Nem véletlenül lázadnak a tinédzserek a szüleikkel szemben: íme, a tudományos magyarázat
Szinte kivétel nélkül minden tinédzser lázad a szüleivel szemben, amire van tudományos magyarázat is.

tinédzser nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kamaszkori határfeszegetés teljesen természetes folyamat, persze sokaknak nem ez a kifejezés jut eszébe először, amikor az éppen tomboló tinédzserkorú gyerekükkel próbálnak szót érteni. A lázadásnak azonban olyan biológiai okai vannak, melyeknek tudatában a szülők hatékonyabban menedzselhetik a serdülőkor érzelmi hullámvasútjait.

Körülbelül 9-10 éves korukban a gyerekek elkezdenek serdülni, és az addigi együttműködő, szabálykövető és szeretetteljes gyermekből tinédzser lesz. Ekkor kezdődik a lázadás és a dac korszaka, ami - mindenkinek nagy megkönnyebbülésére - általában az életnek csak ebben a szakaszában tart.

Megváltozott agyműködés

A kamaszokban tomboló érzelmi viharok egyik oka az agyban épp nagy fejlődésen áteső prefrontális kéreg, ami hangulatváltozásokat, felfokozott érzelmi reakciókat és ingerlékenységet eredményez. A homloklebeny elülső része ez az agykéreg, mely a következetes gondolkodásért, a következmények megértéséért felelős, illetve segít az érzelmek kontrollálásában és a döntéshozatalban. 7-8 éves kortól kezd fejlődni, teljes érettségét csak 25 éves korban éri el.

GettyImages-93909684
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

Az agyban, pontosabban az amigdalában egy másik terület sokkal korábban kifejlődik, ez a nucleus accumbens, mely felelős az örömreakciókért. Ebből már érthető, hogy ezért dominál a kockázatvállaló magatartás, a kamaszok rengeteg veszélyes vagy szabálytalan dolgot azért próbálnak ki, mit sem törődve a következményekkel, mert még nem fejlődött ki agyuknak azon része, mely a hatásokra figyelmeztetné őket.

Hormonok játéka

Bizonyítottan az agyban történő változások okozzák a serdülőkorban oly feltűnő viselkedésváltozásokat, de a nemi hormonok termelődése is rányomja a bélyegét attitűdjükre. Szakértők szerint a hormonok segítenek abban, hogy kialakuljon az egyéniségük, elszakadjanak a gyerekkori identitásuktól, és különböző véleményt és világnézetet alakítsanak ki. 

GettyImages-79394264
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Ebben az érzékeny szakaszban még az otthoni és iskolai kapcsolataik között is lavíroznak, nem csoda hát, hogy olyan sokszor frusztráltnak és meg nem értettnek érzik magukat a kamaszok.

A szülő reakciója számít

Azok a szülők, akik nem következetesek, azon kapják magukat, hogy a gyerekeik nem veszik komolyan őket. Tudják, milyen tetteket úszhatnak meg, és a szidalmazás vagy szülői jótanácsok már csak fehér zajként szólnak a háttérben. Fontos, hogy mind verbálisan, mind a cselekedetekből harmónia sugározzon; ha elhangzott az a fenyegetés, hogy egy hétig nem játszhat a telefonján, akkor tényleg következetesen el kell venni tőle, ha nem hagyja abba a kéretlen viselkedést.

A tinik sokszor egészen egyszerűen unalmasnak találják a szüleiket, ezért néha érdemes tudatosan dicsérettel közeledni hozzájuk, vagy teljesen szokatlan beszédtémával keresni a társaságukat. Természetesen ez sem erőltethető a végtelenségig. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy szülő szuper jó fej akar lenni a gyerekével, aki az egésztől valójában már nagyon kínosan érzi magát.

Bezárva érzik magukat

A gyereknevelést mindenki a maga módján és legjobb belátása szerint végzi, de sajnos egyesek kicsit túlaggódják a feladatukat. Ők az úgynevezett helikopterszülők, akik mindentől óvják gyermekeiket, és bármilyen új történésre az életükben azonnal kíváncsiak, tudniuk kell mindenről, mintegy képzeletbeli helikopterként keringenek a kamaszkorú gyerekük fölött.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezzel csak egy erős lázadást váltanak ki, hiszen bármennyire is éretlenek még, ugyanúgy szükségük van szabadságra, függetlenségre és privát szférára, mint a felnőtteknek, mert csak így tapasztalhatják meg, milyen önálló életet élni.

Elkanászodva

Az sem járható út, ha a szülő a ló túloldalára esik, és már mindent megenged a gyerekének, mivel így a legtöbb tinédzser tanácstalannak vagy céltalannak érezheti mindennapjait, vagy ami még rosszabb, épp az aggodalom hiánya miatt úgy érezheti, nem szeretik eléggé a szülei. Ennek következtében olyan dolgokat hajthat végre, amelyek tényleg minden határon túlmennek, csak hogy felhívja magára a figyelmet.

A szociális nyomás

A valódi korlátozás nélkül elérhető médiatartalom hatására a gyerekek már korábban megismerkednek a pornográfiával, az alkohollal, droggal, és azokat a dolgokat, amiket az előző generáció csak 17-18 éves kortól próbált ki, ők már akár 13-14 évesen - állítja David Elkind, a bostoni Tufts Egyetem Orvostudományi Karának professzora

Ez a késztetés nem erősebb vagy rosszabb annál, mint régen volt, csak sokkal hamarabb kezdődik. Érdemes megtanítani a gyereket arra, hogy legyen kritikus a médiatartalmakkal, amiknek meg akar felelni, vagy amiket követni szeretne.

A méhecskék és virágok helyett: a mai kamaszok szexuális felvilágosításának legjobb módszere

Sajnos sok családban teljesen elhanyagolják az őszinte beszélgetést a szexről, pedig később jó pár gondot tud megelőzni, ha időben, nyíltan, kellemetlen érzések nélkül hall a gyerek az együttlétekről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük