Kétszer esett teherbe egy hónap alatt a 39 éves édesanya: a szuperfetáció ritka, de létező jelenség

Rebecca Roberts kisfiával volt várandós, amikor három hét különbséggel megfogant a kislánya.

tk3s swns rare twins 0002

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon ritka, de néha előfordul, hogy egy ikerpár két tagja nem ugyanabban az időben fogan meg. Ezt a jelenséget az orvostudomány szuperfetációnak nevezi, amelynek lényege, hogy egy újabb petesejt termékenyül meg azután, miután a méhben van már egy megfogant embrió, így az állapotos kismama pár héten belül újból teherbe esik. 

A jelenség az állatvilágban gyakran előfordul, például a mezei nyulaknál vagy borzoknál, embereknél azonban nagyon ritka, hogy valaki úgy essen teherbe, hogy már eleve állapotos. 

A szuperfetációról

A terhesség létrejötte során a szervezet olyan hormonokat bocsát ki, amelyek lehetővé teszik, hogy ne következzen be újabb peteérés, azaz a terhesség alatt megszűnjön a menstruáció. Az állapotos nő szervezetében fokozatosan kialakul a nyákdugó, ami védi az embriót a külső fertőzésektől és a spermiumok bejutásától. Szuperfetáció akkor jöhet létre, ha ez a hormonális hatás, illetve a nyákdugó kialakulása nagyon lassan történik, pár héttel ismét peteérése lesz a nőnek, hímivarsejttel találkozva pedig beágyazódik, így ismét állapotos lesz. 

Rebbecca és ikrei.
Rebbecca és ikrei.
Fotó: Swns / Northfoto

Kétszer esett teherbe a 39 éves édesanya

Rebecca Roberts, a brit édesanya épp kisfiával, Noah-val volt várandós, amikor három hetes különbséggel megfogant kislánya, Rosaline. 

A 39 éves kismama a 12. heti ultrahangvizsgálaton vett részt, amikor az orvos egy újabb magzatot pillantott meg a monitoron. Rebecca és férje nagyon meglepődtek, amikor látták, hogy egy baba helyett kettő fejlődik a nő méhében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Nagyon aggódtunk a második baba miatt, aki értelemszerűen sokkal lassabban fejlődött, mint a három héttel idősebb testvére. 25 éves praxisom alatt egyszer sem találkoztam a jelenséggel, és magamat okoltam azért, hogy nem vettem észre korábban a másik ikerpárt. De amikor láttuk, hogy a második embrió mindig három héttel volt lemaradva a fejlődésben az elsőtől, ekkor jöttünk rá, hogy ez egy különleges terhesség - mondta Rebecca szülészorvosa, dr. David Walker a Todaysparent.com-nak. 

tk3s swns rare twins 0012
Fotó: Swns / Northfoto

 A jelenség önmagában azért is csodálatos, mivel Rebbeca és férje régóta termékenységi problémákkal küzdött, így lehet, hogy a gyógyszerek, a mesterséges megtermékenyítés, valamint a meddőségi kezelések is növelhették az esélyét a szuperfetáció bekövetkezésének. 

Rebecca 33 hetes terhes volt, amikor a kis Rosaline köldökzsinórjában nem volt megfelelő az áramlás, ezáltal a tápanyagellátás, így nem fejlődött tovább. A kiírt időpont előtt, 2020. novemberében mindkét baba megszületett, Noah két kilóval, Rosaline pedig csupán egy kilóval jött a világra.

Ma már mindkét baba szépen fejlődik.
Ma már mindkét baba szépen fejlődik.
Fotó: Swns / Northfoto

Azóta mindkét baba szépen fejlődik, az édesanya szerint pedig már most látszik, milyen különleges kapcsolat van közöttük. 

- Amikor egymás mellé fektetjük őket a játszószőnyegen, egymásra néznek, kinyújtják a kezüket, megérintik egymást, és egymással beszélgetnek - árulta el a boldog édesanya a lapnak, aki saját Instagram-oldalán is beszámolt különleges terhességéről.  

Mindenki meghatódott az ultrahangon: így élnek az ikrek a pocakban

Ha két lurkó növekszik a pocakban, az ő kis életükből különösen érdekes látni néhány pillanatot. A következők igazán cukik voltak: mit csinálnak az ikerbabák odabent?

Borító- és ajánlóképek: Northfoto

Ezt is szeretjük