Jóslófájás vagy vajúdás? 6 különbség, ami segít eldönteni a bába szerint

Első várandósság esetén nem mindig könnyű eldönteni, hogy jósló- vagy valódi fájásokról van szó.

GettyImages-1226406296
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kilencedik hónapban már előbb vagy utóbb, de minden baba megszületik. Amikor azonban az éjszakai alvást óránkénti mosdólátogatások szakítják meg, a cipőfűző bekötéséhez segítség kell, és a várandósság már sokkal inkább terhességnek tűnik, akkor az ember lánya szeretné tudni: mikor lesz már vége?!

Ebben az időszakban gyakran jóslófájások is tarkítják a kismamák napjait - vagy éppen éjszakáit -, melyekről olykor nehéz megállapítani, hogy csak vaklárma, vagy érdemes komolyan venni. A különbségeket Noll Andrea Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján vettük sorra.

Jóslófájás vagy vajúdás

A vajúdást a szakemberek a rendszeres, hatékony, a méhszáj változását is előidéző méhösszehúzódások megjelenésétől tekintik egyértelműen megindultnak. Ám a várandósság utolsó hónapjaiban a legtöbb kismama tapasztal olyan fájást, melyről - különösen első várandósság esetén - talán nem tudja egyértelműen eldönteni, hogy jósló- vagy valódi fájásról van-e szó.

A jóslófájás - vagy orvosi nevén Brexton-Hicks-féle összehúzódás - szerepe a szakemberek szerint a méhizomzat felkészítése a szülésre. Általában fél-egy percig tartanak, de napjában többször - olykor akár órákon át - is jelentkezhetnek.

6 különbség a valódi és a jóslófájás között

  • A jóslófájás mindig időszakos, mely során a kontrakciók intenzitása változó. Ezzel szemben a valódi fájások rendszeres méhösszehúzódásokkal járnak, ritmikusak, és erősödnek.
  • Ha az anya a fájások közben tevékenységet vált, a jóslófájások elmúlnak, enyhülnek. Amennyiben már vajúdásról van szó, úgy a méh folyamatos összehúzódásokat végez, mely az anya tevékenységétől független.
  • Míg a jóslófájások meleg vizes zuhany vagy fürdő hatására elmúlnak, addig a valódi, szülést eredményező méhösszehúzódások nem szűnnek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

  • A jóslófájások során véres nyákfolyás nem tapasztalható. Ezzel szemben a vajúdást eredményező fájások idején a nyákdugó távozhat. Ilyenkor a hüvelyből apránként egy-két evőkanálnyi vérrel festett nyák távozik.
  • Az anya által tapasztalt érzetek a jóslófájások esetén lehetnek görcsösek, sajgóak, élesek vagy a méhszáj felől felfelé nyilallóak, de nem tökéletesen koordináltak a méhösszehúzódások. Ezzel szemben valódi fájások esetén a kontrakciók közben az anya húzó érzést tapasztalhat elöl és alul a szeméremcsont közelében vagy ritmikus sajgást a hát alsó részében.
  • A magzatburok - ha elérhető - a kontrakció közben rugalmas, hullámzó marad, amennyiben jóslófájásról van szó. Valódi fájás esetén azonban kontrakció közben feszessé válik a magzatburok. Ezt már természetesen csak szakember tudja megállapítani.

2022-es szülésfotók

Több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet. 2022-es díjnyertes fotók következnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük