Jóslófájás vagy vajúdás? 6 különbség, ami segít eldönteni a bába szerint

Első várandósság esetén nem mindig könnyű eldönteni, hogy jósló- vagy valódi fájásokról van szó.

Jóslófájás vagy vajúdás?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kilencedik hónapban már előbb vagy utóbb, de minden baba megszületik. Amikor azonban az éjszakai alvást óránkénti mosdólátogatások szakítják meg, a cipőfűző bekötéséhez segítség kell, és a várandósság már sokkal inkább terhességnek tűnik, akkor az ember lánya szeretné tudni: mikor lesz már vége?!

Ebben az időszakban gyakran jóslófájások is tarkítják a kismamák napjait - vagy éppen éjszakáit -, melyekről olykor nehéz megállapítani, hogy csak vaklárma, vagy érdemes komolyan venni. A különbségeket Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján vettük sorra.

Jóslófájás vagy vajúdás

A vajúdást a szakemberek a rendszeres, hatékony, a méhszáj változását is előidéző méhösszehúzódások megjelenésétől tekintik egyértelműen megindultnak. Ám a várandósság utolsó hónapjaiban a legtöbb kismama tapasztal olyan fájást, melyről - különösen első várandósság esetén - talán nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy jósló- vagy valódi fájásról van-e szó.

A jóslófájás - vagy orvosi nevén Brexton-Hicks-féle összehúzódás - szerepe a szakemberek szerint a méhizomzat felkészítése a szülésre. Általában fél-egy percig tartanak, de napjában többször - olykor akár órákon át - is jelentkezhetnek.

6 különbség a valódi és a jóslófájás között

  • A jóslófájás mindig időszakos, mely során a kontrakciók intenzitása változó. Ezzel szemben a valódi fájások rendszeres méhösszehúzódásokkal járnak, ritmikusak, és erősödnek.
  • Ha az anya a fájások közben tevékenységet vált, a jóslófájások elmúlnak, enyhülnek. Amennyiben már vajúdásról van szó, úgy a méh folyamatos összehúzódásokat végez, mely az anya tevékenységétől független.
  • Míg a jóslófájások meleg vizes zuhany vagy fürdő hatására elmúlnak, addig a valódi, szülést eredményező méhösszehúzódások nem szűnnek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • A jóslófájások során véres nyákfolyás nem tapasztalható. Ezzel szemben a vajúdást eredményező fájások idején a nyákdugó távozhat. Ilyenkor a hüvelyből apránként egy-két evőkanálnyi vérrel festett nyák távozik.
  • Az anya által tapasztalt érzetek a jóslófájások esetén lehetnek görcsösek, sajgóak, élesek vagy a méhszáj felől felfelé nyilallóak, de nem tökéletesen koordináltak a méhösszehúzódások. Ezzel szemben valódi fájások esetén a kontrakciók közben az anya húzó érzést tapasztalhat elöl és alul a szeméremcsont közelében vagy ritmikus sajgást a hát alsó részében.
  • A magzatburok - ha elérhető - a kontrakció közben rugalmas, hullámzó marad, amennyiben jóslófájásról van szó. Valódi fájás esetén azonban kontrakció közben feszessé válik a magzatburok. Ezt már természetesen csak szakember tudja megállapítani.

2022-es szülésfotók

Több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet. 2022-es díjnyertes fotók következnek.

Elképesztő erejű fotók a születés csodájáról: 2022 díjnyertes szülésfotóit mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük