3+1 mondat, amivel egy életre tönkreteheted a gyerek önbizalmát: szülőként soha ne mondd neki
Bár lehet, hogy a szülő nem gondolja komolyan, a kimondott szónak bizony súlya van.

GettyImages-1125002279
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem egyszerű szülőként egy-egy szituációra megfelelően reflektálni, és van, hogy egy adott pillanat hevében olyan dolgok hagyják el a szánkat, amiket már a kimondásakor megbánunk, vagy nem gondoljuk őket komolyan. A gyerek nem felejt, és ezek a számunkra sokszor ártalmatlannak tűnő mondatok észrevétlenül épülnek be lelkébe, súlyos károkat okozva ezzel.  

A mérgező mondatok, amelyek néha-néha kicsúsznak az ember száján, komoly sebeket ejthetnek a gyerek egészséges önbizalmán és énképén. Az erős, negatív címkék egyfajta önbeteljesítő jóslattá válnak, hiszen ha a szülő gyakran azt érezteti a gyerekkel, hogy nincsenek meg a képességei ahhoz, hogy valamit jól csináljon, úgy érezheti, kevés ő egyedül ahhoz, hogy bármit is elérjen az életben. 

3+1 önbizalom-romboló mondat

Ezért a legjobb, ha az alábbi mondatokat szülőként nagyon mélyre elrakjuk magunkban!

GettyImages-155428025

Miért nem lehetsz olyan, mint a testvéred?

A gyerekek eleve nem szeretik, ha összehasonlítják őket a testvéreikkel, ezzel a mondattal pedig a szülő csak olajat önt a tűzre, a kicsik elkezdenek harcolni egymással a szülők figyelméért, elismerő szavaiért és szeretetéért, ami idővel a testvéri kapcsolat romlását eredményezheti. Egyiküknek mindig kisebbségi komplexusa lesz a "tökéletes" tesó mellett, és úgy érezheti, bárhogy is igyekszik, nem tud olyan lenni, mint a másik. Emiatt frusztrált lesz, és az egészséges önbizalma is megsérül, ami a későbbi életére is rányomja a bélyeget.

Amíg az én házamban élsz, amíg az én kenyeremet eszed...

Az ilyen és ehhez hasonló fenyegetőző mondatokkal a szülő engedelmességre próbálja neveli (tini) gyerekét, éreztetve vele a kiszolgáltatottság érzését. Ezzel a jól célzott mondattal csak azt éri el a szülő, hogy megromlik a kettejük közötti kapcsolat, amit nagyon nehéz lesz alapjaiban visszaállítani. Nem beszélve arról, hogy amúgy sincs olyan kamasz, aki erre azt vágná rá, hogy jó, mit csináljak, és hogy viselkedjek, hogy az számodra megfelelő legyen. Fontos, hogy a házirend és a szabályok - amelyek lehetőleg reálisak és igazságosak legyenek - a család összes tagjára vonatkozzanak. Előfordulhat, hogy a gyerek igazságtalannak gondolhat bizonyos tiltást vagy büntetést, de a szülő éreztesse vele, hogy ő mindig ott lesz mellette, és bizalommal fordulhat felé, ha bármilyen gondja, baja van. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha Pistike/Mariska meg tudja tanulni, akkor te miért nem?

A szülők előszeretettel példálóznak saját gyerekük előtt mások sikereivel és teljesítményével, miközben tudatosítják benne azt, hogy egyesek jobbak, mint ő maga. Nem másokhoz kell mérni a teljesítményét, hanem saját magához képest. Ha elmarad a gyerek a tanulásban, érdemes utánajárni, mi lehet az oka, és közös erővel kell megkeresni a kiutat. 

GettyImages-1126138079

+1: Te vagy a világon a legokosabb, legszebb!

A szülő pozitív megerősítésként használja az olyan mondatokat, mint például: "te vagy a legügyesebb a focicsapatban", "te vagy a legokosabb az osztályban", vagy "te vagy a legszebb", pedig biztos van olyan osztálytárs, aki bizonyos területeken jobb, mint a saját gyerekünk, és bizonyára vannak olyanok is, akik sokkal csinosabbak nála. A pozitív megerősítés segít abban, hogy a gyerek talpraesett legyen, a túlzó pozitív megerősítés azonban hosszú távon nem tesz jót neki. Hiszen a gyerek elhiszi, hogy ő a legjobb a világon, amíg nem kerül ki az iskolapadból, és nem kap pár pofont az élettől, amelyekkel sokkal nehezebben birkózik majd meg, ez pedig a már kialakult, egészséges önbizalmára is rányomja a bélyeget. 

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell az apjától

Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük