Viszket, hasmenése van,és tejet iszik? Vészjósló jelek, hogy orvoshoz kell fordulni
Figyeld meg, jelentkeznek-e a tünetek tejivás után!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tej rendkívül egészséges italként él a köztudatban, sajnos nem mindenkinek a pozitív tulajdonságairól jut az eszébe.

Vannak ugyanis, akik érzékenyen reagálnak a tejre, és kellemetlen tüneteket tapasztalnak, miután tejet ittak.

Érzékenység a tejre?

Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt előfordul a laktózérzékenység, más néven a tejcukor-érzékenység. A dolog nem összekeverendő a tejfehérje-érzékenységgel.

Előbbi esetében ugyanis nem minden tejből készült termék okoz kellemetlenségeket. A laktózérzékenység esetében a betegek gyakorta mellőzik a tejtermékek - így a sajt, a vaj, a joghurt vagy a tej - fogyasztását, még akkor is, ha náluk közben csak bizonyos tejtermékek okoznak tüneteket.

Aki tejallergiás, az viszont magának a tejnek a fogyasztása esetén tapasztal magán jeleket. Ennek oka a tejfehérje és a tejcukor. Ha a tejfehérjét nem tudja jól bontani az emésztőenzim, a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat. A tejfehérjék átjutnak a bél falán, és az egész szervezetre ható immunválaszt váltanak ki. Ezzel szemben annak, aki tejcukorérzékeny, a bélbolyhai a tejcukrot nem bontják jól.

A laktózintolerancia örökletes lehet. Fennállása esetén speciális, tejcukormentes, illetve tejcukorban szegény étrend javasolt, amit a kezelőorvossal kell egyeztetni, az érzékenység mértékétől függően.

Tünetek

Laktózérzékenység esetén a gyerek vagy felnőtt kellemetlen hasi fájdalmat érez. Puffad, szélgörcse van, megy a hasa, kicsiknél főleg jellemző a köldöktáji fájdalom, sápadt arc és kellemetlen lehelet. Diagnosztizálását az nehezíti, hogy nem feltétlenül kell tejet inni a jelentkezéséhez.

A tejfehérje-allergia a hasi kellemetlenségek mellett kiütésekkel is jár, innen lehet megkülönböztetni a kettő betegséget egymástól. Amennyiben a tüneteket tapasztalod a gyereken vagy bármelyik családtagon tejivás, tejtermékfogyasztás után, forduljatok orvoshoz!

Komolyabb bajt is okozhat a tej

Bár a tej kalciumtartalma magas, így a fejlődő csontozatú gyerekeknek különösen fontos időnként innia, okozhat bajt is, amennyiben a fogyasztása túllép egy bizonyos mennyiséget.

A Torontói Egyetem kutatói szerint ugyanis a gyerekeknek a túl sok tej vashiányt okozhat. De vajon melyik gyereknél mit jelent a túl sok? Az AAP - American Academy of Pediatrics - utánajárt, mennyi lenne az annyi. 1300 fős kísérletet végzett kettő és öt év közötti gyerekek részvételével. Figyelembe vették, ki mennyit tartózkodik odakinn, kinek mennyi a testtömegindexe, sőt, ki tudja, mi a jelentősége, de még azt is, ki miből - bögréből üvegből - issza a tejet.

A vizsgálatok kiderítették, hogy azoknak a gyerekeknek a vérében, akik több tejet ittak, magasabb volt a D-vitamin-szint, viszont alacsonyabb a vasé. A kutatók megállapították, hogy ennek az oka az, hogy a D-vitamin-szint lenyomja a vér vasszintjét, ezért kiszámolták, mennyi lehet az a mennyiség, amennyit még bátran megihat a gyerek, mégsem okoz bajt.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az eredmények szerint két pohár a maximum,  ilyen mennyiség esetén ugyanis nem borult fel az egészséges arány. Ha ennél többet iszik a gyerek, hiába érik a szervezetét jó hatások az elfogyasztott tej által, vashiányossá válhat. A vérszegénységre utaló tünetekről itt olvashatsz. Ha csemetéd szereti a tejet, és gyakran iszik, a kutatás alapján érdemes redukálnod az elfogyasztott mennyiséget, és időnként vérvizsgálatra vinni a gyereket, hogy minden rendben van-e a vérével. Utóbbi időnként egyébként is javallott.

Ezt is szeretjük