A gátmetszés jobban gyógyul, mint a repedés - 4 évtizedes mítosz, amit a bába cáfol

A rutinszerű gátmetszést ma már a WHO sem támogatja.

Gátmetszés tévhitek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor nőként, lányként először halljuk a gátmetszés szót, legtöbbünk fejében megfogalmazódik a kérdés: mi szükség rá? Miért nem fér ki ma ott egy baba, ahol azért évezredeken át többnyire kifért?

A válasz pedig röviden: az elmúlt évtizedekre jellemző, túlságosan medikalizált kórházi szülészeti gyakorlat indokolja a gátmetszést. Cikkünkben Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján igyekszünk eloszlatni néhány tévhitet ebben a témában.

Nem indokolt a rutinszerű gátmetszés

Hazánkban a nőknek az 1950-es évektől 2011-ig kötelező volt kórházban szülni. Ez alatt a hat évtized alatt a szüléssel kapcsolatos beavatkozások száma egyre nőtt. Sok kórházban ma is a protokoll része a beöntés, a borotválás, a szigorúan fekvő testhelyzetben történő szülés, rutinszerűen adnak oxitocint a szülés gyorsítására, és vágják át a gátat. Teszik mindezt annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet hosszú évek óta nem javasolja a gátmetszés rutinszerű alkalmazását spontán hüvelyi szülések esetében. Magyarázatként pedig gyakran az alábbi tévhitek szolgálnak.

Évtizedes tévhitek a gátmetszésről

A gátmetszés mindig jobban gyógyul, mint a gátrepedés

A gátmetszéssel az orvos általában jóval nagyobb sebet ejt, mint amekkora háborítatlan szülés során keletkezne. A háborítatlan szülést támogató gyakorlatokban világszerte rendkívül alacsony a súlyos gátsérülések aránya, csupán ezrelékes nagyságrendben mérhető. Az anyák túlnyomó többsége vagy sértetlen gáttal vagy legfeljebb sekély - úgynevezett elsőfokú - gátrepedést szenved, mely a mélyebb kötőszöveteket nem, inkább csak a bőrt érinti. Ezeket pedig általában csupán egy-két öltéssel kell összevarrni.

A gátmetszés megakadályozza a medencefenék izmainak kinyúlását

A medencefenék izmainak kinyúlása vizeletvisszatartási problémákat okoz, és hüvelyfalrenyheség okozta szexuális problémákhoz vezethet. A gátmetszést mindaddig nem végzik el, amíg a baba feje már majdnem készen áll arra, hogy megszülessen. Ekkorra azonban a medencefenék izmai már teljesen kitágult állapotban vannak. Ugyanakkor a medencefenék meggyengülését gyakran épp a kedvezőtlen, hanyatt fekvő testhelyzet okozza. Végül az is kissé homályos, vajon egy izom átvágása, majd annak összevarrása hogyan őrizné meg annak erejét.

Egy szép, egyenes vágás jobb, mint egy szabálytalan szélű repedés

A szabálytalan sebszélek jobban összekapaszkodnak. Ha a szülészorvos tapasztalatlan, talán könnyebben ölti össze az egyenes sebszéleket, de azért felmerül ilyenkor a kérdés, hogy kiért is van a szülészet.

Első szülésnél mindenképpen kell gátmetszés

Amellett, hogy az először szülő nőket legalább olyan hátrányosan érinti a gátmetszés, mint a többedszer szülőket, az is tény, hogy egy korábbi gátmetszés hege mentén könnyebben reped a gát, mintha sosem vágták volna. Így tehát egyetlen gátmetszés az összes későbbi szülés gátvédelmi esélyeit rontja.

2022-es szülésfotók

Több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet. 2022-es díjnyertes fotók következnek.

Elképesztő erejű fotók a születés csodájáról: 2022 díjnyertes szülésfotóit mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cikkünk megírásában Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek című könyve alapján készült.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük