Megfázás terhesen: milyen gyógyszert szabad bevenni?
A gyártók nem kényeztetik el a kismamákat megfázás elleni szerek választékával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kismama tisztában van azzal, hogy a terhesség alatt szinte semmilyen gyógyszer nem szedhető. Ettől függetlenül kicsit megijedtem, amikor elkaptam az idei ősz első torokfájós, náthás fertőzését.

Bár gondoltam, lázam nincs, nem lesz itt semmi baj, majd segítenek a jól bevált recept nélküli gyógymódjaim.

Megfázás terhesen

Fokhagymás pirítós igen, torokcukorka nem

A fokhagymás pirítósig és a gyömbérteáig még nem is volt semmi fennakadás. Dél körül azonban bevillant, hogy jólesne a megfázásos-fejfájós betegségek alatt fogyasztott kedvenc mentőövem, a fájdalomcsillapítót és C-vitamint is tartalmazó pezsgőtablettám.

Hát erről most le kellett mondanom. Ahogyan persze ugrott az esti pálinkám is, amellyel ilyenkor a torokfájást és a kedélyállapotomat egyszerre kúrálom.

Majd segít a cukormentes torokcukorkám - gondoltam -, amire az inzulinrezisztenciám miatt az őszi hónapokban rendszerint kénytelen vagyok egy nagyobb összeget költeni. A biztonság kedvéért azért átfutottam a használati utasítását. Pillanatok alatt kiderült, hogy idén spórolhatok rajta: terhességben és szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt.

A méz is veszélyes?

Nagy sóhaj, akkor folytatódhat a gyömbérkúra mézzel! Utóbbinak azonban nemcsak a cukortartalma veszélyesen magas, de vele kapcsolatban időről időre rémisztgetnek a liszteriózis, illetve botulizmus rémével. Esküszöm, ezek a mézzel kapcsolatos aggályok is átfutottak az agyamon, amikor egy-egy nagyobb kanállal vettem belőle magamhoz, hogy végre valami tompítsa a torokfájásomat.

Sok-sok folyadék

A megfázás első napjaiban igyekeztem sok-sok folyadékot fogyasztani. Ennek egy része Erős Pistával felturbózott zöldségleves, a másik pedig 100%-os gyümölcslé, illetve tea formájában került be a szervezetembe. Már éppen kezdtem ráunni a gyömbérteára, amikor a gyomrom is égető tiltakozásba kezdett, gondoltam, ideje váltani egy kis megfázás elleni teakeverékre.

Kiderült: megint naiv voltam. A torokcukorkából okulva átfutattam a teásdobozban megbúvó papírkát. Vesztemre, mert megint beleszaladtam: várandósság és szoptatás ideje alatt nem javasolt a fogyasztása.

Úgyis meggyógyulok

Tisztában vagyok azzal, hogy a gyártók ezekkel a sorokkal elsősorban önmagukat védik, de valahogy mégsem kísérletezem magamon szívesen. A kérdést, hogy miért nem gyártanak kismamák által is használható megfázás elleni készítményeket, az első napokban még gyakran feltettem. A sokadik falba ütközés után azonban már csak a régi közmondást mantráztam, miszerint az efféle őszi nyavalyák gyógyszer és orvos nélkül jellemzően egy hét alatt gyógyulnak, nélkülük hét nap alatt.

Ezt is szeretjük