Meg kell védened a gyermeked: mit tehetsz az olyanok ellen, mint Momo?

A neten zaklatja a gyerekeket a félelmetes figura.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tragédia, hogy ilyen megtörténhet, de sajnos igaz. Az interneten a gyerekeket zaklató, kísértő, bábszerű, rejtélyes figura, Momo halálba kergetett egy tinit. 12 évesen felakasztotta magát, valószínűleg a lény nyomasztó kérései miatt.

A rémisztő, fekete hajú, kerek szemű, madártestű, emberfejű rémalak a WhatsAppon, a Facebookon és a YouTube-on környékez meg gyerekeket, és feladatok végrehajtását követeli tőlük, az egyszerűbbtől egészen az öncsonkításig.

Ha a feladatot teljesítette, a gyereknek fényképpel kell azt bizonyítania. Amennyiben nem tette, Momo megfenyegeti, hogy éjjel megjelenik az ágya mellett, és bántani fogja, emellett büntetésképp szörnyű képeket, hangokat is küld a közösségi oldalakon keresztül.

Meg kell védeni a gyerekeket

Szülőként alapvetően fontos odafigyelni a gyerek internethasználatára, hiszen olyan hatások és akár zaklatás is érheti, mely a lelki egyensúlyát, pszichés fejlődését károsíthatja. Mivel a gyerekek jóhiszeműek, kíváncsiak, szörfözgetés közben komoly bajba is kerülhetnek, amire rendszeresen figyelmeztetni kell őket.

Az, hogy mikor kap mobilt, vagy mikor férhet hozzá az otthoni számítógéphez, sajnos nem feltétlenül segít őt megóvni. Bárhol, iskolában, barátoknál hozzáférhet az internethez, a mai világban már nem ringathatja a szülő magát abba a tévhitbe, hogy az eszköz nélküli gyerek védve van a netről érkező hatásoktól.

Fontos beszélgetni a gyerekekkel a tartalmakról, melyeket pozitív és negatív kategóriákba sorolhatunk. Ki kell alakítani bennük, hogy mérlegeljenek, mi jó, és mi rossz, mi lehet ártalmatlan, és mi lehet olyan, ami veszélyes. Jó, ha a szülő legalább nagyjából tudja, milyen oldalakat látogat szívesen és rendszeresen a gyerek. Ha felfedező típus, aki szívesen barangol idegen oldalakon, különösen fontos beszélgetni vele arról, hogy az interneten látottakhoz mindig kritikusan kell hozzáállni. Nem elhinni, nem komolyan venni mindent, és nem onnan tájékozódni. Az elsődleges információforrás mindig legyen a szülő, és ne a Google.

Természetesen a szülő sincs mindig jelen, és bármire is kíváncsi, a gyerek először nem a szülőhöz fordul akkor sem, ha ott van. Viszont ezek a figyelmeztető szándékú, gyanakvásra, óvatosságra intő beszélgetések felidéződhetnek majd benne, amikor az interneten bolyong.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zaklatásról külön kell beszélni

Mint a Momo-jelenség is bizonyítja, létfontosságú, életmentő is lehet, hogy a gyerekkel az internetes zaklatásról is rendszeresen beszélgessen a szülő. A gyereknek tudnia kell, hogy senki olyan nem létezik ezen a világon, aki ismeretlenül felbukkan a telefon túlvégén, és szót kellene neki fogadnia. Nyomatékosan el kell magyarázni a gyereknek, hogy semmilyen kérésnek, parancsnak, fenyegetésnek nem szabad szót fogadnia, és el kell határolódnia minden ilyen kapcsolattól.

Ez sokszor nehéz, mert chat csoportokban jelenhet meg Momo, és szinte lehetetlen kivédeni. Szülőként azért is nehéz ezt követni, mert a mai gyerekek teljesen másként léteznek a virtuális valóságban, kevésbé kritikusak, eszükbe sem jut, hogy nem kell visszajelölni valakit, akiről még nem is hallottak. Erről is nagyon fontos beszélni velük, hogy a telefon, számítógép által generált világ nem egyenlő a valósággal, és érdemes a helyén kezelni. Fel kell készülni a szemforgatásra, sértődésre is akár a gyerek részéről, viszont nem szabad elbagatellizálni azt, hogy mennyire is fontos a gyerekeknek a közösségi média.

Sok gyerek fél elmondani, ha zaklatást, fenyegetést tapasztal. Egyfelől félhet a fenyegető megtorlásától, másfelől a szülői reakciótól is. Tudatni kell vele, hogy, ha nyomasztó üzeneteket kap valakitől, a szülőnek bizalommal elmondhatja, mindig. Ha a szülő megígéri, hogy akármivel fordul hozzá, nem fogja leszidni és bírálni, hanem partnerként segít, a gyerek bátrabban és nyíltabban állhat ehhez hozzá.

- Mivel a gyerekek befolyásolhatóbbak, sajnos könnyedén válnak zsarolás áldozataivá. Ezek legtöbbször a félelemre építenek, olyan beszűkült állapotot generálva, amelyből sokszor a gyerekek nem látják a kiutat - mondta az általunk megkérdezett pszichológus, Acosta Sára Diána. - Fontos, hogy szülőként kinyissuk a látóterüket, oldjuk szorongásukat, és szükség esetén közbelépjünk. Ehhez szükséges, hogy meglegyen a bizalmas légkör, amelyben gyermekünk tud hozzánk fordulni, ugyanakkor érdemes odafigyelni, ha viselkedésében hirtelen változást észlelünk - figyelmeztetett a szakértő.

Gyermekvédő szűrőprogramok

Mind számítógépre, mind mobiltelefonra léteznek szűrőprogramok, melyek segítenek a szülőnek megvédeni a gyereket az internet veszélyeitől. Ezek beszerzéséről érdemes elgondolkodni, hiszen állandó figyelmet biztosít a szörfözgető gyerek felett. De a rendszeres beszélgetést nem lehet megúszni, és a legjobb, ha nem általánosságban magyarázunk, hanem konkrétumokról, például arról, hogy felnőttek kitaláltak egy lényt, aki nem létezik, de marha félelmetesre rajzolták meg, viszont csak szemétkedésből készítették, és nem szabad komolyan venni.

Fontos, hogy a szűrőprogramokra nem mint kémkedő, a gyerek magánéletében vájkáló programra kell tekinteni. Ez mindössze egy pajzs, amit a szülő a netező gyerek védelmében igénybe vehet. Nem kell titokban beszerezni, erről a gyerek is tudhat. Amennyiben a szülő szán rá időt, hogy elmondja neki, milyen komoly veszélyeket segít elkerülni a szűrőprogram, maga is beláthatja, hogy szükség van rá.

Többféle szűrőprogram létezik, ezek közül hozunk néhány példát.

  • A Norton Online Family nevű szűrőprogram számítógépen és mobilon is alkalmazható, és a gyerek bevonásával segít kiszűrni a veszélyes tartalmakat. Az oldalon kisfilm segít abban, hogyan kell telepíteni a programot.
  • A Microsoft Windows Szülői felügyelet szűrőprogramja a gyerek internethasználatát segít kordában tartani oly módon, hogy a szülő megadhatja, mely órákban használhatja a gyerek a netet, és mire.
  • Kifejezetten mobilra fejlesztették a Kids Place applikációt, mely a Google Play áruházból letölthető a gyerek telefonjára. Segítségével letilthatók a veszélyes applikációk, korlátozható az új appok letöltése, valamint kiegészítő alkalmazásként letölthető hozzá gyermekbarát böngésző és gyermekbarát képnézegető is.
  • MamaBear néven érhető el egy olyan, a szülő készülékével összeköttetésben lévő applikáció, mely kifejezetten bizonyos szavakra harap rá, melyeket a gyerek beír, figyeli a Facebook- és Instagram-feltöltéseket, valamint a netezéssel töltött időt is méri. A MamaBear még a gyerek tartózkodási helyét is képes bemérni GPS segítségével. Ez a program ugyan soknak tűnhet, ám, ha mérlegre tesszük, hogy a gyereket fenyegető veszélyek vagy a biztonságot adó fokozott figyelem, amit választunk, már el is oszlottak a kételyek.
Ezt is szeretjük