Íme az apa, aki nem figyelt a szülésfelkészítőn: nagyon vicces videót mutatunk
Mi is az apa szerepe a szülőszobán?

GettyImages-1371654224
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban az édesapák nagy része szeretne jelen lenni gyermekük születésénél, illetve általában a kismamák számára megnyugtató, ha ebben az embert próbáló helyzetben foghatja párja kezét.

A leendő apukák olykor nehezen találják meg, mi is a feladatuk a szülőszobán, de ebben sokat segíthetnek a szülésfelkészítő tanfolyamok.

Az apa szerepe a szülőszobán

Vannak édesapák, akik tartanak attól, hogy szenvedni látják párjukat, netán feleslegesnek érzik magukat a szülőszobán, nem tudják, mit is kellene csinálniuk. Ez érthető, hiszen a szülésnek lehetnek olyan szakaszai, melyek az édesapák számára ijesztőek, illetve olyanok is, melyek túlságosan lassúak, már-már unalmasak. Ilyenkor jobb kicsit háttérbe húzódni, illetve figyelni az édesanya jelzéseit. Megesik, hogy a csendes várakozásból, az elbambulásból az alábbi rövid videón látható vicces esetek történnek.

A hazai kórházakban hivatalosan a ’80-as évek óta van lehetőség az apás szülésre. Ekkoriban már voltak szakemberek, akik kezdték kapizsgálni, hogy a komplikációmentes szülésre akkor van a legnagyobb esély, ha a kismama biztonságban érzi magát. Ehhez pedig a szülésznőn és az orvoson kívül kell hogy jelen legyen olyan személy, akiben az édesanya megbízik, aki nyugtatóan hat rá.

Legfontosabb az érzelmi támogatás

Az apa elsődleges érzelmi támogatást nyújthat a vajúdó nő számára. A puszta jelenléte, érintése segíthet átlendülni a szülés folyamatának nehezebb szakaszain. Fontos azonban leszögezni, hogy csak az a fajta támogatás jelent segítséget az édesanya számára, ami az ő igényeihez alkalmazkodik. Lehet, hogy a vajúdás során jólesik számára a simogatás, a derék-keresztcsonttájék masszírozása, de az is előfordulhat, hogy nem tudja elviselni ilyenkor az érintést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az édesapa feladata, hogy puszta jelenlétével, a kellő pillanatban kimondott szavaival nyugodt légkört teremtsen ahhoz, hogy az anya képes legyen elvégezni azt a testi-lelki munkát, amely a baba világrahozatalához szükséges. A pozitív megerősítések a vajúdás és a szülés során rendkívül fontosak, a testi érintések nem csupán érzelmileg lehetnek lényegesek, de segítik az oxitocin termelését, mely előbbre viszi a szülés folyamatát.

Ezenkívül az apa jelenléte oldja a kiszolgáltatottság érzését is, szükség esetén pedig képviselheti az anya és a baba érdekeit: sajnos a kórházi protokollra hivatkozva sok esetben hoznak a szakemberek döntést olyan beavatkozásokról, melyek elkerülhetőek lennének. A szülészeti erőszak fogalma az elmúlt években mind ismertebbé vált hazánkban is. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Apás szülés képeken

Aggódó, szeretettel és meghatottsággal teli arcuk pedig mindent elárul az érzéseikről.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük