Adj mobilt a gyereknek: ha ezekkel az applikációkkal játszik, fejlődni fog
Az okoskészülékek nyelvtanuláshoz is használhatóak, és a logikát is fejlesztik: mutatjuk, melyik appokat válaszd.

gyerek mobil kütyü okostelefon (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Z generáció sajátossága, hogy már a legkisebb gyerekek kezében is állandóan ott van az okostelefon. Egyre több óvodás kerül be úgy az intézményekbe, hogy nem tudják, hogyan kell fogni a színes ceruzát, ellenben a telefonos játékokban minden létező rekordot megdöntöttek. 

Ez az ijesztő tendencia sok szülőben és pedagógusban megkondította a vészharangot, azonban a teljes tiltás sem jó megoldás: haladni kell a korral, és nem szabad elzárkózni az új technikai vívmányoktól, inkább meg kell látni bennük a lehetőséget. 

Fejlesztő alkalmazások

A gyerek kezéből kirobbantani a mobilt szinte lehetetlen, viszont arra hatni, hogy mit csináljon az érintőkijelzőn, már eggyel könnyebb. A játékkal töltött időt mindenképp szükséges korlátozni, és ellenőrizni, hogy tényleg a megengedett programokat használja-e, de a naponta 15-30 okoskészülékkel töltött perc akár értékes is lehet a logika fejlődése szempontjából. Nem mehet természetesen a kortársakkal való játék rovására a kütyüzés, de néha, például utazás közben, jól jön az egyszerű figyelemlekötés a telefon segítségével - ami nemcsak leköti, de valójában fejleszti is azt. 

gyerek mobil kütyü okostelefon (3)

Rush Traffic 

Az alkalmazás egy zsúfolt parkolót modellez, ahonnan a játékosnak úgy kell kiparkolnia, hogy a többi autóval arrébb áll az útból. Az előre gondolkodás és a logikus, megfontolt lépések elengedhetetlenek, az alkalmazás továbbá fejleszti a térérzékelést is. Nem csak fiúknak ajánlott, a különböző nehézségű feladványoknak köszönhetően pedig már egészen kicsi, 3-4 éves kortól is élvezhető a játék. 

Lumosity

A „basic” játék napi három tekervényes logikai feladványt kínál, ami szintnek megfelelően eltérő képességeket fejleszt. A szortírozó gyakorlatokon kívül a finommotoros koordinációt, a hallást, de a problémamegoldást is fejleszti, míg egyes pályáihoz térlátásra vagy éppen jó memóriára van szükség. A feladatok közt a felnőttek is találnak olyat, amihez le kell üljenek egy percre, de az egyszerűbb pályák már hároméves kortól lefoglalják a kicsiket.

Flow Free

Az ötéves kortól ajánlott játék alapkoncepciója meglehetősen egyszerűnek tűnhet. Az azonos színű pöttyöket kell összekötni - azonban úgy, hogy a vonalak nem keresztezhetik egymást. A helyzetfelismerést, analizálást és a logikus gondolkodást egyaránt erősíti, illetve a problémák többféle nézőpontból való szemlélése is megoldást nyújthat az egyes pályákon.

Quizlet 

Nemcsak a gyerekek, de tanárok nagy kedvence is a Quizlet alkalmazás. Lényege, hogy digitális tanítókártya-csomagokat tudunk kreálni, melyeket ki is lehet nyomtatni, vagy játszani velük, kortól függő témában és szintben. Nyelvtanulóknak különösen előnyös, de a szókincs bővítésének és fejlesztésének is remek alapja lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mahjong

A Mahjongban párosítani kell a táblán látható azonos mintájú lapokat, amik viszont nem egyszerű rajzokkal vannak ellátva, ezért inkább hétéves kortól javasolt. A vizuális figyelemnek erősen dolgoznia kell, ha a gyerek meg akarja oldani az adott szintet, fontos hozzá az összpontosítás és a koncentráció, ugyanis az apró nehezítések könnyen összezavarhatják, ha nem fókuszál megfelelően. 

Hidden Objects

A játékban meseszép képeket láthatunk, mellette pedig egy listát a képen szereplő részletekről. Ezeket kell felfedezni, azonban a rossz tippelésekért pontlevonás jár. Szintén vizuális figyelem, térlátás és éber összpontosítás szükséges, hogy a pontokat egyre csak gyűjtsük, ne pedig veszítsük. Ötéves kortól ajánlott.

Szókereső

A betűrácsban elrejtett szavakat kell megkeresnie a játékosnak, méghozzá megadott idő alatt. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretnek olvasni, remek lehetőség a szókincs bővítésére, ráadásul a kombinációs képességet is erősíti. Kisiskolásoknak ajánlott.

Duolingo

A nyelvtanulós alkalmazások koronázatlan királyával bármilyen nyelvet elsajátíthatunk - azonban szükséges hozzá egy alap angoltudás. Ezután a nagyobbak képes és játékos feladatok segítségével és rendszeres gyakorlással külön tanár nélkül is magabiztosan megtanulhatnak bármennyit a rendszerben található, rengeteg nyelv közül. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Szelfiző apa

Egyes szülők egészen érdekes módját választják, hogy leszoktassák gyermeküket a közösségi oldalak állandó használatáról. Ez az apuka nemcsak lánya pózait vette át, de a tetoválásokat is magára rajzolta a hitelesség kedvéért.

Ezt is szeretjük