Minden, amit tudni lehet a nagyszülő gyedről most - Már benyújtották a törvényjavaslatot

A nagyszülői gyed a családvédelmi akcióterv egy része.

nagymama (2)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több hónapja már, hogy a családvédelmi akcióterv keretében először felmerült a nagyszülői gyed fogalma, melynek mibenlétére sokan kíváncsiak voltak. A kormány hét elején benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot.

Ennek értelmében 2020. január 1-től életbe lépne a nagyszülői gyed rendszere, mely szerint a nagyszülők a szülők jogán gyedet kaphatnak, amennyiben ők vállalják a gyerekek felügyeletét, amíg a szülők dolgoznak - írja az Index.

A nagyszülői gyed további feltételei

A nagyszülői gyed maximum két évig jár, kivéve, ha ikergyerekekről van szó, ez esetben a nagyszülő három évig kaphat gyedet. A gyed összege a nagyszülő jövedelme alapján kerül megállapításra.

A nagyszülői gyed igénylésének egyik feltétele szülői oldalról, hogy mindkét szülő - illetve, ha a szülő egyedülálló, akkor a gondozó szülő - dolgozzon.

Másfelől kitétel, hogy a gyereket a gondozó szülő/szülők magukkal egy háztartásban neveljék. Mindkét szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy beleegyezik abba, hogy a nagyszülők felügyeljék a gyerekeket, illetve, hogy a gyerekre gondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

Nagyszülői oldalról feltétel, hogy a nagyszülő ne rendelkezzen munkaviszonnyal, vagy csak otthonában végezzen munkát, valamint, hogy az igénylés előtti két év során legalább 365 napban biztosított legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az a nagyszülő, aki öregségi vagy özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, ápolási díjat, korhatár előtti ellátást, átmeneti bányászjáradékot kap, vagy megváltozott munkaképességűek ellátásában részesül, nem igényelhet nagyszülői gyedet.

A kormány benyújtott törvénymódosításának pontos szövege itt található meg.

Korábbi cikkünkben szülőkkel vitattuk meg a nagyszülői gyeddel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Volt belőlük bőven.

Hogy rajzolja a családot a gyerek?

A gyerek életében minden családtag, a szülőktől a testvéreken át a nagyszülőkig, fontos. Nem is csoda, hogy sok családrajz születik. Ezeket érdemes alaposan megvizsgálni, mert nagyon beszédesek.

Hogy rajzolja le a családot a gyerek? Ennyire érzi magát biztonságban otthon

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük