Ha nem jön össze a második baba: a secunder meddőség kiváltó okai és a megoldások

A secunder meddőség kialakulása gyakoribb, mint gondolnánk.

GettyImages-897594926
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A másodlagos meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár a meglévő gyermekük mellé kistestvért szeretne, de a következő baba nem jön össze, vagy ha mégis, a második baba kihordása akadályokba ütközik.

Ez lelkileg is rányomja a bélyegét a család életére, akik a környezetüktől együttérzést, támogatást se várhatnak szinte, hiszen mindenki úgy véli, örüljenek neki, hogy legalább egy gyermekük van.

Ha nem jön össze a második baba

Pedig a secunder meddőség gyakoribb, mint gondolnánk, és ennek, akárcsak az elsőnek, számos oka lehet.

GettyImages-1028900476

Számít, milyen volt az első szülés

Ha az első fogantatás, terhesség és szülés nehézségekkel teli volt, nagyobb a valószínűsége, hogy ez rányomja a bélyegét a következő teherbe esésre úgy, ahogy a korábbi műtéti beavatkozások is. Ha például korábban már valaki részt vett küreten, a műtét során a méh nyálkahártyáját távolítják el, a nőnek erős gyógyszereket, véralvadásgátlót, méhösszehúzó készítményeket kell szednie, ami után sokáig tarthat a felépülés.

Újabb egészségügyi problémák jönnek elő

Lehet, hogy az első gyermek fogantatásakor még semmilyen egészségügyi probléma nem állt fenn, ám a második baba tervezésekor felerősödhetnek a panaszok, betegségek alakulhatnak ki: gyulladás vagy fertőzés, mióma, polip vagy akár petevezeték-elzáródás, PCOS, pajzsmirigyzavar, ovulációs rendellenesség is okozhat másodlagos meddőséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Korai menopauza

Az életminőség, valamint a párok korosodása is befolyásolja a következő terhesség létrejöttét. Az idő előrehaladtával a nők egyre kevesebb ösztrogént termelnek, és petefészkük is egyre ritkábban bocsát ki érett petesejtet, addig a férfiaknál a spermiumok minősége és lelassult mozgásképességük szabhatnak gátat az újabb fogantatásnak.

A párok termékenységét károsíthatja továbbá a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a vashiány, a dohányzás, a stressz vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

GettyImages-999105252

A secunder meddőség is orvosolható

Mivel az életkor előrehaladtával egyre nagyobb problémákba ütközhet a gyermekvállalás, ezért érdemes időben szakember segítségét kérni, 35 év felett pár hónap, de legkésőbb fél év sikertelen próbálkozás után. Mivel a hormonális folyamatok átszövik szinte az egész szervezet működését, nőgyógyász mellett érdemes endokrinológus szakember segítségét kérni. Hormon- és ultrahangvizsgálatokkal igyekeznek minden szempontot végigvenni, és kizárni az okokat. Már a babatervezés előtt érdemes elvégeztetni a párnak egy általános kivizsgálást laborvizsgálattal, hasi- és pajzsmirigyultrahanggal, egészségesen táplálkozni, valamint visszaszorítani a káros szenvedélyeket.

Egy népszerű étel, amitől nemzőképtelen lehet a férfi

A szója egyik rossz tulajdonsága, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva visszafogja a pajzsmirigy működését, ezzel pedig olyan hormonális lavinát képes elindítani, melynek problémái a test számos területén jelentkezhetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük