A kullancsok most a legaktívabbak - Így előzd meg a bajt

Senki sincs biztonságban, kivált nem a gyerekek, akik tavasszal többet játszanak kint.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok most a legaktívabbak, és nemcsak a természetben, hanem a városokban is jelen vannak. Mindannyiunk egészségét és életét veszélyeztetik, a gyerekek pedig talán még kiszolgáltatottabbak, hiszen a jó idő beköszöntével többet játszanak a szabadban. Ugyanígy a házi kedvencek sincsenek biztonságban - és át is adhatják a vérszívót az embernek.

Földvári Gábor az egyetemen...
...és kullancsgyűjtés közben

Dr. Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékének adjunktusa segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, tévhiteket.

Itt kell nagyon vigyázni

A kullancsok elleni védekezés egyik legbiztonságosabb módja, ha soha nem hagyjátok el a gyerekkel az otthonotokat, és házi kedvenceteket is szobafogságra ítélitek.

A találkozás egészségügyi kockázata azonban megfelelő óvintézkedések mellett közel sem olyan nagy, hogy ilyen drasztikus lépésre kellene elszánni magunkat.

Az óvatosság azért nem árt a városi parkokban, játszótereken, kertes házas övezetekben sem! A hazánkban élő kullancsfajok márciustól júliusig, valamint szeptembertől novemberig a legaktívabbak, de egész évben jelen vannak. Kedvelik a sűrű aljnövényzetet, bozótokat, bokrokat, továbbá úgynevezett háromgazdás fejlődési ciklusuk miatt az olyan élettereket, ahol például sünök, madarak, háztáji és háziállatok fordulnak meg.

Van, akit jobban szeret a kullancs

Dr. Földvári Gábor, noha 12 éve kutat aktívan utánuk a természetben, ritkán kerül a kívántnál szorosabb kapcsolatba a kullancsokkal:

- Vannak, akiket feltehetően a leheletük és izzadságuk egyedi összetétele miatt jobban kedvelnek, és szűk, betűrt ruházatuk, összefogott hajuk vagy sapkával védett fejbőrük ellenére is előszeretettel másznak rájuk. Pedig az ember valójában zsákutcát jelent a kullancsok számára, hiszen véletlenül kerül a rendszerbe. A természetben a kullancsok gazdaállatai - emlősök, madarak, gyíkok - nagyon gyakran kerülnek kapcsolatba ezekkel a vérszívókkal hosszú évezredek óta.

Ehhez képest az ember életmódja révén nem ideális gazda a kullancsok számára. Ha ugyanis belénk fúródik egy nőstény, minimális az esélye annak, hogy 10-12 napig vért szívjon, majd egy hímmel találkozzon, megtermékenyítés után lepottyanjon, és a talajon petét rakjon. Sokkal valószínűbb, hogy észrevesszük és eltávolítjuk. A ritka és viszonylag rövid ideig tartó találkozás az oka annak is, hogy immunrendszerünk nem szokott hozzá a kullancsok által terjesztett kórokozókhoz, így intenzív reakciót mutatunk, betegség alakulhat ki.

Ezt tedd, ha van házi kedvencetek

A kutyák, macskák magasságuk és szőrzetük miatt nemcsak a kullancsokkal való találkozásnak vannak intenzívebben kitéve, hanem annak is, hogy az általában a kórokozók bejuttatásának szempontjából kritikus 24 órán belül nem vesszük észre rajtuk az élősködőket. Ez gyakran még akkor is igaz, ha az állat szőre rövid és világos. Ezért ajánlott egész évben minőségi kullancsellenes készítményt használni, amely hosszú távon védelmet biztosít, a tapasztalatok szerint ugyanis gyakran megfeledkezünk a rendszeres havi alkalmazásról. Nagyon jó védettséget nyújthat, és minden igényt kielégíthet például egy repellens - a kullancsok táplálkozását gátló - nyakörv, amelynek vérszívást megelőző és kullancsölő hatása egyaránt bizonyított.

Nagy ritkán persze a leginnovatívabb szerek használata mellett is előfordulhat, hogy az állat bőrébe ágyazódott, elpusztult kullancs nem lökődik ki azonnal. Ezért legalább a hosszabb séták után óvatosan tapogasd át a kutyát, cicát, elsősorban a nyak és a fej környékén.

További veszélyek a szabadban

Nemcsak a kullancs jelenthet veszélyt a gyerekre, hanem egyes mérgező növények is, amelyek számos közterületen fellelhetők. Ismerd meg őket videónkból!

Így szedd ki a kullancsot - egyetlen mozdulattal

Csipesszel vagy egyszerűen kézzel a fejénél megfogva, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva és óvatosan kifelé húzva vedd ki az élősdit. Nem baj, ha a feje beszakad a bőrbe, mert a fertőzést a potroha tartalmával közvetíti. A beszakadt fej nem okoz nagyobb gondot, mint egy tüske vagy szálka, csak fertőtleníteni kell.

Ezt is szeretjük