Minden, amit tudni lehet a nagyszülő gyedről most - Már benyújtották a törvényjavaslatot
A nagyszülői gyed a családvédelmi akcióterv egy része.

nagymama (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több hónapja már, hogy a családvédelmi akcióterv keretében először felmerült a nagyszülői gyed fogalma, melynek mibenlétére sokan kíváncsiak voltak. A kormány hét elején benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatot.

Ennek értelmében 2020. január 1-től életbe lépne a nagyszülői gyed rendszere, mely szerint a nagyszülők a szülők jogán gyedet kaphatnak, amennyiben ők vállalják a gyerekek felügyeletét, amíg a szülők dolgoznak - írja az Index.

A nagyszülői gyed további feltételei

A nagyszülői gyed maximum két évig jár, kivéve, ha ikergyerekekről van szó, ez esetben a nagyszülő három évig kaphat gyedet. A gyed összege a nagyszülő jövedelme alapján kerül megállapításra.

A nagyszülői gyed igénylésének egyik feltétele szülői oldalról, hogy mindkét szülő - illetve, ha a szülő egyedülálló, akkor a gondozó szülő - dolgozzon.

Másfelől kitétel, hogy a gyereket a gondozó szülő/szülők magukkal egy háztartásban neveljék. Mindkét szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy beleegyezik abba, hogy a nagyszülők felügyeljék a gyerekeket, illetve, hogy a gyerekre gondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

Nagyszülői oldalról feltétel, hogy a nagyszülő ne rendelkezzen munkaviszonnyal, vagy csak otthonában végezzen munkát, valamint, hogy az igénylés előtti két év során legalább 365 napban biztosított legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az a nagyszülő, aki öregségi vagy özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, ápolási díjat, korhatár előtti ellátást, átmeneti bányászjáradékot kap, vagy megváltozott munkaképességűek ellátásában részesül, nem igényelhet nagyszülői gyedet.

A kormány benyújtott törvénymódosításának pontos szövege itt található meg.

Korábbi cikkünkben szülőkkel vitattuk meg a nagyszülői gyeddel kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Volt belőlük bőven.

Hogy rajzolja a családot a gyerek?

A gyerek életében minden családtag, a szülőktől a testvéreken át a nagyszülőkig, fontos. Nem is csoda, hogy sok családrajz születik. Ezeket érdemes alaposan megvizsgálni, mert nagyon beszédesek.

Ezt is szeretjük