4 vizsgálat, amit csináltass meg, ha nem jön a baba: ezek legyenek az elsők!
A sikertelenség felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás.

GettyImages-1161127119
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisbabára vágyó, ám régóta hiábavalóan próbálkozó párok úgy érezhetik, a környezetükben élő barátaiknak, ismerőseiknek azonnal sikerül a babaprojekt, csak nekik nem. Pedig ahogy a világban, úgy Magyarországon is egyre több pár küzd fogantatási problémákkal, ennek hátterében pedig számtalan ok húzódhat.

Ma hazánkban minden ötödik pár meddőséggel küzd, a sikertelenség felderítésének pedig elengedhetetlen módja az alapos kivizsgálás. 

Ha nem jön a baba

Teljesen egészséges párok esetében is egy évbe telhet, amíg pozitív lesz a terhességi teszt, de ha a baba egy év rendszeres nemi élet mellett sem fogan meg, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanakkor 35 év felett nem tanácsos ennyit várni. Összeszedtük, milyen vizsgálatokat kell elvégeztetni ahhoz, hogy kiderüljön, mi állhat a családalapítás nehézségei mögött.

Irány a nőgyógyász!

A pár mindkét tagját érdemes kivizsgáltatni, hiszen a probléma ugyanolyan arányban érinti mindkét nemet. A férfiak genetikai és spermiumvizsgálata kötelező, ennek analízise során meghatározzák a hímivarsejtek mozgékonyságát, mennyiségét, állapotát. Előfordulhat, hogy amíg a spermiumok nem képesek valamilyen oknál fogva a hüvelyben életben maradni, laboratóriumi körülmények között megfelelőnek bizonyulnak. Az esetleges fertőzések jelenlétének kizárása is fontos szempont mindkét nem esetében.

Mindenekelőtt érdemes már a babatervezés szakaszában felkeresni egy szülész-nőgyógyászt, aki a hüvelyi ultrahang, kolposzkópia - a méhnyak vizsgálata - és a hüvelyváladékból vett citológiai mintavétel során pontos képet kap a női nemi szervek belső állapotáról, anatómiai felépítéséről, esetleges elváltozásokról, például miómák, ciszták meglétéről vagy komolyabb, a teherbe esést hátráltató betegségről, például a sokakat érintő endometriózisról. Az ultrahangkészülék fontos eszköze a kivizsgálásnak, segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet többek között a peteérést is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Labor- és hormonvizsgálat

A laborvizsgálat vérvétellel kezdődik, ahol a hormonok - FSH, LH, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin, βHCG - szintjét is ellenőrzik. A várandósság útjában gyakran pajzsmirigybetegség áll, a szerv alul- és túlműködése is komoly gondokat okozhat, hiszen probléma esetén meddőség, vetélés és koraszülés is előfordulhat. A hormonvizsgálat során - amely egyetlen vérvételből áll - nézik a pajzsmirigyfunkciókat, és a legtöbb esetben gyógyszeres terápiával hamar orvosolni lehet. A vizsgálatok során cukorterhelésre is sor kerülhet, hiszen a meddőség hátterében a lappangó inzulinrezisztencia okozhat gondot. 

Ugyanolyan fontos a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos kivizsgálás. Könnyen lehet, hogy nem áll semmilyen szervi probléma a háttérben, életmódváltással és a megfelelő étrend kialakításával a termékenység is visszanyerhető.

GettyImages-472408936

Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat

A petevezeték-átjárhatósági vizsgálat során a méh üregébe a méhnyakon keresztül egy befecskendezett kontrasztanyagot - sóoldatot - juttatnak be, majd hüvelyi ultrahanggal ellenőrzik az átjárhatóságot, azaz azt nézik, milyen gyorsan tud kiáramlani a petevezetéken át a folyadék a hasüregbe. Ez egy pár percet igénybe vevő, ambulánsan elvégezhető, szinte fájdalommentes eljárás, amely szintén segíthet a probléma felderítésében. 

Ha a teherbeesésnek és a terhesség kihordásának semmilyen szervi akadálya nincs, pszichés tényezők is szerepet játszhatnak a terméketlenség hátterében. 

Vizsgálatok terhesség alatt és ennek költségei

Egy kisbaba gondozása, felnevelése, taníttatása felnőtt korára egy ház árát viszi el, de már a babavárás is kisebb vagyonba kerülhet.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük