Képernyőfüggőség gyerekkorban: olyan erős addikció, mint a drog

Mit szólnál, ha azt mondanánk, szülőként néhány kattintással megelőzheted, hogy a gyereked képernyőfüggő legyen?

iskola-mobil

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az okostelefonok használata nincs korhoz kötve, pedig ugyanúgy, mint az alkohol vagy a cigaretta, igen súlyos függőséget okozhat. Manapság egyre fiatalabb korban kerül a gyerekek kezébe intelligens készülék, a felnőttek pedig tehetetlenek: vajon generációs jellegzetesség, hogy a csemete egész nap a mobilon lóg, vagy kezelendő probléma?

A Vodafone egyedi és korszakalkotó lehetőséget kínál az érintetteknek, miközben minden döntést a szülő kezében hagy. A családi havidíjas előfizetőknek elérhető Vodafone Family ajánlat, valamint a hozzá kapcsolódó legújabb okos megoldások, a nyáron bemutatott Kid Gyerekóra és a most debütáló Kid Mobilirányító a digitális korszak igényeire szabva igyekszik megkönnyíteni a Vodafone-os családok mindennapjait. A Digitális Család honlap - ami az interneten mindenki számára elérhető - az összes létező információt megadja a szülőknek ahhoz, hogy a gyerekek a legokosabb módon használják a telefont. 

Screenagers szakértőkkel

Ahhoz, hogy a lehetséges megoldásokat kezdjük fejtegetni, fontos szembesülni azzal, hogy milyen kézzelfogható problémáról van szó. Egy zárt vetítésen a Vodafone jóvoltából volt szerencsém megtekinteni egy amerikai dokumentumfilmet, a Screenagers-t, majd egy szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetésen megvitattuk a film által felvetett kérdések valóságalapját, és megoldásokat kerestünk.

A képen balról jobbra: Trunk Tomi (Dablty), fiatal influencer, speaker; Fegyverneki Gergő, digitálispedagógia-szakértő; Dr. Lénárd András, az ELTE Digitális Pedagógia Tanszék vezetője; Steigervald Krisztián, generációkutató; Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta; Carra Anita, a Vodafone Magyarország Lakossági szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese; Jakupcsek Gabriella, műsorvezető.
A képen balról jobbra: Trunk Tomi (Dablty), fiatal influencer, speaker; Fegyverneki Gergő, digitálispedagógia-szakértő; Dr. Lénárd András, az ELTE Digitális Pedagógia Tanszék vezetője; Steigervald Krisztián, generációkutató; Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta; Carra Anita, a Vodafone Magyarország Lakossági szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese; Jakupcsek Gabriella, műsorvezető.

Bennem egy szemernyi kétség sem maradt a probléma valósságát illetőleg, és azzal szemben sem, hogy tenni kell az elharapódzó és végtelen képernyő-lapozgatás ellen. A Vodafone ajánlata minden családnak segítő kezet nyújt, ahol technika iránt érdeklődő gyerekek vannak, a szülőknek pedig hatalmas előny, hogy nem poroszos szigorral, hanem technikával tudják befolyásolni magát a technikát. 

A filmről

A film címe nagyjából Képernyőkorúakként fordítható, főszereplői pedig javarészt az 1995 után születettek, a Z generáció tagjai. Egy édesanya útját kíséri végig, aki alaposan és felkészülten szeretné átsegíteni lányát a butatelefon és az okos közötti szakadékon. A film sokkolóan prezentálja, hogy a mindennapok megkönnyítője, a technológia hogyan hálózza be az arra hajlamos fiatalokat, akik mobil és számítógép nélkül el sem tudják képzelni az életüket. Elképesztő és egyben megrázó képsorokat mutat, és, bár az Egyesült Államokban játszódik, a problémakör hazánkban is azonos. Személyes véleményem, hogy az iskolákban érdemes lenne kötelezővé tenni a vetítését, mivel nem kioktató, hanem nagyon is testközeli, érdekfeszítő, és számtalan meghökkentő adattal bombázza a célközönséget, aminek hatására talán észbe kapnak - mind a szülők, mind a gyerekek. 

A szülői szerep fontossága

A magyar szülők a Vodafone által végzett reprezentatív kutatás során arról számoltak be, magukat is hibásnak érzik, hogy gyermekük sokat lóg a mobilon. Rossz példaként ők is rengeteget Facebookoznak és böngésznek, vagy éppen ők adják a gyerek kezébe a kütyüt, hogy ezzel lefoglalják vagy elcsendesítsék unatkozó csemetéjüket.

mobil-gyerek

A kutatás azonban pozitív, optimizmusra okot adó eredményekkel is kecsegtet. A szülők kétharmada szándékosan tervez olyan programokat, ahol a gyerekek kénytelenek úgymond offline is részt venni. Egy-egy családi program során készült fotók természetesen lehet, hogy utólag az online felületen is megjelennek, de a hozzá kapcsolódó élmény is a gyerek fejlődésének része lesz - nem csak egy poszt formájában marad fenn a közös időtöltés. A családok amúgy 44%-ában szabályokhoz kötött a kütyüzés - Tari Annamária, pszichológus azonban hangsúlyozta, hogy a mobil ne legyen se jutalmazás, se büntetés eszköze, hanem konkrét indokok álljanak egy-egy előírás mögött: a gyerekek a legnagyobb fegyverüket, a Miért?-et ellened fordítva muszáj, hogy épkézláb magyarázattal rendelkezz. 

A filmben egy lehetséges megoldásként felmerült a mobilok szerződéshez kötése - na, nem a szolgáltatónál, hanem egy szülő-gyermek dokumentumban, ahol mindkét fél számára elfogadható és tartható feltételekhez kötik a telefon használatát. Egyes háztartásokban például hétköznap este 10-kor a szülők szobájában kell jelentkezni a készülékkel, hétvégén pedig 11-ig lehet a gyereknél mobil. Míg máshol keddenként egy Technikai kedd nevű családi kupaktanács során megvitatják, ki hogyan áll a telefonozással, megosztják egymással, ha úgy érzik, ők maguk vagy valamelyik családtag túl sokat kattintgat. 

CSALAD-BESZEL
A Vodafone MyVodafone applikációjában elérhető funkciók ennél még messzebbre mennek: ha a család havidíjas előfizetései a te neveden vannak, akkor egyszerűen nyomon követheted a gyerekek telefonhasználati szokásait. Az online ügyfélszolgálathoz tartozó jelszó nélkül a kicsik nem tudnak egyedül adatjegyet vásárolni, illetve az internetcsomagok aktiválása is a te kezedbe kerül. Az emelt díjas és nemzetközi hívások szintén letilthatók néhány kattintással, ezzel pedig megelőzhető, hogy veszélyes vizekre tévedjenek az ifjú online harcosok. 

A mobilszolgáltató ezzel a szolgáltatással óriási lépést tett abba az irányba, hogy kiszakadjon a többi versenytárs mellől: céljául nem azt tűzte ki, hogy minél több aktív ügyfelet nyerjen, hanem a minőségre utazik, és családbarát módon közelíti meg a telefonhasználatot. Nem akarja belehajszolni a gyerekeket a telefonozás bugyraiba, inkább a felelős mobilhasználatot erősíti mind a szülőkben, mind a felnövekvő generációkban. A digitaliscsalad.hu-t minden szülő bátran állítsa be kezdőoldalnak a számítógépén: a napról napra frissülő praktikus tippek és hasznos információk megkönnyítik az eligazodást, ráadásul rengeteg érdekességet is olvashatsz a technika és az emberi kapcsolatok világából.

Felkavaró tények

Sajnos szóról szóra nem írhatom le az egész filmet, csak pár mozzanatot idéznék fel, melyeket a vetítés óta nem tudok kiverni a fejemből. Az édesanya tényleg szerfelett körültekintő módon járta végig az egyes intézményeket, szólaltatott meg szakértőket, nemcsak légből kapott teóriák sorával állt lánya elé, amíg végül - nem árulok el ezzel csattanót - a 13 éves kislány is iPhone-hoz jutott. 

Az első, hogy a képernyőfüggőség, igaz, nem kémiai szerhez kötődik, szinte azonos élettani folyamatok útján alakul ki. A kijelző pörgetése során az agyban dopamin szabadul fel, amitől feldobottabbnak érezhetjük magunkat - ezért van, hogy amikor telefon nélkül komoran ülnél a buszon, a mobilodat böngészve bizsergető érzés fog el. Ehhez azonban hozzászokni is ugyanolyan könnyű, mint bármelyik droghoz. Amerikában külön rehabilitációs táborok működnek kijelzőfüggőknek, ahova naponta van, hogy több mint ötezer hívás fut be. Ötezer kétségbeesett szülő, akinek a gyereke iskolába járás, evés és súlyos esetekben alvás helyett is csak a mobilját nyomkodja, vagy valamilyen számítógépes játékot játszik. A szülők sok esetben sajnos későn veszik észre, mekkora a baj, amikor ők már tehetetlenek, de a szakértői gárdának köszönhetően a kiskorúak a 45-90 napos táborokban visszanevelhetők az egészséges életformára. 

gyerek játszik játék szabadban (2)

A másik fontos tény, hogy a mobilozásnak köszönhetően a külsőnek tulajdonított szerep elképesztően felértékelődött. A fiatal lányok aszerint érzik magukat értékesnek, hogy hány lájkot kapnak egy-egy fotójukra, a belső értékek viszont teljesen elsorvadnak. Egy matekdolgozatnál megkérték egy csoport lány egyik felét, hogy fürdőruhában töltsék ki a feladatokat, míg a másik fele pulóverben és farmerban ülhetett le gondolkozni. Az eredmény lesújtó: a bikinis lányok sokkal rosszabbul teljesítettek, mint azok, akik komfortos ruházatban írhatták a tesztet. Ebből is látszik, hogy nemcsak lélektanilag romboló a tökéletes, közösség által elfogadott külsőnek tulajdonított szerep: a teljesítőképesség is romlik, ha nem elégedettek magukkal a tanulók. Egy másik lány fotója miatt vált célkeresztté iskolájában: egy melltartós képet osztott meg privát üzenetben titkos szerelme unszolására - a fiú viszont érzéketlen módon továbbította a fotót a haverjainak, így másnapra az egész iskola az ő fehérneműs pózolásán csámcsogott. Ha szülei nem állnak mellette, összeroppant volna: a társak elítélő tekintetei és becsmérlő megjegyzései már-már öngyilkosságba hajszolták a tinit. Egy kis odafigyeléssel, néhány kattintással megelőzhető lett volna a kellemetlen eset, és tudhatta volna, mit szabad online, és mit nem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hihetetlennek hangzik, ugye? Még mindig a jelenetek hatása alatt állok, pedig a csontsovánnyá fogyott játékfüggők és az öngyilkossági gondolatokkal küzdő lányok sajnos nemcsak a tengerentúli, gazdag családok problémái. Az országos kutatás egyöntetű eredményei azt mutatják, hogy Ózdtól Szolnokig mindenhol kardinális problémát jelent az okoskészülékek használatához fűződő tudatlanság, illetve felelőtlenség. Szerencsésnek tartom, hogy itthon a Vodafone-nak köszönhető kezdeményezéssel megvédhetjük a gyermekeinket, hogy ne tévedjenek el a 3G és az LTE világában.

Mi mindennel találkozhat egy gyerek, ha nem a mobilt bújja?

Fontos tenni róla, hogy az ilyen élmények ne maradjanak ki a gyerek életéből.

Ezt is szeretjük