Így fokozódik az anyák lelki terhelése karácsony előtt: 3 módszer, amivel csökkentheted

Nyugi, nem készülsz el mindennel karácsonyig! Így ne hülyülj bele az adventbe!

Karácsonyi előtti készülődés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Rémlik, hogy már tavaly karácsonykor is megfogadtad, hogy legközelebb korábban nekiállsz az ajándékok beszerzésének, az ünnepi előkészületeknek? Valahogy azonban mindig közbejön valami. A gyerekek egymás után - vagy épp szinkronban - betegednek le, majd végigfertőzik a felnőtteket is.

Egy három-négy-öt tagú család hétköznapjainak összehangolása alapból nem könnyű feladat, ráadásul a munkahelyen is jöhetnek váratlan megoldandó feladatok az év végén. Ráadásul anyaként nem pusztán a konkrét teendők teljesítésében fáradunk el ünnepek előtt, hanem mindabba, amit fejben kell tartani és összehangolni.

Így fokozódik az anyák lelki terhelése adventkor

Ha még a hétköznapi problémáknak is nehéz a végére járni, nyilván nem haladsz a karácsonyi előkészületekkel, a feladatok pedig csak tornyosulnak előtted. Nem vagy egyedül: az édesanyák decemberben fokozódó lelki terheit elég jól szemlélteti Mary Catherina Starr grafikus édesanya alábbi rajza.

Természetes, hogy mindenki tökéletes karácsonyra vágyik, ám érdemes mérlegelni, mennyit ér a lelki nyugalmad és a józan ész. Ilyenkor nem marad más, mint belátni, hogy egyszerűen fizikai képtelenség az ünnepekig mindennel elkészülni. Ha szeretnéd te is élvezni az advented, változtatni kell az előzetes elképzeléseken, terveken.

Így csökkentsd a karácsony előtti feszültséget

Osszátok el a feladatokat!

Kérdezd meg a párod - és ha elég nagyok, akár a gyerekeket is -, hogy ki mit tud vállalni a karácsonyi előkészületekből. Valószínűleg senki nem akar egy túlterhet, frusztrált anyát látni december 24-én, így egyeztessetek, hogy ki mit tud magára vállalni. Ha ez megvan, mondd ki nyugodtan: „Oké, akkor ezt most leveszem a mentális listámról, és nem fogom visszatenni. Ha nem készül el, az rajtad múlik.” Ha viszont valaki átvállalta tőled, ne várd el, hogy pontosan ugyanúgy végezze a feladatot, ahogyan te tetted volna.

Húzz ki dolgokat a listádról!

Rangsorolj, mi az igazán fontos számodra a még hátralévő, elvégzendő feladatok közül!  Ha ezt megtetted, egyeztess a szűk családdal. Valószínűleg senki nem veszi zokon, ha idén nem fog minden ablak csillogni-villogni, és néhány függöny sem lesz kimosva. Könnyen lehet, hogy mindenki megelégszik kétféle édes, egyfajta sós süteménnyel, teljesen felesleges az ünnep előtt napokon át sütni.

Nem kell mindenkinek ajándék!

Sokaknak az a legnehezebb a karácsonyban, hogy a távoli rokonokat is szeretnék meglepni valamivel. Még ha szó sincs nagy ajándékról, csak valami apróságról, azt is ki kell találni, észben kell tartani, be kell szerezni. Egyre több családban válik be a módszer, miszerint ajándékot csak a közeli rokonok, illetve a kisgyerekek kapnak. Ha ebben sikerül megegyezni a családdal, az komoly mentális terhet vehet le rólad.

Kisgyerekes anyukák

Így alszanak a kisgyerekes anyukák: 8 végtelenül őszinte fotó

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük