Hány éves kortól kapjon a gyerek okostelefont? A magyarok szerint ez az ideális kor

Kell-e okostelefon egy óvodás vagy alsós gyereknek? Megoszlanak a vélemények.

GettyImages-1149522991

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai digitális világban olyan természetesnek vesszük a notebookok, a tabletek és mobilok használatát, de szülőként gyakran felmerül a kérdés: mikortól érdemes okostelefont adni a gyerek kezébe?

Amerikában a felnőtt lakosság 77%-a, a 18-29 éves korosztály 92%-a, a 12-17 évesek 88%-a rendelkezik okostelefonnal. A nyolc év alatti gyermekek 75%-ának van otthon készüléke és táblagépe, a kétéves kor alatti gyermekek 38%-ánál pedig napi fél órában használják a szülők az elektronikus bébiszittert. Magyarországon a három év alatti gyerekek fele, a 4-6 évesek 90%-a használ okoseszközöket - derült ki a Huawei Techologies Hungary legújabb okostelefon-használati szokásokat vizsgáló felmérésében. A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy főként az okoseszközök veszélyeitől és a függőség kialakulásától tartva, a szülők csak később ismertetnék meg gyermekeikkel az okostelefonokat, mint amikor ténylegesen a kezükbe adják az ilyen eszközöket.

Hátráltatja a gyermek beszédfejlődését

Sok szülőt aggodalommal tölt el, hogy az elektronikai kütyük befolyásolhatják és késleltethetik a kisgyermekek nyelvi fejlődését. Egy amerikai kutatásban 900 kisgyermekes szülőt kérdeztek meg arról, milyen gyakran használnak okostelefont a 6-24 hónapos totyogóik szórakoztatására. A kutatás rávilágított arra, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ebben a korban átlagosan napi 30 percet töltöttek a képernyők előtt, 49%-kal növelte a beszédfejlődés késésének, a beszéd kialakulásának kockázatát, a kutatás ugyanakkor nem talált összefüggéseket a telefonok használata és a testbeszéd, a gesztusrendszerek között. Azoknak a totyogóknak, akik a legtöbb időt töltötték az okostelefonok társaságában, a beszédkészségük is jóval elmaradottabb volt koruknál.

GettyImages-168674176

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia - The American Academy of Pediatrics - ajánlása szerint a 18 hónapnál fiatalabb kisgyermekeknek nincs szüksége mozgó képernyőre, a két- és ötéves korosztály számára a szülők napi egy órára korlátozzák a képernyőidőt, a hatévesnél idősebb gyerekek esetében pedig érdemes szűrni az okostelefon-használati szokásaikat. Tízből hat szülő 8-12 éves kora között veszi a gyerekének az első telefont, de a kutatók azt javasolják, kilencéves kor alatt ne kapjon a gyermek okostelefont. 

Hogy vélekednek erről a magyarok?

Az, hogy ténylegesen mikor kapjanak a magyar gyerekek saját okostelefont, a femina.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss, reprezentatív közvélemény-kutatásból derül ki. Az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 éven felüli lakosság véleményét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A teljes magyar lakosság 5%-a gondolja úgy, hogy nem probléma, ha a szülő hároméves kortól vagy akár az alatt ad okostelefont a kicsi kezébe. A szülők 27%-a gondolja úgy, elég, ha iskolakezdéskor kap a gyermek mobiltelefont, akit bármikor elérhetnek a szülők. A teljes magyar lakosság 28%-a az első készüléket akkor venné meg, amikor már felső tagozatos tanuló, 11%-a pedig 14 éves kor alatt semmiképpen nem adna telefont neki. 6% mondja azt, hogy a gyermek mobil nélkül is képes teljes életet élni, és nincs szüksége rá.

1-ok

A nemek megoszlása között szoros összefüggés mutatható ki a gyerekek korcsoport szerinti eloszlásában. A férfiak 26%-a és a nők 29%-a támogatja azt, hogy a gyermek csak tízéves kora után kapjon telefont, ez az arány a 8-10 éves kor előtti gyerekek esetében 21% és 25%. Valamelyest nagy eltérés mutatható a nemek eloszlása tekintetében annál a válaszlehetőségnél, hogy 14 éves korig ne kapjon a gyermek telefont. Ebben az esetben a férfiak 14%-a gondolja úgy, hogy nincs szüksége a tininek készülékre, a nők csupán 9%-a gondolja ugyanezt.

2-ok

A válaszadás a korcsoportok tekintetében egyes esetekben meglepő eltérést mutat. Míg a fiatalabb, 18-39 éves korosztály 5%-a gondolja azt, hogy hároméves kor alatt már kaphat a gyermek telefont, addig a 40-59 éves és az idős, hatvan feletti korosztály csupán 2-2%-a gondolja ugyanezt. Az idősebb korosztály egyébként az, aki sokkal később adna mobiltelefont a gyerekek kezébe, a fiatal „digitális szülők” hamarabb lepnék meg a csemetéket egy készülékkel.

3-ok

A kérdésre adott válaszok az iskolai végzettség alapján is eltérést mutatnak. A diplomával rendelkezőek több mint 30%-a úgy gondolja, hogy 8-10 éves kora előtt nincs szüksége a gyermeknek telefonra, szemben az általános vagy a középfokú végzettséggel rendelkezőkkel, ahol ez az arány 20% alatt van. A megkérdezettek szinte megegyezően azt gondolják, hogy hároméves kor alatt is kaphat a gyermek telefont a kezébe.

4-ok

A  községben/faluban lakó megkérdezettek 9%-a szerint megengedhető, hogy hároméves kor körül vagy a felett kapjanak a gyermekek telefont a kezükbe, ezzel szemben a városiak 6%-a, a megyeszékhelyen élők 8%-a és a fővárosban élők 2%-a gondolja csupán ezt. Az eltérések jelentősek az iskolás korú gyerekek esetében is, a községben élők 50%-a, a megyeszékhelyen élők 55%-a, a városokban élők 45%-a és a Budapesten élők 55%-a adna telefont a 6-10 éves korosztály számára. Tízéves kor után a legnagyobb arányban a városiak vennének telefont a gyerkőcöknek.

5-ok

A femina.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderül, a magyar lakosság  nagy része a nem, a kor, az iskolai végzettség és településtípus szerint az iskolakezdéstől, de inkább tízéves kortól a felső tagozatos korig bezárólag adná az első telefont gyermekének.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Mit mond a gyermekpszichológus?

Teveliné Horváth Melinda okleveles pszichológus, iskolapszichológus, pedagógus, life coach szerint rengeteg pozitívuma is lehet az okostelefon használatának iskolás korban, problémát akkor jelenthetnek, amikor elektromos gyerekmegőrzőként funkcionálnak. 

- A gyermekek számára nagyon vonzó az a sok inger, ami ebből a világból érkezik feléjük. A legkisebbek még az aktív megtapasztalással, a minél több taktilis ingerrel, a logikai- finommotorikai és egyéb képességeket fejlesztő tevékenységekkel kellene, hogy töltsék idejük nagyobb részét. Nagyon pici, két év alatti gyermekek még nehezen értelmezik azt, amit a képernyőn látnak, ilyenkor a szülőnek segíteni kell ebben nekik. Ekkor még semmiképpen se jó engedni, hogy hosszabb időt töltsön a gyermek az okostelefon nyomkodásával. Később már nem keveredik a virtuális világ a valósággal, egy iskolás gyerek már külön tudja választani a képzeletbeli és a valóságos ingereket - mondja a szakértő.

GettyImages-674406575

- Fontos hangsúlyozni, hogy a digitális műveltség nélkül manapság nagyon nehezen lehet az életben boldogulni. Minél előbb tapasztalja meg a gyermek ezeknek az eszközöknek a működését, annál könnyebben sajátítja el magabiztosan a használatukat. Ezért elmondható, hogy nagyon sok előnyt is tartogathat számára ez a digitális világ, hiszen általa hozzáférhet őt érdeklő tartalmakhoz, információkhoz. Vannak gyermekek, akik az okostelefon használatának segítségével kezdik elsajátítani az idegen nyelvi tudást, vagy merülnek el mélyebben az általuk preferált tartalmakban. A szülőnek kell megmutatnia, hogy nem csak céltalan időeltöltést jelenthet a telefon nyomkodása, érdemes fejlesztő jellegű játékokat mutatni neki, illetve, hogy később a gyermek is saját magát érdeklő információk, tudás megszerzésére tudja használni a telefont. A függőség veszélye akkor állhat fent nagymértékben, ha a gyermek érzelmi világa kielégítetlen, és ehhez használja pótlékként az elektromos kütyüket.

GettyImages-478414193

Fontos a következetesség

Teveliné Horváth Melinda szerint elkerülhető, hogy a gyermek órákon át, céltalanul lógjon az okostelefonokon és a neten.

- Ha motiválásra használjuk a gyermek okostelefonon eltöltött idejét, pozitív hatást is el tudunk érni. Ha bevonjuk a gyermeket a házimunkába, vagy feladatai elvégzését jutalmazzuk egy 20-25 perces telefonozással, és következetesek vagyunk ennek betartásában, elkerülhetjük, hogy órákon keresztül céltalanul lógjon a telefonon. Ugyanakkor fontos az idő korlátozása. Ha több órán keresztül a családtól elszigetelten, kontrollálatlanul a telefonnal tölti a gyermek az idejét, az mindenképpen káros. Ha azt vesszük észre, hogy a gyermek függőjévé válik, csak ezzel akarja tölteni az idejét, és heves érzelmi reakciókat produkál, ha megvonjuk tőle, akkor érdemes szüneteltetni, illetve erősebb kontroll alatt tartani az online eltöltött idejét. A legfontosabb, hogy maga a szülő ne az okostelefonjával töltse idejét gyermeke társaságában. A gyerekkel együtt töltött minőségi idő és a példamutatás nagyon fontos - javasolja a szakértő.  

Fejlesztő mobilalkalmazások

Az okoskészülékek nyelvtanuláshoz is használhatóak, és a logikát is fejlesztik: mutatjuk, melyik appokat válaszd.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük