Milyen gyógyszer szedhető szoptatás alatt? Egy szakmai oldal, ahol ellenőrizheted

Arról, hogy az adott gyógyszer szedhető-e szoptatás alatt, a kezelőorvosod sincs mindig tisztában, de itt aktuális információt kapsz.

szoptatas-no-baba
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leendő édesanyák már a várandósság idején gyanút foghatnak, hogy a gyógyszeripar összeesküdött ellenük, és ez a sejtelem a szoptatás idején már-már bizonyossággá válik.

A legtöbb - akár szintetikus, akár természetes hatóanyagú - gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény papírjain az áll: használata várandósság és szoptatás alatt ellenjavallt. Esetleg: nincs elegendő adat szoptatás alatti szedésre vonatkozóan. Miért? És mégis mit lehet szedni szoptatás idején?

Gyógyszert szedni szoptatás alatt?

Legyen szó fogászati problémáról, lázról, fájdalomcsillapításról vagy allergia elleni szerekről, a gyógyszergyártó cégek önmaguk védelmében a legtöbb készítmény alkalmazását inkább nem javasolják szoptatós anyukáknak. Előfordulhat az is, hogy a betegtájékoztatóban az áll: szoptatás alatti alkalmazásáról kérdezze meg kezelőorvosát.

Ezzel az édesanyák ugyanúgy nincsenek kisegítve, mivel az orvosok többségét is a túlzott óvatosság, esetleg hárítás jellemzi ebben a témában. Egyfelől akár pozitívumnak is tekinthető mindez, hiszen a babák védelmében történik, másfelől az édesanya úgy érezheti, hogy az ő problémájára nincs megoldás, el kell viselnie a fájdalmat, az allergia kellemetlen tüneteit vagy más egészségügyi problémával járó gondokat. Vagy, ha erre nem hajlandó, a vágyottnál előbb kell abbahagynia babája anyatejes táplálását.

Hatóanyagra kereshetsz rá: e-lactancia.org

A kezelőorvosok jó része nem kellően tájékozott az aktuális kutatási eredmények terén. Van azonban egy szakmai oldal, ahol te magad is ellenőrizheted, hogy nem ártasz-e a babádnak, ha beszedsz egy bizonyos gyógyszert az egészségügyi panaszodra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár angol nyelvű, az http://e-lactancia.org nevű oldal használata végtelenül egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy leolvasod az adott gyógyszer hatóanyagát a dobozról, vagy kikeresed a betegtájékoztatóból: például a Cataflam esetén diclofenac, a Rubophen esetén paracetamol. A hatóanyag nevét be kell írnod az oldalon látható fehér keresősávba, majd nyomsz egy entert. Négyféle - színnel is jelölt - variáció létezik attól függően, hogy a gyógyszer szedése mekkora kockázatot jelent a szoptatós édesanyák babáira nézve. A zöld „Very low risk” alacsony rizikót jelent, tehát a gyógyszer nyugodtan szedhető a szoptatás alatt. A sárga jelzés „Low risk” még mindig viszonylag biztonságos, ám a narancssárga „High risk” valamint a piros „Very high risk” jelzést kapott hatóanyagú gyógyszerek alkalmazását már nem javasolják a szakemberek szoptatás mellett.

Ha a kezelőorvosod nem írt fel egy bizonyos gyógyszert arra hivatkozva, hogy szoptatsz, nyugodtan hívd fel a figyelmét udvariasan az e-lactancia.org nevű szakmai oldalra, melyet akkreditált szoptatási tanácsadók is javasolnak.

Az anyaság nem csak rózsaszín buborék

Rita Navarro portugál pszichiáter, perinatális tanácsadó és illusztrátor mind szakmájából, mind gyermekeinek köszönhetően jól tudja, hogy a kisbabás napok nem annyira rózsaszínűek, mint a pelenkareklámokban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük