Mi lesz, ha a gyerek nem fürdik minden nap? A szakértő válaszol

Kész tortúra a mindennapos tisztálkodás a gyerkőccel? Dr. Gyarmati Andrea segít.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapi tisztálkodás olyannyira a napi teendők része, mint például az evés, azonban akadnak gyerekek, akikkel valóságos közelharcot kell vívni a fürdés-fogmosás érdekében.

Ha nálatok is minden este anya-gyerek harc folyik a fentiek miatt, akkor fogadd meg dr. Gyarmati Andrea tanácsait - ezzel az esetleges egészségügyi problémákat is megelőzheted.

Kedves Gyarmati Andrea!

Kislányaim négy- és hétévesek, Julcsi kiscsoportos óvodás, Anna idén szeptemberben kezdte az első osztályt. Örökmozgó, vidám gyerekek - akik sajnos irtóznak a fürdéstől.

Alig lehet őket bekönyörögni a kádba, egy-egy fogmosást komoly alkudozás szokott megelőzni. Így átlagosan minden második nap kerül sor csak a fürdésre.

Az esti fogmosás nem maradhat el, reggel pedig az óvodában fogat mos a kisebb lány, Anna meg az iskolában.

Engem ez nem zavar, de nagyon aggódom, lehet a gyerekeknek problémája a nem mindennapos fürdésből?

Köszönettel,
Mária

Kedves Mária!

Aggódni nem aggódnék különösebben, de ha az én kislányaim nem fürödnének, engem az igencsak zavarna. Azért meg aztán már aggódnék is, ha fogat nem mosnának rendszeresen - optimális esetben minden étkezés után -, de legalábbis reggel-este.

Fogszuvasodás-veszély

A fogakon maradó lepedék, a fogközökben megrekedt ételmaradék remek alapot szolgáltat a fogszuvasodáshoz. Érdemes - megér egy külön fejezetet - a helyes fogmosás elsajátítása. Nem pillanatokig tart, legalább két percig - minden oldal legalább félperces tisztítása volna megfelelő.

Mindjárt kiegészítésképpen: félévente egyszer fogászati ellenőrzés szükséges, panasz nélkül is, hogy a kezdődő szuvasodás felfedezhető és idejében meggátolható legyen. Sajnos ez felnőttkorban is így lenne jó, és - megintcsak sajnos - alig élnek ezzel a lehetőséggel. Másrészről úgy vélem, a napi egyszeri fürdés vagy zuhanyozás, magyarul a teljes test megtisztítása mindenképpen fontos.

Víziszony?

A testi higiénére való szoktatás már pici baba korban alapkövetelmény, és hitem szerint el kell kísérje az embert egy életen át. Külön fejezetet érdemelne az is, van-e lehetőség a kakilás utáni popsimosásra. Egy kisgyerek - és azért az ön kislányai még kicsinek számítanak - végül beadja a derekát, ha a szülő jó módszerekhez folyamodik.

Nem tudom, önök, a felnőttek hányszor és miképpen mosakszanak, nem is célom ebbe beleavatkozni, de abban biztos vagyok, hogy, mint oly sok esetben, a személyes példa hatékonyabb az összes szónál.

Gyanús, hogy mindkét kislány mondhatni víz- vagy mosakodásiszonyos, valószínűleg egymást is utánozzák. Talán még verseny is van köztük, kinek sikerül jobban elbliccelni az esti fürdést.

Nyerő tippek a fürdésért vívott harcba

Ne legyen a fürdés a nap legutolsó eseménye. Vacsora után zsupsz a kádba, maradjon esetleg utána, ha szépen megmosakodtak - de csak akkor - idő egy mesére, egy kis játszásra, akár jutalom gyanánt is. Fürdesse együtt a kádban a két kislányt, engedje őket játszani - nem baj, ha néha kimegy a víz, azt fel lehet törölni.

Kössön a gyerekkel mosakodási szerződést, határozza meg az abszolút minimumot, és az extra mosakodásért, hajmosásért, körömvágásért helyezzen kilátásba a gyerek számára csábító jutalmat - lehetőleg ne csokit, cukrot, hanem, mondjuk, kirándulást, mozit, extra TV-nézést. Nézzen körbe a fürdőszobában, és döntse el, barátságos, hívogató-e a hely. Ha nem, kis trükkökkel: színes törülközőkkel, vízbe tehető gumifigurákkal, esetleg illatos gyertyákkal - felügyelet mellett - tegye vonzóvá a helyiséget.

Nézzék meg a kislányok, anya, apa miképp fürdik, mosakszik. Dicsérjen, ha a gyerek ügyesen csinálja, amit kell, ne bántsa, ha nem, ne legyen vita tárgya a fürdünk, vagy nem tesszük azt. Minden kétséget kizáróan kell a tisztálkodáshoz állni. Egy-két nap, néhány hét után maga a gyerek is rájön: jobb lesz a közérzete, ha napi rendszerességgel tisztálkodik.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Határozott fellépés

A gyerekek pontosan érzik, hol van rés a határoknál, és oda be is furakodnak. Legyen kedves, de határozott, mert azt is nagyon hamar megérzi egy gyerek, hogy itt nem érdemes vitatkozni. Egy egész életre szóló napi jó közérzet alapjait lehet letenni egy viszonylag rövid háborúval. Sok sikert kívánok.

Leveléből az derül ki hogy önöknél a körülmények adottak. Vannak kevésbé szerencsés családok, de még abban az esetben is - akár lavórból, mosóteknőben - szükséges véleményem szerint a gyerekek és a felnőttek napi rendszeres fürdése!

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide!

Ezt is szeretjük