PCOS mellett teherbe esni? Lehetséges, de a születendő kislány is örökölheti - A szülész-nőgyógyász összefoglalója

A PCOS - mivel hormonális eltolódásokat is okoz - hatással van a magzatra is, kiváltképp a kislányokra.

GettyImages-1157357376
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A PCOS napjainkban népbetegségnek számít, hiszen annyira sok nőt érint, hogy az a kirívó, ha valakinek nincsenek apró ciszták a petefészkeiben, melyek zavarják a normál működését. Ma már azt is tudjuk, hogy a PCOS gyógyítható, nem csak kezelhető, sok nő mégsem tulajdonít nagy jelentőséget ennek a kórnak - egyszerűen azért, mert mellette is teherbe lehet esni.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van Ratkó Tünde segítségére.

A PCOS mellett is kialakulhat várandósság, bár kicsi az esélye

- A PCOS esetén tulajdonképpen arról van szó, hogy a petefészkekben a tüsző érése rendben megtörténik, a kirepedése azonban elmarad. Vagyis az érett petesejt nem képes kijutni a tüszőből, ami később cisztává alakul. Ebből következik az is, hogy a PCOS meddőséget is okoz. Csakhogy ez a betegség sem olyan, hogy ha az első ciszta kialakult, onnan más sohasem következik be a tüszőrepedés.

GettyImages-1137054499

- Egy-egy alkalommal kiszabadulhat érett petesejt, és ha kijut, akkor a megtermékenyítés is bekövetkezhet, vagyis a PCOS mellett is kialakulhat várandósság, bár kicsi az esélye.

A PCOS kialakulása borítékolható a kislányok esetében

Mivel létrejöhet a terhesség a kór mellett is, így sokan arra gondolnak, majd kezeltetik magukat, ha éppen lesz rá idejük. Elvégre sok esetben szinte semmilyen tünet nem mutatja a bajt. Csakhogy a PCOS - mivel hormonális eltolódásokat is okoz - hatással van a magzatra is, kiváltképp a kislányokra!

- A betegség magas LH-, GnRh- és AMH-szintet is eredményez. Ez pedig sajnos a magzatra is hatást gyakorol. Az AMH szintje a várandósság alatt le kellene, hogy csökkenjen, ezzel szemben a PCOS jelenlétében folyamatosan magas marad. Ez a helyzet pedig azt eredményezi, hogy az édesanya vérében megnő a tesztoszteron szintje, és csökken a placenta tesztoszteronátalakító képessége. Egyszerűbben: a magzat nagyobb dózisban találkozik a tesztoszteronnal, mint kellene, aminek hatására csökken az ösztradiolszint, és megnő a tesztoszteron szintje. Ez azt eredményezi, hogy később a PCOS kialakulása borítékolható a kislányok esetében, de minimum jelentősen megnő a kialakulás esélye - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan gyógyítható a PCOS?

Tény, hogy a PCOS kezelésében szakemberi segítségre van szükség. Azonban tudni kell azt is, hogy ez a kór a nem megfelelő életmód velejárója, vagyis a gyógyításában is erre a részletre kell koncentrálni.

- Az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a tápanyagok pótlására, a kimerült tápanyagraktárak visszatöltésére kell koncentrálni. Ehhez a szakemberek döntő többsége ma már várandósvitamint javasol, kiváltképp akkor, ha a célok közt a fogantatás elősegítse is szerepel.

GettyImages-1156386975

- Fontos azonban kiemelni, hogy nem minden várandósvitamin egyforma. Az igazán jó készítmények mindenképpen komplexek. Erre azért van szükség, mert így optimalizálható a hasznosulás. A cink beépüléséhez rézre is szükség van, a vas hasznosulása C-vitamin jelenlétében a legjobb, és még sorolhatnánk. Fontos az is, hogy szerves kötésekkel legyenek jelen az anyagok (-citrát és -glükonát), mert így a hasznosulásuk aránya 80%-kal is jobb lehet!

- Mindemellett nem szabad megfeledkezni egy nagyon fontos dologról sem. A várandósság kialakulásához nem ugyanazokra az anyagokra van szükség, mint a második trimeszter robbanásszerű fejlődéséhez vagy a harmadik trimeszter jelentős súlygyarapodásához. Az eltérő trimeszterek eltérő igényeit maradéktalanul ki kell tudnia szolgálni a jó vitaminkészítménynek, és erre csak nagyon kevés pirula képes - mondja a szülész-nőgyógyász.

4 rejtett betegség, ami meddőséget okoz

A sikertelen próbálkozások hátterében nehezen felismerhető betegségek is állhatnak. Mutatjuk, mikről van szó.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük