Leesett a baba az ágyról: mit kell megnézni először, ellenőrizni?
A nagy ijedség szinte minden szülőnél jelentkezik, ami érthető.

baba-siras-anya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhatnak a kicsikkel véletlen balesetek, és ilyenkor a szülők ijedtsége természetes. Mégis amennyire csak lehet, érdemes megőrizni a nyugalmat, józanul átgondolni, mi történt, és mi a teendő. Ez a gyerek érdeke, részint azért is, hogy ő se rémüljön meg még jobban, látva, hallva az anya vagy apa ijedtségét.

Ágyra, kanapéra sokan teszik a babájukat, hiszen ott a kicsi amellett, hogy puha és kényelmes helyen van, még bőségesen van helye rugdalózni is. Sajnos azonban amikor a baba már kicsit izgő-mozgóbb, átfordul, kúszni kezd, könnyen leeshet egy szempillantás alatt.

Főleg akkor érheti utol a baj a picit, ha magára hagyják - ezt soha nem szabad megtenni, kivéve, ha a saját ágyában alszik. Totyogó gyereket különösen ne hagyjunk magára, de 4-5 évest sem, hiszen bárhová felmászhatnak, bármit magukra ránthatnak, ki is zuhanhatnak erkélyen, ablakon át.

Ha leesett a baba az ágyról

A zuhanás ilyen esetekben 40-50 centiméter, ami természetesen szerencsésebb helyzet egy 1-1,5 méteres esésnél, de ez általában nem nyugtatja meg a szülőket. Az esést valóban nem is jó félvállról venni, érdemes elmenni a gyerekorvoshoz egy gyors ellenőrzésre.

Rögtön az esés után fontos sorra venni dolgokat, hogy a szülő máris felmérje a baba állapotát.

Magánál van-e a baba? Ha egy pillanatra is elernyedt, mintha eszméletét vesztette volna, az vészjósló dolog, és azonnali orvosi segítség kell. Ha ez történt, akkor ne mozgassuk a babát, hacsak nem áll fenn további sérülés kockázata.

Vérzik-e a baba? Ha igen, ugyancsak azonnali orvosi segítséget kell hívni, annak megérkezéséig pedig - jó, ha mindig van otthon - steril gézt tartani a sebhez.

Hány-e a baba? Ha hány, akkor sajnos lehetséges, hogy agyrázkódást kapott. Ez esetben oldalra kell fektetni, nyakát egyenes pozícióba tenni.

Ha a babán nem tapasztalható semmi komolyabb, fent sorolt tünet, akkor egy ölelés, megnyugtatás után mégis el kell menni a gyerekorvoshoz, hogy ő is megvizsgálhassa, minden rendben van-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vészjósló jelek, ha leesett a baba

A fent soroltak, azaz az eszméletvesztés, a vérző seb és a hányás mellett ezekre a további, bajt jelző tünetekre is felfigyelhet a szülő.

  • Ha a baba vigasztalhatatlan, lehetséges, hogy fáj valamije, amit a szülő laikusként nem lát.
  • Ha kutacsa kidudorodik az esés után.
  • Ha mindig a fejéhez nyúlkál a baba.
  • Ha feltűnően álmos.
  • Ha sárgás, illetve véres folyadék folyik a füléből vagy az orrából.
  • Ha szinte sikítva sír.
  • Járó babánál ha az addig már meglévő biztos tartása, egyensúlyérzéke elveszett.
  • Ha nem tudja jól koordinálni mozgását.
  • Ha fényre, hangra érzékeny.
  • Ha bármi olyat csinál, amit máskor soha nem szokott.
Ezt is szeretjük