Két méhe van a nőnek, három egészséges babát szült: egyikben egy ikerpár, másikban egy kisfiú fejlődött
Melania Bassett két méhhel született, és egészséges gyermekeknek adott életet.

tk3s swns triplets womb 01
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Melania Bassett ötgyermekes anya. Kislánya, Phoebe 2016-ban látta meg a napvilágot, kisfia, Blake pedig 2019-ben. Nem kellett sokat várnia férjével ismételten a gyermekáldásra, alig két hónappal később újra pozitív lett a terhességi teszt. Melania 2020-ban hármasikreknek adott életet, de nem csak emiatt érdekes a történetük.

A 32 éves asszony ugyanis két méhhel született, ez pedig akkor derült ki, amikor első lányával lett várandós. Az orvosok uterus didelpyst, azaz kettős méhűséget állapítottak meg nála. Ez egy olyan ritka fejlődési rendellenesség, amely egymillió nőből egyet érint, az pedig, hogy mindkét méhben embrió fejlődjön egyidejűleg, még ennél is ritkább, nagyjából egy a 25 millióhoz - írja a The Daily Mail.

Egészséges babákat szült a dupla méhű nő

Melania első és második gyermeke is "hagyományos módon fejlődött", de mivel a kétméhűség esetén nagyobb az esély a koraszülésre és a vetélésre, császármetszéssel hozták világra mindkét babát. A dupla méhűség mellett ritkán két hüvely is kialakulhat, középen elválasztott két nyílással és elkülönülő üregekkel, de ez sok esetben kívülről nem látszik, és nincs jelentősebb szerepe. Ez Melaniánál sem okozott problémát.

Melania férjével és a hármas ikrekkel.
Melania férjével és a hármas ikrekkel.
Fotó: Swns / Northfoto

Az édesanya harmadik terhessége is ugyanúgy kezdődött, mint az első kettő, az egyik méhében fogant meg az ikerpár. Az orvosok a 12. héten vették észre, hogy a másik, szív alakú méhben még egy embrió fejlődik. Melania úgy tapasztalta, semmivel sem volt más érzés a terhesség, mint az első kettő esetében.

- Amikor az egyik rúgott, a másik kettő is csatlakozott hozzá - mondta mosolyogva az édesanya, aki ugyanúgy az édeset kívánta a harmadik, különleges terhességénél is.

Végül Brooke és Isabelle, valamint fiútestvérük, Beau is császármetszéssel, de egészségesen született meg.

Melania és családja.
Melania és családja.
Fotó: Swns / Northfoto

Hogyan alakul ki a kettős méhűség?

Az embriók ivarszervei az első szakaszban ugyanúgy fejlődnek. Az Y kromoszómán található gén - valamint a tesztoszteron - hatására nagyjából a nyolcadik héten fejlődik ki a hereszövet, ezek hiányában az ivarmirigy petefészekszövetté alakul. A fiúmagzatokban a Wolff-cső, míg a lánymagzatokban a Müller-csövek alakulnak ki, amelyekből a belső nemi szervek fejlődnek tovább. A Müller-csövek egymás felé eső fala összeolvad, és közös üregük lesz a méh.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben a Müller-csövek csak részlegesen, vagy egyáltalán nem olvadnak össze, fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki: ilyen a kétméhűség is, vagy az, hogy a petevezetékek nem fejlődnek ki rendesen, aminek következménye meddőség vagy méhen kívüli terhesség lehet.

A csodababa, aki kétszer született meg

Lynlee Hope Boemer nemrég ünnepelte négyéves születésnapját, holott az orvosok szerint kész csoda, hogy a terhesség során és a szülést követően életben maradt.

Borító- és ajánlóképek: Northfoto

Ezt is szeretjük