Ennél gyakrabban nem ajánlott szexelni, ha valaki gyereket akar

A kevesebb néha több.

GettyImages-1319956539(1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor egy pár úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, az első hónapokban általában nagy lelkesedéssel veti bele magát a védekezés nélküli együttlétekbe. Ha azonban néhány ciklust követően nem járnak sikerrel, rendszerint már némi tudatosság is jellemzi a családtervezés módját.

Ilyenkor kerülnek a fürdőszobaszekrényekbe az első ovulációs tesztek, valamint az is kiderül, hogy a kevesebb néha több - ami az együttlétek számát illeti.

Babát terveztek? Ennél gyakrabban nem ajánlott szexelni

Legkésőbb a 8. osztályos biológia tankönyvben mindenki találkozott azzal a hasznos információval, hogy míg a nők szervezetében általában havonta csupán egyetlen petesejt érik meg, addig a férfiak esetében folyamatos a spermiumok termelődése. Emiatt sokan gondolják, hogy ha egy pár gyermeket tervez, a peteérés táján a minél gyakoribb együttlét a célravezető. A valóságban azonban nem így van.

Termékeny napok

Egy átlagos, 28 napos női menstruációs ciklus esetében a peteérés a 14. nap táján következik be - tehát nagyjából két héttel a menstruáció kezdete után. Termékeny napoknak a peteérést megelőző három napot, a peteérés napját, illetve az azt követő napot nevezik. A spermiumok ugyanis a női szervezetben 72 órán át életképesek maradnak, így már az ovulációt megelőzően bejuthatnak a petevezetékbe, hogy ott várakozzanak az alkalmas pillanatra. Tehát általában öt olyan nap van egy női ciklus során, amikor jó esély van a teherbe esésre. Ez az öt nap meghatározható ovulációs teszttel is, de utalnak is rá a következő jelek: a hüvelyváladék változik - állaga tojásfehérje-szerű lesz -, a mellek érzékenyebbé válhatnak, a libidó növekszik.

Fontos a spermiumok újratermelődése

Sokan hiszik, hogy ha a gyermekáldás a cél, ez alatt az öt termékeny nap alatt minél többször érdemes együtt lenni. Ám valójában számításba kell venni azt is, hogy a spermiumok újratermelődéséhez is idő szükséges.

- Az ejakulációk között 24-48 órányi időt kell hagyni ahhoz, hogy elég nagyszámú és mozgékony spermium szabaduljon fel - mondja dr. Sarah Vij, a Clevelandi Klinika Férfi Termékenységi Központjának igazgatója. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A termékeny időszakban tehát elegendő lehet két-három alkalommal együtt lenni a sikeres megtermékenyítés érdekében. Az öt termékeny nap közül a peteérés napja, illetve az azt közvetlenül megelőző nap tekinthető legesélyesebbnek. Tehát ha szeretnétek még tovább matekozni, akkor érdemes úgy időzíteni, hogy valamelyik együttlét e két nap egyikére essen.

Teherbe esést segítő ételek

A próbálkozással párhuzamosan célirányos étrenddel is segíthető a folyamat. Nyolc olyan ételt sorolunk, melyek a babaprojektben hasznosak lehetnek.

Ezt is szeretjük