Iszonyú cuki videó: erre képes egy baba egy órával a születése után

Tündéri videó mutatja be egy kisbaba mellre kúszását, amit minden anyának és leendő anyának látni kell.

szules-aranyora
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az újszülöttekről úgy hisszük, még semmit sem tudnak, hiszen a fej emelése, az átfordulás, a kúszás-mászás egy darabig még nem megy. És mégis, ezek az éppen csak megérkezett babák egészen meglepő dolgokra képesek. Ha hagyjuk.

Az elmúlt évtizedekre jellemző sokszor szokásjogon és protokollon alapuló merev kórházi gyakorlat lassan - nagyon lassan - változóban van a szülészeti és csecsemős osztályokon. A csecsemőket a legtöbb helyen már nem szeparálják az édesanyjuktól, és szerencsére a szülést követő aranyóra sem cseng ismeretlenül a kórházi dolgozók számára.

Mellre kúszás születés után

Ahogy a szülés-születés többórás kimerítő folyamatát követően megérkezik a baba, általában felsír - ekkor a tüdeje megtelik levegővel. Ha az édesanyja hasára helyezik bőr-bőr kontaktusba, hamar megnyugszik, elcsendesedik. Ilyenkor az első 30-50 percben keveset mocorog, anyjához simul, tágra nyílt szemekkel nézeget. A szülést követő 1-2 óráig tartó éber állapotnak a második felében azonban egy aktívabb időszak veszi kezdetét. A baba egyre élénkebbé válik, tátog, nyalogatja édesanyja bőrét, majd meglepően határozott mozdulatokkal, rúgásokkal indul felfelé az anyamell irányába. Ezt nevezik mellre kúszásnak, melyet az alábbi tündéri videó szemléltet.

Az aranyóra szerepe

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a frissen született babákat a kórházban még kérdés nélkül elkülönítették az édesanyjuktól, és csak a háromóránkénti szoptatás alkalmával hozták vissza a csecsemős nővérek, addig ma már tudjuk, hogy az úgynevezett aranyórának mekkora szerepe van a korai kötődés kialakulásában. A megszületést követően a baba egy számára teljesen idegen világba kerül. Az egyetlen ismerős személy számára az édesanyja, akinek hangját, szívverését már a pocakban hallotta.

Amennyiben a szülés során nem történtek durvább beavatkozások, az anya és a baba jól vannak, általában nincs akadálya az aranyórának: annak az 1-2 órának, melyet az anya-baba páros - jó esetben az apával kiegészülve - még a szülészeten tölthet, nyugodtan, egymással ismerkedve. Mindennek komoly jelentősége van a korai kötődés kialakulásában, a méhlepény megszületésében is. Ilyenkor a baba fürdetését, mérését érdemes elhalasztani, fontosabb, hogy a bőrkontaktus zavartalan és megszakítás nélküli legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mellre kúszás

Ebben a szenzitív időszakban megtörténhet a - fenti videón szemléltetett - mellre kúszás is. Hogy az újszülött véghez tudja ezt vinni, abban segítségére van a szaglása, ízlelése. Lényeges, hogy ne mossák le az anya mellét, hiszen a bimbóudvar mirigyei a magzatvíz illatára emlékeztető anyagot termelnek - így a baba számára ismerős. A várandósság idején besötétült mellbimbó ugyancsak segíti a babát a tájékozódásban, az erős kontraszt miatt jobban láthatóvá válik az újszülött számára. Édesanyja hangja és szívdobogása ismerős számára, ez szintén arra készteti, hogy felfelé, a mell irányába induljon. Talpait édesanyja hasának támasztva az úgynevezett Bauer-féle reflexnek köszönhetően határozott rúgásokkal löki magát felfelé. Amint eléri a mellbimbót, nyalogatni kezdi, majd szopni kezd. Az első szopizást követően megnyugszik, ellazul és elalszik. A szülést követő éber időszak ezzel véget ért, az első hetekben aligha lesz ilyen hosszú, egybefüggő éberen töltött időszak a baba életében.

Apás szülés - fotókon

Hazánkban az 1980-as évek óta lassan terjedt el az apás szülés. És hogy mi dolga egy apának gyermeke születése körül, arról a következő képek tanúskodnak.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük