Így húzd ki a kullancsot egyetlen mozdulattal - A gyereknél is

Sokan rosszul csinálják, pedig a szakszerű eltávolítással súlyos bajok előzhetőek meg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok nemcsak a természetben, hanem a városokban is jelen vannak. Mindannyiunk egészségét és életét veszélyeztetik, de a gyerekekét különösen, hiszen ők a jó időnek, no meg az óvodai-iskolai szünetnek köszönhetően többet vannak a szabadban.

A kullancscsípésnek több súlyos következménye lehet, úgymint a például a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Tudd meg, miként távolíthatod el a vérszívót, megelőzve a fenti betegségeket, illetve, ha megtörtént a baj, hogyan ismerheted fel azt.

Lyme-kór

A leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely úgy alakul ki, hogy a vérszívó a bélrendszerében lévő baktériumot lényegében beleöklendezi a csípés során kialakult sebbe. Főbb tünetei az influenzás megbetegedésre emlékeztetnek:

  • torokfájás - köhögés nélkül,
  • láz,
  • ízületi fájdalmak,
  • levertség, kimerültség.

Mindemellett a Lyme-kórnak jellegzetes bőrtünetei is vannak. A csípés után néhány nappal öt centiméternél nagyobb, gyűrű alakban gyorsan terjedő, piros, nem viszkető folt jelenik meg, aminek a közepében látható a csípés nyoma. Kezeletlen betegség esetén néhány hónap elteltével a bőrtünetek még mindig emlékeztetnek a kezdeti piros gyűrűre, de több van belőlük, kisebbek, valamint rövidebb ideig láthatók.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, ugyanis a Lyme-kór hosszabb távon súlyos bőrgyógyászati és idegrendszeri szövődményeket eredményezhet. Védőoltás sajnos nincs ellene.

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás vírusával fertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • fejfájás,
  • láz,
  • rossz közérzet,
  • végtagfájdalom.

A mielőbbi orvosi segítség itt is meghatározó jelentőséggel bír. Hosszabb idő elteltével ugyanis nem ritkán szellemi leépülés és részleges bénulás tapasztalható, ez utóbbi éppúgy érintheti a végtagokat, a vállövet vagy az arcideget, mint a légzésért felelős izmokat. Megeshet az is, hogy a gyerek epilepsziára emlékeztető módon görcsöl. Megelőzésképpen érdemes védőoltást beadatnod csemetédnek.

Veszélyes növények a szabadban

Nemcsak a kullancs, hanem egyes szabadban termő növények is nagy bajt okozhatnak. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

Így szedd ki a kullancsot egyetlen mozdulattal

Először is szerezz be a legközelebbi patikában egy kullancseltávolító csipeszt vagy kanalat.

Az eszközzel megfogva, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva és óvatosan kifelé húzva távolítsd el az élősdit. Nem baj, ha a feje beszakad a bőrbe, mert a fertőzést a potroha tartalmával közvetíti. A beszakadt fej nem okoz nagyobb gondot, mint egy tüske vagy szálka - feltéve, ha lefertőtleníted a sebet. Erről a lépésről tehát semmiképpen se feledkezz meg.

A vérszívót minden esetben érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban található kullancsbeküldő készletek révén, így ugyanis hamarabb fény derül az esetleges fertőzésre, ezáltal pedig gyorsabb felépülésre is számíthattok.

Ezt is szeretjük