Rongyot, papírt kényszerülnek használni: lányok millióinak okoz terhet a menstruáció szegénység miatt
Gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek.

lany-ül
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető, női intimhigiénés termékek.

A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról. A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamasz lányok nővé válását megkönnyítsék. 

A menstruációs szegénységről

A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondokkal is találkozhatunk.

A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról, hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség, nincs pontos adat. 

A Lányból nővé program

A témában tartott kerekasztal-beszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány - intimbetét - miatt, valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődést, a higiéniát és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp.  A felvilágosítóórákat munkatársak, a helyi védőnők és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak, és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos.  

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak, és a 4300 7. osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A 7. osztályos lányok három hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll.

- Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket, és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki hogyan éli meg női mivoltát. Nagyon hálásak vagyunk a Procter&Gamble-nek, hogy támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját ebben a fontos társadalmi ügyben, azonban azt gondolom, ez csak az első lépés. Jó, hogy a 13 éves kamasz lányoknak módjuk van ezen a téren is tisztába kerülni önmagukkal és az alapvető higiénés szabályokat elsajátítaniuk. Ugyanakkor a távlati cél az lenne, hogy sose kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nőiességük megélése nehézséget jelentsen számukra, és emiatt szégyenkezniük kelljen - mondta el Váradi Mariann.  

Forrás: Magyar Vöröskereszt

Képek: Getty Images.

Mi segíthet menstruációs zavarok esetén?

Ezek a jógagyakorlatok segíthetnek a menstruációs problémák esetén is: képeken 12 póz.

Ezt is szeretjük