Nem véletlenül lázadnak a tinédzserek a szüleikkel szemben: íme, a tudományos magyarázat

Szinte kivétel nélkül minden tinédzser lázad a szüleivel szemben, amire van tudományos magyarázat is.

tinédzser nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kamaszkori határfeszegetés teljesen természetes folyamat, persze sokaknak nem ez a kifejezés jut eszébe először, amikor az éppen tomboló tinédzserkorú gyerekükkel próbálnak szót érteni. A lázadásnak azonban olyan biológiai okai vannak, melyeknek tudatában a szülők hatékonyabban menedzselhetik a serdülőkor érzelmi hullámvasútjait.

Körülbelül 9-10 éves korukban a gyerekek elkezdenek serdülni, és az addigi együttműködő, szabálykövető és szeretetteljes gyermekből tinédzser lesz. Ekkor kezdődik a lázadás és a dac korszaka, ami - mindenkinek nagy megkönnyebbülésére - általában az életnek csak ebben a szakaszában tart.

Megváltozott agyműködés

A kamaszokban tomboló érzelmi viharok egyik oka az agyban épp nagy fejlődésen áteső prefrontális kéreg, ami hangulatváltozásokat, felfokozott érzelmi reakciókat és ingerlékenységet eredményez. A homloklebeny elülső része ez az agykéreg, mely a következetes gondolkodásért, a következmények megértéséért felelős, illetve segít az érzelmek kontrollálásában és a döntéshozatalban. 7-8 éves kortól kezd fejlődni, teljes érettségét csak 25 éves korban éri el.

GettyImages-93909684
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

Az agyban, pontosabban az amigdalában egy másik terület sokkal korábban kifejlődik, ez a nucleus accumbens, mely felelős az örömreakciókért. Ebből már érthető, hogy ezért dominál a kockázatvállaló magatartás, a kamaszok rengeteg veszélyes vagy szabálytalan dolgot azért próbálnak ki, mit sem törődve a következményekkel, mert még nem fejlődött ki agyuknak azon része, mely a hatásokra figyelmeztetné őket.

Hormonok játéka

Bizonyítottan az agyban történő változások okozzák a serdülőkorban oly feltűnő viselkedésváltozásokat, de a nemi hormonok termelődése is rányomja a bélyegét attitűdjükre. Szakértők szerint a hormonok segítenek abban, hogy kialakuljon az egyéniségük, elszakadjanak a gyerekkori identitásuktól, és különböző véleményt és világnézetet alakítsanak ki. 

GettyImages-79394264
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Ebben az érzékeny szakaszban még az otthoni és iskolai kapcsolataik között is lavíroznak, nem csoda hát, hogy olyan sokszor frusztráltnak és meg nem értettnek érzik magukat a kamaszok.

A szülő reakciója számít

Azok a szülők, akik nem következetesek, azon kapják magukat, hogy a gyerekeik nem veszik komolyan őket. Tudják, milyen tetteket úszhatnak meg, és a szidalmazás vagy szülői jótanácsok már csak fehér zajként szólnak a háttérben. Fontos, hogy mind verbálisan, mind a cselekedetekből harmónia sugározzon; ha elhangzott az a fenyegetés, hogy egy hétig nem játszhat a telefonján, akkor tényleg következetesen el kell venni tőle, ha nem hagyja abba a kéretlen viselkedést.

A tinik sokszor egészen egyszerűen unalmasnak találják a szüleiket, ezért néha érdemes tudatosan dicsérettel közeledni hozzájuk, vagy teljesen szokatlan beszédtémával keresni a társaságukat. Természetesen ez sem erőltethető a végtelenségig. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy szülő szuper jó fej akar lenni a gyerekével, aki az egésztől valójában már nagyon kínosan érzi magát.

Bezárva érzik magukat

A gyereknevelést mindenki a maga módján és legjobb belátása szerint végzi, de sajnos egyesek kicsit túlaggódják a feladatukat. Ők az úgynevezett helikopterszülők, akik mindentől óvják gyermekeiket, és bármilyen új történésre az életükben azonnal kíváncsiak, tudniuk kell mindenről, mintegy képzeletbeli helikopterként keringenek a kamaszkorú gyerekük fölött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezzel csak egy erős lázadást váltanak ki, hiszen bármennyire is éretlenek még, ugyanúgy szükségük van szabadságra, függetlenségre és privát szférára, mint a felnőtteknek, mert csak így tapasztalhatják meg, milyen önálló életet élni.

Elkanászodva

Az sem járható út, ha a szülő a ló túloldalára esik, és már mindent megenged a gyerekének, mivel így a legtöbb tinédzser tanácstalannak vagy céltalannak érezheti mindennapjait, vagy ami még rosszabb, épp az aggodalom hiánya miatt úgy érezheti, nem szeretik eléggé a szülei. Ennek következtében olyan dolgokat hajthat végre, amelyek tényleg minden határon túlmennek, csak hogy felhívja magára a figyelmet.

A szociális nyomás

A valódi korlátozás nélkül elérhető médiatartalom hatására a gyerekek már korábban megismerkednek a pornográfiával, az alkohollal, droggal, és azokat a dolgokat, amiket az előző generáció csak 17-18 éves kortól próbált ki, ők már akár 13-14 évesen - állítja David Elkind, a bostoni Tufts Egyetem Orvostudományi Karának professzora

Ez a késztetés nem erősebb vagy rosszabb annál, mint régen volt, csak sokkal hamarabb kezdődik. Érdemes megtanítani a gyereket arra, hogy legyen kritikus a médiatartalmakkal, amiknek meg akar felelni, vagy amiket követni szeretne.

A méhecskék és virágok helyett: a mai kamaszok szexuális felvilágosításának legjobb módszere

Sajnos sok családban teljesen elhanyagolják az őszinte beszélgetést a szexről, pedig később jó pár gondot tud megelőzni, ha időben, nyíltan, kellemetlen érzések nélkül hall a gyerek az együttlétekről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük