Korán vagy későn jobb gyereket vállalni? Gyakorló édesanyákat kérdeztünk

Édesanyákat kérdeztünk az előnyökről és a hátrányokról.

GettyImages-159616137

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biológiailag nyilvánvalóan egy nő húszas évei tekinthetők a legszerencsésebb időszaknak a várandósság és a szülés szempontjából.

Ugyanakkor gyermekvállalás esetében a felelős döntés meghozásában szerepet játszik az ideális partner megtalálása, a megfelelő egzisztencia megteremtése, illetve az érzés, hogy eljött az idő, és már nem maradok le semmiről, amit a gyerek nélküli életemben meg akartam tenni.

Korán vagy későn jobb gyereket vállalni?

Míg a rendszerváltás táján a magyar nők első gyermeküknek átlagosan 23 éves korukban hozták világra, napjainkra ez az életkor mintegy öt évvel kitolódott - a KSH adatai szerint. Vagyis ma hazánkban a nők többsége abban az életkorban vág bele a családalapításba, amikor harminc évvel korábban a nők többségének már legalább két gyereke volt. Napjainkban a tanulmányi időszak kitolódása, a gazdasági problémák és a személyes preferenciák miatt a gyermekvállalás biológiai szempontból ideálisnak számító időszaka gyakran nem a legmegfelelőbb a családalapításra. És hogy ez baj, vagy sem?

Gyakorló anyukák véleménye

Mi a magyar olvasóink véleményére voltunk kíváncsiak, így a Facebookon tettük fel a kérdést: A korai vagy a késői gyerekvállalást tartják jobbnak? A poszthoz sok komment érkezett, és a téma természetesen megosztja a hazai nőket.

- 19 és 21 voltam, mikor születtek a gyermekeim. Én nem bántam meg, hogy fiatalon lettem anyuka, és most élvezem, hogy fiatal nagymama lehetek. De mindenki úgy vállaljon, ahogy érzi. Sajnos a nőknek azért ketyeg a biológiai órája, és hiába nézünk ki egyre fiatalosabbnak, a szerveink öregednek. Ezt figyelembe kell venni.

- Az első gyermekemet 21 évesen szültem. Az ikreket 34 évesen. Ég és föld. Sokkal másabb a kapcsolatom a nagyfiammal, hiszen kisebb a korkülönbség. Az ikrekhez már idősnek érzem magam. 54 évesen már elfáradtam a tinikhez. Így a kapcsolat is más. Ha még egyszer fiatal lehetnék, biztos fiatalon szülnék. De ez csak az én tapasztalatom, lehet más ember nem így éli meg.

- 23 voltam az elsőnél, de sokan úgy néztek rám, mintha 16 lennék, mert a mai világban már ritka, és ufónak számítottam. Másodiknál 26 voltam, ott már nem éreztem annyira ezt. Többet nem tervezek, nekem ez így volt jó.

- Az egyik 25, a másik 31 éves koromban. Szerintem nem jó, hogy túl kicsi gyerekeid legyenek, amikor rád tör az életközépi válság, mert nincs mozgástered a változtatásra: gondolok a házasélet felpezsdítésére, továbbtanulás, munkahelyváltás stb.

- Mindegyikben volt részem. 19 és 42 évesen is. Ugyanúgy mindegyiknek van előnye, meg hátránya is. Nyilván anyagilag előnyösebb későn vállalni, de egészségileg a mostani szülésemhez képest az első "kipottyant". Sőt, van egy harmadik is, aki harmincéves koromban született. Talán az volt a legszerencsésebb időpont.

- 31 és 34 évesen jöttek, de most 47 évesen is várjuk, ha jönni szeretne.

- Nekem mindegy. Szültem 29 évesen, 31 évesen és 42 évesen is. Mindhárom gyerekemmel ugyanolyan a kapcsolatom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Szerintem ezt mindenki maga döntse el. Csodálatos a fiatal anyuka. Bírja a tempót, korban is közel áll a gyerkőchöz… ideális. A negyvenes nők is tökéletesen jó időpontot választanak, élettapasztalat, anyagi jólét szempontjából. Szerintem az ötven feletti már kicsit necces, de akinek ez adatott meg, nos hajrá!

- Mindenki akkor vállaljon gyereket, amikor megérett rá, és érzi, hogy akkor és ott lenne a legjobb! Nem vagyunk egyformák, ezt nem lehet előírni, pláne a mai világban.

Anyának lenni valójában

Az anyaság tele van hullámvölgyekkel, melyeket nem láthatsz, ha te magad nem vagy szülő. Paula Kuka ausztrál grafikus szellemes illusztrációival mutatja meg a gyermeknevelés valóságát. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük