Adj mobilt a gyereknek: ha ezekkel az applikációkkal játszik, fejlődni fog

Az okoskészülékek nyelvtanuláshoz is használhatóak, és a logikát is fejlesztik: mutatjuk, melyik appokat válaszd.

Fejlesztő mobilappok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Z generáció sajátossága, hogy már a legkisebb gyerekek kezében is állandóan ott van az okostelefon. Egyre több óvodás kerül be úgy az intézményekbe, hogy nem tudják, hogyan kell fogni a színes ceruzát, ellenben a telefonos játékokban minden létező rekordot megdöntöttek. 

Ez az ijesztő tendencia sok szülőben és pedagógusban megkondította a vészharangot, azonban a teljes tiltás sem jó megoldás: haladni kell a korral, és nem szabad elzárkózni az új technikai vívmányoktól, inkább meg kell látni bennük a lehetőséget. 

Fejlesztő alkalmazások

A gyerek kezéből kirobbantani a mobilt szinte lehetetlen, viszont arra hatni, hogy mit csináljon az érintőkijelzőn, már eggyel könnyebb. A játékkal töltött időt mindenképp szükséges korlátozni, és ellenőrizni, hogy tényleg a megengedett programokat használja-e, de a naponta 15-30 okoskészülékkel töltött perc akár értékes is lehet a logika fejlődése szempontjából. Nem mehet természetesen a kortársakkal való játék rovására a kütyüzés, de néha, például utazás közben, jól jön az egyszerű figyelemlekötés a telefon segítségével - ami nemcsak leköti, de valójában fejleszti is azt. 

gyerek mobil kütyü okostelefon (3)

Rush Traffic 

Az alkalmazás egy zsúfolt parkolót modellez, ahonnan a játékosnak úgy kell kiparkolnia, hogy a többi autóval arrébb áll az útból. Az előre gondolkodás és a logikus, megfontolt lépések elengedhetetlenek, az alkalmazás továbbá fejleszti a térérzékelést is. Nem csak fiúknak ajánlott, a különböző nehézségű feladványoknak köszönhetően pedig már egészen kicsi, 3-4 éves kortól is élvezhető a játék. 

Lumosity

A „basic” játék napi három tekervényes logikai feladványt kínál, ami szintnek megfelelően eltérő képességeket fejleszt. A szortírozó gyakorlatokon kívül a finommotoros koordinációt, a hallást, de a problémamegoldást is fejleszti, míg egyes pályáihoz térlátásra vagy éppen jó memóriára van szükség. A feladatok közt a felnőttek is találnak olyat, amihez le kell üljenek egy percre, de az egyszerűbb pályák már hároméves kortól lefoglalják a kicsiket.

Flow Free

Az ötéves kortól ajánlott játék alapkoncepciója meglehetősen egyszerűnek tűnhet. Az azonos színű pöttyöket kell összekötni - azonban úgy, hogy a vonalak nem keresztezhetik egymást. A helyzetfelismerést, analizálást és a logikus gondolkodást egyaránt erősíti, illetve a problémák többféle nézőpontból való szemlélése is megoldást nyújthat az egyes pályákon.

Quizlet 

Nemcsak a gyerekek, de tanárok nagy kedvence is a Quizlet alkalmazás. Lényege, hogy digitális tanítókártya-csomagokat tudunk kreálni, melyeket ki is lehet nyomtatni, vagy játszani velük, kortól függő témában és szintben. Nyelvtanulóknak különösen előnyös, de a szókincs bővítésének és fejlesztésének is remek alapja lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mahjong

A Mahjongban párosítani kell a táblán látható azonos mintájú lapokat, amik viszont nem egyszerű rajzokkal vannak ellátva, ezért inkább hétéves kortól javasolt. A vizuális figyelemnek erősen dolgoznia kell, ha a gyerek meg akarja oldani az adott szintet, fontos hozzá az összpontosítás és a koncentráció, ugyanis az apró nehezítések könnyen összezavarhatják, ha nem fókuszál megfelelően. 

Hidden Objects

A játékban meseszép képeket láthatunk, mellette pedig egy listát a képen szereplő részletekről. Ezeket kell felfedezni, azonban a rossz tippelésekért pontlevonás jár. Szintén vizuális figyelem, térlátás és éber összpontosítás szükséges, hogy a pontokat egyre csak gyűjtsük, ne pedig veszítsük. Ötéves kortól ajánlott.

Szókereső

A betűrácsban elrejtett szavakat kell megkeresnie a játékosnak, méghozzá megadott idő alatt. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretnek olvasni, remek lehetőség a szókincs bővítésére, ráadásul a kombinációs képességet is erősíti. Kisiskolásoknak ajánlott.

Duolingo

A nyelvtanulós alkalmazások koronázatlan királyával bármilyen nyelvet elsajátíthatunk - azonban szükséges hozzá egy alap angoltudás. Ezután a nagyobbak képes és játékos feladatok segítségével és rendszeres gyakorlással külön tanár nélkül is magabiztosan megtanulhatnak bármennyit a rendszerben található, rengeteg nyelv közül. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Szelfiző apa

Egyes szülők egészen érdekes módját választják, hogy leszoktassák gyermeküket a közösségi oldalak állandó használatáról. Ez az apuka nemcsak lánya pózait vette át, de a tetoválásokat is magára rajzolta a hitelesség kedvéért.

Nem bírod ki nevetés nélkül: így fest az, amikor az apa úgy szelfizik, mint a lánya

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük