Mit tehet a szülő, ha a gyereknek nincsenek barátai? Így segíthet a magányos gyereknek
Szülőként az egyik legfájdalmasabb dolog magányosnak látni a gyereket, azonban nem kell tétlenül nézni, sokat lehet neki segíteni.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyerek boldogsága és kiegyensúlyozottsága több dolog együttes jelenlétével valósulhat meg. A biztos családi háttér a fő pillérek egyike, de ez nem elegendő: a másik elengedhetetlen dolog a barátok megléte. A gyermeklélek nagy ellensége a sajnos gyakorta előforduló magány.

A szülő dolga felismerni a problémát, majd megpróbálni a tőle telhető legtöbb segítséget megadni ennek felszámolásában. A sok beszélgetés, a pedagógusokkal való konzultáció, de az egyszerű megfigyelés is elengedhetetlen eszköz a folyamatban. Ha a gyerek helyzete sokáig nem változik, sajnos akár életre szóló nyomot is hagyhat a lelkében a bántó magány.

Okok és lehetséges megoldások

Szülőként két oldalról kell megközelíteni a problémát. Az egyik a környezeté, a másik pedig a gyerek oldala. Bár a szülők nagy része elfogult, tudomásul kell venni, hogy nem feltétlenül a környezet gonoszsága az oka, ha a gyerek magányos.

A szülő ismeri a gyerekét, de ezúttal kritikusabb szemmel is érdemes őt szemügyre vennie. Nehéz lehet így szemlélni, de előfordulhat, hogy a gyerek személyiségében kell keresni a dolog magját. Mindenki más, amit el kell fogadni, de a negatív tulajdonságok felől gyermekkorban még jó irányba terelhető az ember. Ha a gyerek viselkedése túlságosan eltér másokétól, nem mosolyog, nem játszik, keveset beszél, akkor egy gyermekpszichológus felkeresése mindenképp javasolt. Éppígy a szülőnek a saját magatartását is érdemes górcső alá venni. 

A szülőnek fontos megfigyelnie a gyerek viselkedését társaságban, más gyerekek közt is. Sajnos a társak valamely kellemetlen belső tulajdonsága miatt is kirekeszthetik őt, hiszen nem életkortól függ, hogy valaki szimpatikus, vagy nem. Ha például irigykedő, parancsolgató játék közben, fontos vele sokat beszélgetni az emberi értékekről, barátságról, nagylelkűségről, meséket kitalálni, esetleg barátságról szóló mesekönyveket beszerezni.

Magáról a szimpátiáról is essen szó, hogy annak megléte vagy nemléte természetes emberi érzés, illetve, hogy a viszonyok idővel változhatnak. Egy személyes szülői élmény, különösen, ha gyerekkori, enyhítheti a gyerek feszültségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Egyszerűen arról is lehet szó, hogy nehezen kezdeményez a gyerek. Játékfigurákkal lehet otthon is ilyen szituációkat modellezni. Abban az esetben, ha addig valamilyen okból keveset volt gyerekek közt, nagyobb esély van rá, hogy nehezen oldódjon. Ha gyakrabban kerül ilyen szituációba, akkor ez a dolog javulhat, ám először csak egy-két gyerek legyen körülötte, hogy meglegyen a kellő fokozatosság. Mindenképp érdemes minél több társaságba elvinni őt, játszótérre, játszóházba, barátok gyerekeivel játszani, hogy szokja az ilyen helyzeteket. Bizonyosan akad majd olyan, akivel hamar egy hullámhosszon lesznek, és ez pozitív élmény lesz számára.

A barátkozás gátja lehet a mobiltelefon is. Bár segít a kapcsolattartásban, ha minden figyelmét az köti le, sok más negatív velejárója mellett a barátkozás rovására is mehet. A telefonhasználatot az első pillanattól kezdve fontos keretek és szabályok közé szorítani, hogy a sajnos nemcsak kapcsolattartásra alkalmas, hanem egyúttal szórakoztató készülék ne hatalmasodjon el a gyerek felett.

Fontos a támogatás

A gyerek számára a magány borzalmas dolog, ezért hatványozott mennyiségű beszélgetésre, támogatásra, szülői jelenlétre van szüksége. A szülői figyelem a környezetre is ki kell, hogy terjedjen. Figyelni kell a közösséget, melyben a gyerek mozog, konzultálni kell a tanárokkal, óvónőkkel, mert ők más perspektívából világítanak rá egy esetleges problémára. A családtagokkal, testvérekkel, rokonokkal feltétlenül érdemes megvitatni a dolgot, illetve kérni a segítségüket a megoldásban.

Végül, a jó példa eszközéről sem szabad elfeledkezni. Ha a szülő kedvesen viszonyul másokhoz, nem zárkózik el, beszélget másokkal, akkor a gyerek is könnyebben boldogul. Az emberi kapcsolatok egészségessége - beleértve a család tagjai közötti viszonyokat is - jó példával jár elöl, és a gyerek is ezt a mintát fogja követni. A szülő kezében van a példamutatás és a segítségnyújtás eszköze. Amennyiben él vele, elkerülheti a gyerek lelki sérülését, mely sérülés akár egész életére is kihatna.

Ha huzamosabb ideig nem sikerül beilleszkednie, törekvései ellenére sem fogadják őt be, akkor érdemes elgondolkodni egy óvodai csoport- vagy iskolaváltáson a gyerek lelki egészsége érdekében. Egy gyermekpszichológus is jó tanácsokat adhat a segítségnyújtásban.

Ezt is szeretjük