3 dolog, amit sose lásson otthon a gyerek: örök törést okozhatsz a lelkében
Nemcsak mondataiddal okozhatsz bajt: ezekre a dolgokra is gondolj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen óvatosan is kell bánni a gyereklélekkel, hiszen fiatalsága és ártatlansága révén, valamint, mert fejlődő személyiségről van szó, minden külső hatásra, információra nagyon érzékeny.

Szülőként azonban nemcsak arra kell hangsúlyt helyezned, hogy milyen műsorokat néz a gyerek a tévében, kikkel barátkozik, vagy miket mondasz neki. Bár ezek is rendkívül fontosak, a lista még korántsem teljes.

Amivel még mindenképpen ki kell egészíteni, arra talán nem is gondolnál: nemcsak a direkt hatások a lényegesek ugyanis, tehát nemcsak azok, amik kifejezetten a gyerek felé irányulnak, úgymint például dorgáló szavak vagy túlzásba vitt büntetés.

Az indirekt hatások legalább ennyire lényegesek, vagyis minden esemény, történés, ami a gyerek körül zajlik, de nem közvetlenül érintett benne.

Az alábbi három indirekt hatástól igyekezz megóvni a gyereket, hogy lelkében ne okozzon maradandó sérülést, szorongást vagy törést.

Szülői veszekedések

Természetesen a veszekedések nem úgy jönnek az ember életébe, hogy előre betáblázva percre pontosan tudná, mikortól meddig fog vitázni, így óhatatlanul is előfordulhat, hogy pont akkor kapsz össze a gyereked apukájával, amikor a gyerek is ott van.

Ne gondold, hogy a kisgyerek ebből semmit nem ért. Lehet, hogy magát a vita tárgyát nem érti, azt azonban ő is látja, hogy haragszotok egymásra, hangsúlyaitokból következtet, hogy dühösek vagytok, és hallja, hogy felemelitek a hangotokat. Arra figyeljetek, hogy a gyerek lehetőség szerint ne legyen jelen a vita során, de ha ez nem jön össze, akkor legalább fogjátok vissza magatokat, hiszen az, hogy titeket kiabálni lát, feszültséget, szorongást kelthet a lelkében.

Házasélet

Mindig győződjetek meg róla, hogy ha ágyba bújnátok a férjeddel, a gyerek ne tudjon rátok nyitni. Csukjátok be a hálószoba ajtaját, ha van kulcs, még azt is érdemes ráfordítani, a nappaliban, konyhában, fürdőben és egyéb megszokottól eltérő helyiségekben pedig érdemes nem is gondolkodnotok. Azokat hagyjátok meg azokra az alkalmakra, amikor a gyerek mondjuk a nagyinál alszik.

Hiába fektettétek le és altattátok el, a gyerek, mondjuk egy rémálom miatt, vagy mert vécére kell mennie, felkelhet ugyanis, és egy váratlan pillanatban betoppanhat oda, ahol ti éppen egymással vagytok elfoglalva.

Ez nektek is rém kellemetlen lenne, a gyerek pedig korától függően más-más módon reagálna, de annyi biztos, hogy nem igazán tudná hová tenni a dolgot. Szükségtelen hallgatásba burkolózni, ha a gyerek érdeklődik, hogy születik a kisbaba vagy mit csinálnak a bácsik és nénik - mindent el lehet magyarázni a korának megfelelő verzióban. Később ejtsétek meg a szexuális felvilágosítást a megfelelő módon, de egy ilyen jelenettől mindenképpen kíméljétek meg a gyereket.

Felelőtlen szülők

Sajnos sok szülőnek nem jut el a tudatáig, mivel árt a gyerekének: íme, néhány elképesztő szülői tett. Nekik nem lenne való egy gyerek.

Problémák

Ha stresszesek vagytok a munkátok miatt, folyton összekaptok pároddal, pénzszűkében vagytok, ami nyomaszt titeket, vagy akár enyhe depresszió uralkodik el rajtatok, vigyázzatok arra, hogy a gyerek ebből minél kevesebbet tapasztaljon. A gyerek ugyanis nem azért jött a világra, hogy onnantól fogva, hogy megszületett, végre van kinek panaszkodni. Ne használd se te, se a férjed lelki szemetesládának őt, és ügyeljetek rá, hogy ne legyetek a társaságába mélyen magatokba roskadva, pláne ne hulljanak könnyek.

Semmiképp sem arról van szó, hogy a gyerek előtt álarcot kell viselni, vagy arra tanítani, hogy fojtsa az érzelmeit vissza, de ne felejtsétek el, hogy a gyerek bennetek látja a biztonságot, az erős bástyát, a védelmezőt, és ha gyengének, szomorúnak mutatkoztok, ő is megijedhet. Ha rosszabb napotok is van, a gyerek számára mindig legyen egy mosolyotok, és ha annyit mondtok is neki, hogy anyának vagy apának most kicsit rosszabb a kedve, de majd elmúlik, ennél a pontnál mindenképpen álljatok meg.

Ezt is szeretjük