3 jel, hogy hamarosan beindul a szülés: nem csak a jóslófájásokat kell figyelni

Milyen jelei lehetnek annak, hogy hamarosan megszületik a kisbabád?

Jelek, hogy hamarosan beindul a szülés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A harmadik trimeszterbe lépve egyre több kismamát foglalkoztat a szülés gondolata, és teljesen természetes, hogy számos kérdés cikázik ilyenkor a fejükben. Például az, vajon honnan fogják tudni, hogy itt az ideje kórházba menni, milyen lesz a szülés vagy az első találkozás a csöppséggel. 

A legtöbb hollywoodi filmben a szülés megindulása azzal kezdődik, hogy a magzatvíz elfolyik, jönnek a fájások, a pár minél hamarabb beviharzik a kórházba, ahol azonnal beindul a szülés. A lelkes kispapa bátorítja és biztatja a szülő nőt, aki fájdalmas kiabálások közepette, egy-két méhösszehúzódás alatt megszüli gyermekét. Pedig a való életben a vajúdás nem megy ilyen gyorsan, és nem feltétlenül az a szülés megindulásának egyértelmű jele, ha elfolyik a magzatvíz, így érdemes figyelni a jeleket.

Jelek, hogy hamarosan beindul a szülés

A szülés közeledtével már lehetnek olyan jelek, amikből következtethetsz arra, hogy már nincs sok hátra a nagy eseményig. 

GettyImages-1093730660

Jóslófájások

A kiírt időpont előtti hetekben, azaz a szülést megelőző két-három hétben jósló fájásokra - hivatalos nevén Braxton-Hicks féle összehúzódásokra - lehetsz figyelmes. Az újdonsült kismamák könnyen összetéveszthetik ezeket a valós fájásokkal. A kettő közötti különbség az, hogy a jóslófájásoknál a méhösszehúzódások menstruációs görcshöz hasonlítanak, rendszertelenül jelentkeznek, nem tartanak sokáig, és általában nem olyan fájdalmasak, mint a valódi fájások. Ha a fájásokat egy meleg, kellemes zuhany elmulasztja, akkor csak jóslóról van szó, de amennyiben sokkal intenzívebbek és rendszeresebbek lesznek, valós fájásról van szó.

Nyákdugó távozása

A nyákdugó feladata, hogy védi a magzatot a kórokozóktól, ennek távozása pedig előrejelzi a szülés kezdetét. Amint a has leereszkedik, és a magzat feje beilleszkedik a kismedencébe, a prosztagladin nevű hormon termelése ellazítja a méhnyakat, és lehetővé teszi a nyákdugó távozását. A nyákdugó vér és váladék keveréke, fehér, világos rózsaszín, esetleg barnás színű zselés vagy darabos, sűrű anyag, ennek távozása egyértelmű jele annak, hogy hamarosan - általában pár napon belül - beindul a szülés. Ha a nyákdugó távozása után rendszeres fájásokat tapasztal a kismama, az már a vajúdás kezdete lesz. Amennyiben a vérzés színe élénkpiros, az a méhlepény leválást is jelentheti, ebben az esetben azonnal érdemes orvoshoz fordulni. 

Méhszáj tágulása, méhnyak megrövidülése

Ugyan te magad nem tudod megállapítani, de az orvosod hüvelyi vizsgálattal kiderítheti a méhnyak megrövidülését és a méhszáj tágulását. Utóbbi a tágulási szakasz kezdetét, ezáltal a szülés kezdetét jelenti. A méhszáj tágulása a szülés előtti hetekben is elindulhat, ilyenkor 2-3- centis tágulást állapíthat meg a nőgyógyász, ami jelzi, hogy hamarosan beindul a szülés.

GettyImages-129922914

A szülés jelei

Két egyértelmű jele van a szülés, pontosabban a vajúdás kezdetének, az egyik a magzatvíz elfolyása vagy szivárgása, a másik pedig a szülést jelző fájások, a valódi méhösszehúzódás.

A magzatvíz nem minden esetben folyik el azonnal, gyakran a kórházban, burokrepesztés hatására történik, így nem érdemes csak erre a jelre várni. A szivárgó magzatvíz illata édeskés, míg a vizeleté csípős, így biztos nem fogod eltéveszteni, mikor kell elindulni a kórházba. A valódi fájások beindulása esetén érdemes figyelni az órát, és jegyzetelni a fájások intenzitását és hosszát. A méhösszehúzódás az idő előrehaladtával egyre erősebb lesz, és egyre gyakrabban jelentkezik. A legelső fájások nagyjából 20 másodpercig tartanak, és 20 percenként jelentkeznek, de az is lehet, hogy pár órára abbamaradnak, majd ismét újra felerősödnek. Első babát váróknál akkor érdemes kórházba menni, ha a fájások öt-tíz percesek lesznek, hiszen még így is több óra telhet el a kitolási szakaszig.

2021 legszebb szülésfotói

Nem véletlen, hogy a szülést sok fotós választja témaként, hiszen a képekből elképesztően érződik az a fájdalom, öröm és határtalan boldogság, amit az édesanyák és párjaik a szülőszobában élnek át.  Egy aprócska lény megszületése a világ legszebb csodája, aminek minden mozzanatát érdemes megörökíteni az utókor számára.

Lélegzetelállító fotók a szülés csodájáról: 2021 díjnyertes pillanatai az élet kezdetéről

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük