Abba kell hagyni a szoptatást, ha a kismama újra várandós lesz? 6 dolog, amire érdemes figyelni
Bizonyos esetekben szükséges az új terhesség során a szoptatás elhagyása.

GettyImages-669281412
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoptatásra sokan biztonságos fogamzásgátlási módszerként tekintenek, de ez csupán akkor valósulhat meg, ha az anya kizárólag anyatejjel táplálja a kicsit az első hat hónapban, ha az etetések között nem telik el több mint hat óra, és ha a csecsemő sokat időzik a mellen - cumi helyett.

Ugyanakkor számos eset létezik, amikor a tejelválasztásért felelős prolaktin hormon nem jelent teljes körű védelmet, és a frissen szült kismama a szoptatás mellett rövid időn belül teherbe esik - ez még a szülés utáni első menstruáció megjelenése előtt kiderül, hiszen akkor van tüszőrepedés.

Abba kell hagyni a szoptatást, ha a kismama újra teherbe esik?

Ha az anyuka ismét állapotos lesz, a terhesség korai szakaszában megváltozik a tej íze és összetétele, ami miatt sok baba elfordul az anyamelltől, és magától hagyja el a szopizást. Ugyanakkor vannak gyerekek, akik szívesen tovább folytatnák ezt a bensőséges tevékenységet, de az orvos vagy védőnő az elválasztást javasolja, nehogy baja essen a magzatnak. Ilyenkor sokan félnek, hogy a szoptatás lassítja majd a magzat egészséges fejlődését, megfosztja őt a szükséges tápanyagoktól, vetélést vagy koraszülést okozva ezzel.

GettyImages-854484010

Kísérletek bizonyították, hogy a szoptatás nem befolyásolja a magzat fejlődését és a születési súlyát. Két csoportra osztottak véletlenszerűen kiválasztott kismamákat. Az egyik csoportban 80 nő volt, akik terhességük során legalább egy hónapig szoptattak, a másik csoportban 240, akik viszont nem. Az eredményekben nem találtak szignifikáns különbséget az újszülöttek születési aránya és a születési súlyuk között.

Az anya a kisgyermek egyéves koráig fontosnak érezheti a szoptatást, amire meg is van a lehetősége még akkor is, ha újra teherbe esik, ugyanakkor vannak tényezők, amelyek meghatározzák, hogy szoptathat-e a kismama, vagy sem:

  • az anya fizikai és pszichés reakciói a szoptatásra, azaz a szoptatás folytatásával kapcsolatos egyéni érzések,
  • többszörös vetélés,
  • koraszülés,
  • az újabb terhesség során felmerülő koraszülés veszélye,
  • fáradékonyság, a mellbimbó érzékenysége,
  • a tej mennyiségének csökkenése.

A többszörös vetélés, koraszülés vagy az újabb terhesség során felmerülő koraszülés veszélye, a vérzés, alhasi fájdalom vagy a folyamatos súlyvesztés eleve magában hordozza a szoptatás elhagyását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fáradékonyság, a kevés tejmennyiség vagy a mellbimbók túlzott érzékenysége miatt az édesanya is dönthet arról, hogy elválasztja a gyermeket. Amennyiben egészségügyi indok nem merül fel, a második terhesség problémamentes, akkor a szoptatás tovább folytatható a szakemberek szerint, de minden esetben jó, ha a kismama kikéri szülész-nőgyógyásza tanácsát.

Ha a kicsi megszületik, a naggyal együtt tovább folytathatják együtt a szopizást, ezt tandem szoptatásnak nevezik. 

Akkor is jó anya vagy, ha nem megy a szoptatás

Egy amerikai fotós sokáig érzett bűntudatot azért, amiért nem tudta szoptatni két kisbabáját. Ez adta az ihletet arra, hogy egy olyan gyönyörű képsorozatot készítsen, amelynek a főszereplői a különböző módon etetett babák és anyukáik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük