milyen besorolású, azaz étrend-kiegészítőről, gyógyhatású készítményről vagy gyógyszerről van-e szó. Lehetőleg válasszuk a gyógyszer besorolású készítményt! Ha erre nincs mód, akkor a vitaminválasztásnál azt a gyártót szoktam preferálni, aki gyógyszert is állít elő, mivel ők biztosan komoly minőségbiztosítási háttérrel - úgynevezett GMP-ben működnek, amikor is kötelező a folyamatos minőségellenőrzés  minden főbb folyamat során, az alapanyag beszerzéstől a csomagoláson át a tárolásig.

A legismertebb gyógyszert is gyártó cégek terhesvitaminjai a következők: 

 • Merck – Femibion
 • Bayer – Elevit
 • Richter - Gravida. 
GettyImages-497511402

- Második szempont az összetevők, és azoknak a mennyisége. Nem előny, ha valamiből nagyon sok mennyiséget tesznek a tablettába, mert indokolatlanul terheli a veséket és a májat a készítmény. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb, amit érdemes tartalmaznia egy ilyen típusú multivitaminnak:

 • B-vitaminok; C-, D- és E-vitaminok,
 • folsav (lehetőleg folát nagy arányban),
 • magnézium és omega-3-zsírsav (inkább DHA és/vagy EPA),
 • szelén és vas.

Sokat hallani arról, hogy terhesség során nagyon fontos a megfelelő folsavbevitel. 

- Így igaz, hiszen a magzati fejlődésben folsav hiányában súlyos rendellenességek alakulhatnak ki, a leggyakoribb a velőcsőzáródás tökéletlensége. Emiatt napi 400 mikrogramm folsav javasolt már a babatervezéskor, majd a terhesség első három hónapjában is. Érdemes figyelni arra, hogy ne csak folsavat tartalmazó készítményt vásároljanak, a folsav mellett nagy arányban - 1:1 az optimális - folátnak is kell lennie a készítményben. Azért érdemes külön beszélni erről, mert viszonylag nagy százalékban a nők szervezete nem képes hatékonyan a folsav foláttá alakítására, így hiába kerül elegendő folsav a szervezetükbe, mégsem lesz meg a kívánt hatás, mert inaktív formában kering csak a folsav.

Fontosabb vitaminok és nyomelemek napi dózisa

 • B1-vitamin: fő szerepe a szénhidrát-anyagcserében van. Napi dózisa: 2-5 mg (benfotiamin 100-150 mg).
 • B2-vitamin, más néven riboflavin: hiányában száraz, repedezett ajkak figyelhetők meg, súlyosabb esetben anémiát és neuropátiai tüneteket okozhat. Napi dózisa 5-10 mg.
 • B6-vitamin: fogamzásgátló tablettát szedőknek és terhességkor javasolt fogyasztani. Napi dózis: 5-20 mg/nap. Vitaminhiánykor 50-100 mg/napra növelhető. Terhességi hányás csillapítására 20-40 mg/nap.
 • B12-vitamin: legfontosabb forrásai: máj, hús, tojás, kagyló és gabonafélék. Hiánytünetek jelentkezésekor a dózis: 100-1000 mikrogramm/1-2 naponta. Egyéb esetben napi 2 mikrogramm/nap elegendő.
 • C-vitamin: a terhes nők számára ajánlott napi bevitel minimálisan 80-85 milligramm. Extrém nagy mennyiségű, 1000 mg feletti folyamatos szedése vesehomokot, majd vesekövet eredményezhet, 2000 mg felett növelheti a koraszülés esélyét.
 • D-vitamin: a kalcium- és foszforfelszívódást fokozza, és csontba épülését is elősegíti. Csontanyagcsere-rendellenesség kezelésére napi 600-100 NE a dózis.
 • E-vitamin: nem tisztázott a hatása, de szerepe lehet az antioxidáns tulajdonságának, mellyel fontos sejtalkotókat védhet az oxidációtól, fokozza az A-vitamin felszívódását a bélből, és annak raktározását is. A táplálékból maximum 40% tud felszívódni, a többi a széklettel ürül. A főbb E-vitamin-raktárak a máj és a zsírszövetek, melyek folyamatos ellátást tudnak biztosítani hosszú időn keresztül. Napi 20-30 mg dózis ajánlott terhesség és szoptatás alatt. (1 NE = 1 mg).
 • Omega-3 zsírsav (EPA = eikozapentaénsav, DHA = dokozahexaénsav): más néven halolajak. Esszenciális zsírsavak, melyek kedvezően befolyásolják a lipidprofilt, csökkentik az erekben a plakkok kialakulását, jótékonyan hatnak a vérrögképződésre, illetve  közvetlenül képesek védeni a sejteket is. Napi dózis: 1-2 gramm.
 • Kalcium: a csontszövet szilárdságát biztosítja. Magyarországon az átlagosan elfogyasztott kalcium csak 400-600 mg, szemben a szükséges 1000-1500 mg-mal.
 • Szelén: egy nagyon fontos antioxidáns, mely védelmet nyújt a sejteknek az oxidatív stresszel szemben. Túladagolni tilos a szelént, mert súlyos mellékhatások lépnek fel: szívizom-károsodás, májcirrózis és hajhullás. Napi dózis: 0,02-0,1 mg.
 • Vas: szervezetünk egyik legfontosabb nyomeleme, a hemoglobin egyik alkotórésze. Napi 50-100 mg-nél többet nem képes felvenni a szervezet, de az elfogyasztott vasnak csak kb. 25%-a tud hasznosulni. Napi szükséges dózis: 10-20 mg, ami 200-400 mg vasbevétellel fedezhető. 
 • Magnézium: terhesség során fontos, hogy elegendő kerüljön a szervezetbe, hiánya a magzat növekedési lemaradásához vezethet. Napi javasolt dózis: 500 mg.

Miből adódnak az egyes márkák közötti különbségek? Ha összehasonlítunk különböző magzatvédő készítményeket, láthatjuk, hogy nem mindegyikben van pontosan ugyanannyi  mennyiségű vitamin, nyomelem.

- Az alábbi táblázat remekül összefoglalja a készítményeket hatóanyagaik és mennyiségük alapján. Ami meglepő volt számomra is, hogy mindegyik készítményben alacsony volt a magnézium, ha egyáltalán volt. A magnéziumhiány izomgörcsöket okoz, ami veszélyes lehet a magzatra, így pótolni kell. Napi 500 mg - 1 pezsgőtabletta - teljesen elegendő a kiválasztott magzatvédő vitaminhoz pótlásul.

- A táblázatban pirossal jelölt részek, úgy vélem, túl sokat tartalmaznak egy-egy adott vitaminból, nyomelemből, a narancssárgával jelölt szín nem sokkal, de többet tartalmaz, a kékkel jelöltek túl keveset, a szürkével jelöleknél pedig véleményem szerint nem indokolt a szedésük, mert azt természetes formájában, megfelelő táplálkozás során is biztosítja a szervezet számára. Téves az a meglátás is, miszerint akkor jó, ha túl sokat visz be valaki adott vitaminból a szervezetébe. Például A-vitaminból terhesség során napi 5000 NE-nél nagyobb adag egy nap szigorúan tilos. Mivel zsírban oldódó vitamin, ezért nem ürül a vesén át a felesleg teljesen, hanem a jó része lerakódik a szervezetben. A folyamatosan magas dózis emelkedett vérszintet eredményez, így nem kívánt folyamatok is elindulnak a feleslegesen jelenlévő, pangó A-vitamin miatt. C-vitamint maximum 500 mg-ig, D-vitamint maximum 2000 NE-ig érdemes szedni a mellékhatások elkerülése végett. A jódról és a rézről az a véleményem, hogy nem szükséges tabletta formájában bevinni, hiszen előbbire ott a jódozott konyhasó, utóbbi olyan ételekből pótolható, mint a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj.

(A nagyításhoz és a teljes táblázat megtekintéséhez és összehasonlításához kattints a képre!)

- A táblázatból kivehető, hogy például a Gal babaváró terhesvitamin bizonyos nyomelemekből, például A-B-C-D-E-vitaminból, jódból és krómból is a napi mennyiségnél többet, magnéziumot pedig végképp nem tartalmaz. A Gravida folsavösszetétele nagyon alacsony, és nincs foláttartalma, a Jutavitet pedig kedvező ára miatt választják sokan. Ilyen szempontból a Femibion a legjobban megválogatott készítmény szerintem, magnéziumkiegészítéssel. Emellett az Elevit is megfelelő lehet. Nem véletlen, hogy a két nagy gyógyszergyártó cég készítménye a legjobb, hisz mögöttük áll a legkomolyabb szakértelem és gyártósor.

Hogyan változik meg az összetételek aránya a vitaminoknál a terhesség előrehaladtával? Miből kell több és kevesebb nyomelem az elején, és miből több és kevesebb a végén?

- Erre pontos kutatási adatok jelenleg nem állnak rendelkezésre. Mindenekelőtt babatervezéskor az anya szervezetét kell felkészíteni, fel kell tölteni a raktárakat. Érdemes a babatervezést, a terhességet és a szoptatást mindenképpen elkülöníteni, mert merőben más állapot, amikor nem fejlődik még magzat a testben, és az, amikor a kismama már az utolsó trimeszterben jár. Éppen ezért a terhesvitaminok esetében a trimesztert elégséges két részre osztani (1-12. hét és 12. hét születésig), szoptatáskor az anyatej minősége az elsődleges szempont.

Van-e a terhesvitaminoknál valamilyen ellenjavallat, mikor nem szabad szednie a kismamának?

- Bármilyen krónikus állapot és/vagy betegség során érdemes konzultálni a nőgyógyásszal, például egyes pajzsmirigyproblémák esetén jódmentes készítményt válasszanak, ismert felszívási probléma esetén szükséges lehet a terhesvitamin mellett kiegészítő terápiára is.

GettyImages-941701904

A terhesvitamin miatt lesz a baba óriásbaba? Okozhat-e súlygyarapodást kismamáknál?

- Amennyiben a megadott dózisokat szedi a kismama, az égvilágon semmilyen mellékhatás nem lesz tapasztalható. Fontos, hogy az étrendre is igaz ez. A vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozáson legyen a hangsúly, ne egyen a kismama semmiből sem túlzottan sokat, mert egyes táplálékok magas vitamin és/vagy ásványianyag-tartalommal bírhatnak, és akarva-akaratlanul túldozírozhatják, túladagolhatják magukat - figyelmeztet dr. Vass Viktória.

Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? Kiszámoltuk!

Bár a várandósságnak nem a pénzről kellene szólnia, a terhesség 40 hete, a kötelező és ajánlott vizsgálatok, az extrák, mint például a babamozi és az 5D ultrahang - és persze maga a szülés is - súlyos százezrekkel terheli meg a családi kasszát, így a baba tervezésénél fontos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük