Ihat kávét a kismama a terhesség alatt? A leggyakoribb tévhitek a várandósággal kapcsolatban

Szabad repülni terhesen? Tényleg beindul a szülés a sok fűszeres ételtől?

terhesseg-jelei
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg a hiedelem és a tévhit a gyerekvárással kapcsolatban, ami miatt teljesen feleslegesen aggódnak a kismamák. 

Legyen szó étkezéssel kapcsolatos kérdésekről, mozgásról vagy épp szexről a terhesség ideje alatt, rengeteg a tévhit, amelyeket fontos lenne eloszlatni, hogy a leendő anyák ne rágódjanak valós ok nélkül, és ne higgyenek semmilyen félrevezető szóbeszédnek.

Tévhitek a terhességről

A Science Insider két szakorvost, dr. Laura Rileyt és dr. Dena Goffmant kérdezte meg a terhességgel kapcsolatos közhiedelmekről, forrásunk az alábbiakban a beszélgetésükről készült videó.

Egy pohár bor belefér - a terhesség alatt egyáltalán nem tanácsos alkoholt inni, annál is inkább, mert nincs egyértelmű tudományos alátámasztás arra, hogy a magzat nem károsodik. Az alkoholt a szoptatás alatt is kerülni kell, mert az bejut az anyatejbe, így eljut a babához is.

A hajfestés káros lehet a babára - bár sokak fejében megfordul, hogy a hajfesték árthat-e, nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy a közben használt szerek bármilyen hatással lennének a terhességre, a születendő kicsire. Az első három hónapban talán érdemes a saját lelki nyugalmunk érdekében kerülni a hajfestést.

A cikk az ajánló után folytatódik

A baba elkaphatja a kismama megfázásos betegségét - ha az anya náthás lesz, abból a baba semmit nem érez, ám bizonyos vírusok, mint az influenza, okozhatnak bajt, sőt, akár fejlődési rendellenességet, ahogy a lázas állapot is, a korai szakaszban. A gyógyszereket, fájdalomcsillapítót a magzat védelmében kerülni kell, és csak az orvos utasítása szerint szabad kezelni a betegséget.

A torna veszélyes lehet a babára nézve - ha a kismamának a torna nem kellemetlen érzés, és a terhesség sem veszélyeztetett, a kismamatornával nincs semmi gond. Felfrissít, az erőnlétet szinten tarthatja a szülésig, a babát pedig nem bánthatja még egy kacifántosabb jógapóz sem, hiszen ő a magzatvízben lebeg, és a pozíciója nem változik attól, hogy az anya más helyzetet vesz fel.

Ki lehet számolni a szülés pontos napját - nem lehet, körülbelül két héten belüll tudják megállapítani a dátumot, de úgyis a baba dönt.

- sokan tartanak tőle, de kis mennyiségben fogyasztható kávé terhesség alatt is. A fő a mértékletesség, 200 mg koffein, ami két kávénak felel meg, a felső határ terhesség idején. Fontos beleszámolni a tea és esetleg a kóla koffeintartalmát is

Nem szabad tengeri halat enni - a tengeri halhústól sokan tartanak, mert vele együtt higany kerülhet a szervezetbe. Az orvosok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a hal tápanyagtartalma miatt mégis jó, ha szerepel a kismama étrendjében. 

A szex a terhesség alatt bántja a babát - mivel a babát magzatvíz és vastag méhfal veszi körül, a baba semmit sem tapasztal abból, hogy mi történik.

A kismama nem érintkezhet macskával - a toxoplazmózistól tartva sokan félnek a macskájukhoz érni a terhesség alatt, pedig nem a macska, hanem a macskaalom vagy a mosatlan gyümölcs a veszélyes. Az alomnál sokkal bajosabb, ha van kertünk, és a macska hébe-hóba a zöldségekre ürít. Ez esetben, ha nem mostuk meg jól a zöldséget, a macskaürülékből származó kórokozó valóban bejuthat a szervezetbe, és okozhat betegséget. Azonban időben szűrve antibiotikummal kezelhető.

A reggeli rosszullét különböző trükkökkel elmulasztható - önmagában a reggel szó téves ebben a kifejezésben, hiszen a rosszullét nemcsak reggel fordul elő, hanem akár egész nap eltarthat. Lehetnek egyéni tapasztalatok alapján olyan ételek vagy italok, amelyek segítenek, de ezek nem mindenkinél válnak be. Ilyen a jégkása, a limonádé, a citromos nyalóka, illetve a gyömbér vagy pár korty kóla. A mindennapos séta a jó levegőn mindenképpen tanácsos, mert a mozgásszegény napok a négy fal közt fokozhatják a kellemetlenséget.

Ha sokat ül a kismama, akkor farfekvéses lesz a baba - a farfekvés viszonylag ritka, és az, hogy a kismama ült vagy épp maratont futott, egyáltalán nem befolyásolja. A babák a pocakban töltött idő alatt számtalanszor megfordulnak, és ha voltak is farfekvéses irányban, ezt a pozíciót is megváltoztatják.

A kismamáknak a bal oldalukon érdemes aludni - a legjobb, ha úgy alszanak, ahogy kényelmes, bár a terhesség vége felé közelítve a pocak súlya már kényelmetlenné teheti a háton fekvést.

A terhesség alatt megszépül a haj és a bőr - mondják, a kismamák ragyognak, ám tény, hogy a megemelkedett progeszteronszint kihozhatja a pattanásokat, aknéssá teheti a bőrt, akárcsak kamaszkorban.

A fűszeres étel beindíthatja a szülést - ha ez igaz lenne, a szülés beindítását sokkal könnyebb lenne szabályozni. Valójában sem étel, sem más nincs, ami bizonyítottan megsürgeti a baba kibújását. A jóga sem! Pozitív hatásai ugyan vannak, mint a jóleső mozgásnak a terhesség alatt általában, de a szülés beindítására nincs hatással a megkérdezett orvosok szerint. A jóga inkább azért segíthet, mert sokban hasonlít a szülésfelkészítő órákra. Az ember megtanul összpontosítani, figyel a légzésére.

Nos, ahogy a fentiekből is kiderült, számos olyan mítosz él a köztudatban, melyeket maguk az orvosok is cáfolnak. Érdemes a kismamáknak megbízható forrásra, saját orvosukra támaszkodni, kerülni a rémisztgető oldalak és mendemondák olvasgatását. A legjobb, ha magára és a babára összpontosít, törekszik pozitívnak maradni. A kritikus gondolkodás fontos: nem szabad mindennek bedőlni, amit laikus forrásból hallunk.

Forrásvideó linkje.

Finom és tápláló kismamareggelik

A nap legfőbb étkezésére a terhesség alatt kiváltképp figyelni kell: reggeliötleteket adunk.

Ezt is szeretjük