3 lélekromboló mondat, amit sose mondj a gyereknek: tönkremegy az önértékelése
A szülő talán észre sem veszi, a gyerek viszont egy életre sérülhet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekkori élmények a meghatározóak a tekintetben, mennyire válik kiegyensúlyozott felnőtt valakiből, mennyire tudja majd ő maga is venni az élet hozta nehézségeket, és alapvetően hogyan gondolkodik majd önmagáról és a világról.

A szülőnek kulcsszerepe van tehát abban, hogy a gyerek jövőbeni gondolkodását, lelkivilágát alakítsa. Nagyon oda kell figyelnie például arra, mikor, mit és hogyan mond gyermekének, hiszen egyetlen mondat is elég, hogy az életre szóló lelki sérülést szenvedjen el.

Bántó mondatok

A gyermeklélek egyik legérzékenyebb pontja az önértékelés, az önbizalom, amelyen ha csorba esik, a gyerek egész életében cipelheti magával letehetetlen mázsás hátizsákként a saját magát rossznak, csúnyának, gonosznak beállító lelki terhet. A szülő dolga, hogy építő jellegű szavaival erősítse csemetéje önmagába vetett hitét, és ha nevelő, jó szándékkal is dorgálná meg vagy terelné jobb útra a gyerkőcöt, akkor is okosan fogalmazza azt meg, hogy ne ártson neki.

A kicsi külsejét, testi adottságait becsmérlő mondatokat például mindenképpen kerülni kell, hogy a gyerek ne legyen később testképzavaros, ne szenvedjen bulimiától, és bátor, magabiztos legyen az ismerkedés és a karrier terén. A következő három mondat jobb, ha soha nem hangzik el.

Digi-dagi daganat...

Szarvashiba a szülő részéről, ha viccel a gyerek túlsúlyával. Helyette inkább egészséges táplálással, sportra járatással megakadályozhatta volna, hogy felszaladjanak a kilók, és el is vihetné kivizsgáltatni, hátha betegség miatt történt a súlygyarapodás. A gyerekfül számára nem cseng olyan viccesen egy-egy csúfos jelző vagy megjegyzés: örök életére elvesztheti pozitív önképét.

Ne egyél többet, kövér leszel

Vagy akár kövér is vagy - ez már egyre megy. A gyerek étrendje a szülő felelőssége. Ha ő nem ad neki hizlaló ételeket, túl sok édességet, és mozgásra biztatja, illetve szoktatja számítógépezés helyett, akkor nem is szaladnak fel azok a bizonyos kilók. Nem helyes azzal rémisztgetni a gyereket, hogy ha eszik, kövér lesz - ebből fejlődhet ki egy későbbi étkezési zavar.

Képeken a normális Barbie

Biztosan olvastál már arról, hogy a hagyományos Barbie babák milyen romboló hatással lehetnek a kislányok önképére. Egy leleményes ötletnek hála végre itt a normális Barbie, ami nem teszi ezt a gyerekekkel. Képek!

Hogy nézel ki? Bezzeg a másik kislány milyen csinos!

Végül pedig az is óriási szóbeli pofon lehet a gyerek önértékelésének, ha a szülő őt és barátját, osztálytársát vagy akár testvérét méri össze a másik javára. Sohasem szabad azzal példálózni, bezzeg a másik gyerek mennyivel csinosabb, fittebb vagy szebb, hiszen ezzel a gyerekben nem ébred vágy a külseje megváltoztatására, például arra, hogy sport által leadjon pár fölös kilót, hanem magát mindenki más alá sorolhatja, rosszabbnak, csúnyábbnak vélheti, és mivel a szülő szava szent, el is hiheti, hogy a rajta fellelhető külsőségi problémákon képtelenség változtatni.

Ezt is szeretjük