Milyen szülők a millenniálok? Nem csak abban különböznek, hogy később alapítanak családot

A millenniálok gyereknevelési stratégiáira gyakran ferde szemmel néznek az idősebbek.

GettyImages-769730891
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyereknevelés egy olyan téma, amihez mindenki ért, főleg akkor, ha a másik gyerekéről van szó. Generációs feszültség is tetten érhető benne: az idősebbek és a fiatalabbak is úgy gondolják, hogy az ő módszereik a célravezetők, és a másik korosztály túl szigorú, túl engedékeny - és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. 

A világ változik, az elérhető információk mennyisége nő, és ezekkel a változásokkal együtt a gyereknevelési trendek is folyton átalakulnak. Az Y generációval, vagyis a millenniálokkal számos kutatás és cikk foglalkozik. Milyenek a fogyasztási szokásaik? Hogyan dolgoznak, hogyan viszonyulnak a pénzhez? Hogy viselkednek a párkapcsolataikban? Arról is számos értekezés született, hogy milyenek szülőként. Elöljáróban kijelenthető, hogy sok dolgot másképp csinálnak, mint a korábbi generációk. 

Millenniál szülők

Az Y generációhoz, vagyis a millenniálokhoz az 1980 és 1995 között születetteket szokták sorolni, de ettől kissé eltérő meghatározásokkal is találkozni. Ők tehát azok, akik napjainkban javában dolgoznak, többnyire már családjuk is van, vagy családtervezés előtt állnak. A számítógép és a mobiltelefon meghatározó részei voltak az iskolás éveiknek, nem úgy, mint a korábbi, tehát a baby boomer generációnak, de nem is úgy, mint a későbbi, vagyis az X generációsoknak, akik "digitális cumival" nevelkednek.

Gyermekeik az X és az alfa generáció tagjai. Sok dologban máshogy viszonyulnak a szülőséghez, mint a saját szüleik, tehát a baby boomerek, de attól még, hogy kirajzolódnak bizonyos jellegzetességek, természetesen itt is érvényes, hogy ahány ház, annyi szokás. Számít, hogy a generáció idősebb vagy fiatalabb tagjairól van szó, és az is, hogy a világ mely pontján, milyen körülmények között élnek. Milyen szülők a millenniálok? 

Később alapítanak családot

Az első és talán legszembetűnőbb különbség, hogy a családalapítás ideje kitolódott. A párok később vállalnak gyereket, ennek számos oka lehet, a több iskola elvégzésén és a karrierépítésen túl például az egzisztenciális biztonság megteremtésének vágya, de olyan egészen praktikus dolgok is, mint a fogamzásgátlási opciók jobb elérhetősége vagy a gyerek, gyerekek mellett esetleg segítséget jelentő nagyszülők későbbi nyugdíjazása. A KSH adatai szerint 1980-ban, tehát az Y generáció legidősebb tagjainak születésekor a nők átlagosan 22,86 évesen hozták világra az első gyermeküket, 2021-ben viszont már 29,08 volt az átlagos életkor.

Képet, vagy meg sem történt!

Kezükben az okoseszközökkel, a millenniálok mindent dokumentálni szeretnének, és tudnak is, hiszen már a fényképezőgép filmjének végessége sem visszatartó erő. A társadalmi nyomás pedig azt diktálja, hogy családi életük fontosabb mérföldköveit ország-világ elé tárják. Az utóbbi években viszont szerencsére egyre többen tudatosak ilyen téren, hiszen sok szó esik a gyermekek jogairól, illetve arról is, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad. 

Új családi struktúrák

A millenniálok között a baby boomerekhez képest több az egyedülálló szülő. Könnyebben lépnek ki a már nem működő házasságból, illetve nem is feltétlenül házasodnak össze a párjukkal. Az újabb, egyre jellemzőbb struktúrákat képviselik a mozaikcsaládok és az azonos nemű szülőtársak is. Ezekre a felállásokra gyakran homlokráncolva tekintenek az idősebbek, ám minden jel azt mutatja, hogy így is tud jól és rosszul is működni a család, pont úgy tehát, ahogyan a hagyományos családmodell, a nukleáris család esetében. 

Fegyelmezés helyett terelgetés

A millenniál szülőknek már nevelési tanácsok, stratégiák garmadája áll a rendelkezésére. Virágzanak az ilyen témájú oldalak, blogok és csoportok, Dunát lehetne rekeszteni a szülőségről szóló könyvekkel, képzésekkel. Ez egyszerre jelent könnyebbséget és nehézséget is, hiszen a maximalista Y generációs szülő, aki mindent jól akar csinálni, annyi mindenre kell hogy az ismeretei, az elérhető, gyakran ráadásul egymásnak ellentmondó információk alapján figyeljen, hogy az már bőven túlmutat egy tolerálható és a mindennapokba építhető mennyiségen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenesetre az örvendetes fejlemény, hogy a millenniáloknak már többnyire egyáltalán nem kérdés, hogy a fizikai fenyítés nem megengedhető nevelési eszköz. Az is jellemző, hogy a büntetés helyett a jutalmazásra fókuszálnak, szigorú fegyelmezés helyett inkább terelgetik a csemetéket. Egyes vélemények szerint ebben már át is estek a ló túloldalára: az engedékenység már a jólneveltség kárára megy. 

Beosztott idő

A millenniálok rendkívül elfoglaltak, és mivel általában mindkét szülő dolgozik, a családi logisztika olajozott működéséhez szigorú időbeosztásra van szükség. Nem csoda, hogy még a szabadidő eltöltését is előre megtervezik. Szeretik, ha tartalmasan telnek az órák, jellemző körükben a programhalmozás is. Míg az pozitívumként értékelhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi együtt töltött időre, a valódi pihenés gyakran hiányzik a mindennapjaikból, ami őket és a gyerekeiket is megviselheti hosszú távon. 

Korán vagy későn jobb gyereket vállalni? Gyakorló édesanyákat kérdeztünk

A gyermekvállalás esetében a felelős döntés meghozásában szerepet játszik az ideális partner megtalálása, a megfelelő egzisztencia megteremtése, illetve az érzés, hogy eljött az idő, és már nem maradok le semmiről, amit a gyerek nélküli életemben meg akartam tenni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük