Gyerekvállalásra buzdítják a családokat, de erre nem hívják fel a figyelmet: hogy lesz tovább?

Sokan nem teszik fel maguknak a kérdést, pedig fontos lenne a távoli jövőre is gondolni.

babapocak-persely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csok-kölcsön, babaváró hitel, nagyszülői gyed, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, jelzáloghitel-elengedés legalább három gyermek esetén, négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége. A Családvédelmi Akcióterv néven, 2019 nyarán indult program számos gyermekvállalásra buzdító lehetőséggel hozakodott elő.

Ezek a lehetőségek elsőre roppant kecsegtetőnek tűnnek, hiszen könnyebb boldogulást ígérnek. Mindössze a családot kell bővíteni, ami üdvös és áldásos dolog. Sokan bele is vágnak, és kettő után harmadik, három után negyedik gyereket is vállalnak.

Ha jobbat akarsz, vállalj plusz egy gyereket

Csúnyán hangzik, de a kormány családvédelmi programja voltaképpen azt üzeni a családoknak, hogy az anyagi szempontokat szem előtt tartva kifejezetten megéri gyereket vállalni. Épp csak a szlogen nem hangzik el: vállalj gyereket, ha jobb körülményeket akarsz. Eddig azt hittük volna, plusz egy gyereket vállalni több számolgatást, nehezebb anyagi helyzetet jelent, azaz szűkíti a költségvetést, de most szinte úgy tüntetik fel, hogy még bővíteni is fogja a családi büdzsét.

Olcsóbban szerzett, szép, új autótól a személyi jövedelemadó mentességéig, kedvezményesen felvehető hiteltől a tízmilliós otthonteremtési támogatásig mindent megkap, aki további gyereket vállal. Annak, aki családjával szeretne előbbre jutni, szebb lakásba költözni, jobb kocsiba ülni, de eddig nem tehette meg anyagi okokból, ez mind rendkívül csábító. Annak is az, aki legbelül szeretett volna több gyereket, de nem tehette meg, mert a már meglévő gyermekei nevelésének finanszírozására is csak alig-alig futja. A jól csengő lehetőségeket hallván még az is nagyobb valószínűséggel szánja rá magát egy következő gyerek vállalására, akinek korábban meg sem fordult a fejében. Mert az ígéretek azt sugallják, ezekkel a segítségekkel nemhogy nehezebb, de könnyebb is lesz anyagilag a későbbiekben, és több gyermekkel gyorsabb az előrelépés is.

Tagadhatatlanul lehetnek, akik számára ezek a lehetőségek jók, de rengeteg embert ér előbb vagy utóbb csalódás, akik családbővítésre adják a fejüket. Akadnak, akik már gömbölyödő pocakkal érkeznek a hivatalba, és ott értesülnek őket kizáró feltételekről. Tömegek nem gondolnak bele abba sem, hogy a sok helyütt támogatásként emlegetett összegek valójában hitelek, amelyeket, ha kedvezményesek is, de vissza kell majd fizetni. Sajnos sokan nem látnak tovább a pénzösszegek kézhez kapásánál. Pedig egy új élet, egy újabb apróság kerül a családba, akit fel kell nevelni, ehhez pedig nemcsak pénz, de a mindennapok lebonyolításához szükséges feltételek is kellenek, nehézség pedig adódhat bőven.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hol a hiba?

A gyerekvállalás, a nagy család természetesen nagyon szép dolog, és egyetlen szó erejéig sem szeretnénk ellene beszélni. A hiba nem ebben keresendő.

A baj az, hogy ígéretek sora záporozik a családok felé, és sokan ezektől fellelkesülve állnak sorba a hivatalokban, vállalnak még egy gyereket. Ám sem a program figyelme nem terjed ki rá, sem sok, jobbra vágyakozó családé, hogy az érkező plusz egy főt felnőtt koráig el is kell eltartani, etetni, ruházni, iskolázni, ami borzasztó sok család számára megugorhatatlan anyagi terhet jelent a jövőben: ergo nélkülözéshez vezethet.

Sajnos pont azoknak a családoknak lehet nagyon szimpatikus az állami segítség, akik átlagos vagy rosszabb anyagi körülmények közt élnek. Amúgy is szűk költségvetésük a harmadik vagy negyedik gyerekkel csak tovább szűkül majd. Aki nem gondolja át, mi lesz hosszú távon, az később, a törlesztendő hitellel a nyakában, a megnövekedett kiadások súlya alatt nehezebb életre számíthat.

Jókora gondot jelent az is, hogy bár a bölcsődei férőhelyek számát emelik, ez még messze nem fedezi a szükségleteket. Nem beszélve arról, hogy megszámlálhatatlan településen egyáltalán nincs is bölcsőde. Ez később alaposan megnehezíti a kisgyerekesek dolgát, hiszen a szülő sokáig nem tud visszatérni a munkába, ami pedig még tovább csökkenti a családi költségvetést is. Apropó, a szünidei gyermekelhelyezés szintúgy nehézkes, főleg, ha a nagyszülők másik városban élnek. Ilyen esetben a nagyszülői gyed felvétele is lehetetlenné válik, mivel a nagyszülő nem tudja napközben vállalni a gyereket, míg a szülők dolgoznak. Akkor sem tudja vállalni, ha idős, beteg, esetleg nehezen mozog. A drága napközis táborokra viszont az átlagcsaládnak nincs pénze, pláne nem háromszoros mennyiségben.

Pár dolgot soroltunk csupán, de belátható, hogy ezeket a szempontokat nem lenne szabad elhanyagolni. A családbővítésre való buzdítás akkor lehetne biztonságosabb, ha az emberek körülményei és lehetőségei is igazodnának hozzá. Jelen körülmények között megszámlálhatatlan jobbra vágyó, gyermekre vágyó család ítélheti saját magát jóhiszeműen nehezebb jövőre.

A világ leghíresebb gyerekfotói

A legismertebb gyerekfotók történetét is érdemes megismerni: akad, amelyik könnyfakasztó.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük